Nejlepší léky proti nadýmání a plynatosti – srovnání, recenze a zkušenosti

Jaké jsou nejlepší přírodní léky proti nadýmání? Co je to nadýmání a co nadýmání způsobuje? Jaké potraviny mohou nadýmat? Jak se mu vyhnout?

TOP  1. místo

Life Extension
Bloat relief

Orientační cena: 800 Kč

Pokud pociťujete nadýmání nebo nepříjemné zažívání, může vám pomoci tato účinná kombinace extraktu z artyčoku a zázvoru, fenyklového oleje a kurkumy.

2. místo

Solgar
Trávicí enzymy

Orientační cena: 1200 Kč
Kvalitní trávicí enzymy od renomované značky Solgar napomáhají ke zlepšení trávení bílkovin, sacharidů a tuků. Praktické balení se 120 kapslemi.
3. místo

Ecce Vita
Probiomix

Orientační cena: 800 Kč

Komplexní probiotika vysoké kvality, která obsahují 10 kmenů aktivních probiotických bakterií s obsahem 30 miliard těchto živých kultur v jedné dávce, včetně prebiotik a inulinu. 

Deset nejlepších přírodních léků proti nadýmání

Co je to nadýmání?

Nadýmání, nebo také lidově plynatost, je jednoduše řečeno, hromadění plynů ve střevech. A protože nemohou plyny v těle zůstat, musí být vyloučené ven. Vše se odehrává naprosto fyziologicky a děje se tomu tak v podstatě na každodenní bázi. Pokud plyny odchází ústy, jedná se o klasické říhání. V případě odchodu konečníkem nazýváme tento proces flatulence.

A nyní si řekneme pár čísel. Je to k neuvěření, ale v lidském těle je běžně přítomno v jednom jediném okamžiku v průměru 200 mililitrů plynů. V průběhu 24hodin odchází konečníkem něco kolem 500mililitrů, zhruba dvanáctkrát. A veškeré tyto pochody jsou úplně normální. O nadýmání hovoříme až tehdy, když se plyny v zažívacím traktu hromadí ve zvýšeném množství, než je norma. Důvodem může být jejich nadměrná tvorba, porucha jejich distribuce (pohyb) nebo odchodu z těla ven. Pokud tento problém nastane, dochází ke zvětšování tlustého střeva, které následkem hromadění plynů zvětšuje svůj objem. Nastává to, že tlusté střevo začíná tlačit na okolní orgány a tím omezuje jejich přirozenou funkci a my cítíme bolest.

Čím může být nadýmání způsobeno?

Nadýmání v současné době trápí až 30 % populace. Patří sem veškeré věkové skupiny, od miminek až po seniory. Většinou se jedná o krátkodobý diskomfort, ale samozřejmě může přejít až do chronických obtíží.

Špatná skladba jídelníčku je jedna z hlavních příčin nadýmání. Do střeva a jeho přilehlých oblastí se dostanou nedobře stravitelné, nebo zcela nestravitelné části potravy, jako jsou například oligosacharidy, fruktóza, některé druhy zeleniny, špatně připravené luštěniny a podobně.

Luštěniny, pokud je dobře nepřipravíme, mohou v těle způsobit pěknou paseku. Je důležité vědět, že bychom je měli minimálně 4 hodiny před vařením namočit do teplé vody a v této stejné vodě je následně pomalu, na mírném plameni vařit. Vždy, když dojde k bodu varu a voda začne probublávat, měli bychom přilít trošku studené vody, abychom var ukončili. K luštěninám je dobré přidat trošku saturejky, která snižuje nadýmavost těchto potravin.

Do skupiny potravin, které způsobují nadýmání patří zelenina jako například hlávkové zelí, kapusta, brokolice, květák, cibule, ředkvička či kedlubna. Pokud máte k nadýmání sklony, zkuste tuto zeleninu před její konzumací pár minut povařit.

Další kategorií jsou mléčné výrobky, které díky obsahu laktózy mohou také nadměrnou plynatost způsobovat. Zkuste ty klasické kraví, vyměnit za ovčí, kozí a nebo rostlinné alternativy.

Do problémových potravin řadíme i sacharidy. Zkuste snížit jejich příjem, popřípadě se vyhýbat těm průmyslově zpracovaným. Komplexní sacharidy jsou například v červené čočce, která je oproti té klasické, pro střevo pohlazení a nadýmání nezpůsobuje.

V případě sycených nápojů se jedná o takzvanou aerofagii. Je to vlastně takový tik neurotického původu, který probíhá při polykání vzduchu. Sycené nápoje samy o sobě obsahují velké množství vzduchu, je tedy jejich nadměrná konzumace nevhodná. Zařaďte do svého pitného režimu čistou, neperlivou vodu nebo bylinné čaje.

O tom, že máte potravinovou intoleranci na laktózu nemusíte ve své podstatě ani vědět. Občas vás pobolívá břicho, ale nevěnujete tomu pozornost. Pokud se tomu tak opravdu děje, kontaktujte svého lékaře, který pomocí testů zjistí, zda intoleranci máte nebo ne.

Laktóza je mléčný cukr, který se nachází právě v mléčných produktech. Skládá se ze dvou molekul cukru – z glukózy a galaktózy. Laktáza, což je enzym, tyto dva cukry štěpí a následně je pošle expres do krve. V případě nesnášenlivosti laktózy se ale může stát, že se mléčný cukr nevstřebává do krve, ale jde rovnou do trávicího traktu, kde nás doslova a dopísmene zlobí.

Nejprve se pokuste příjem mléčných produktů omezit, pokud to nepomůže, kontaktujte lékaře.

V těhotenství je plynatost bohužel naprosto normální jev. V prvotní části gravidity se vše děje hormonálně. Viník je progesteron, který je zodpovědný za udržení těhotenství. Jeho vyšší produkce ale také může zapříčiňovat plynatost.

Další fakt je, že trávení trvá zkrátka delší dobu. Jak miminko roste, děloha tlačí na všechny přilehlé orgány a jejich činnost se zpomaluje, čímž vzniká kvašení a následná plynatost.

Vydržte, po příchodu miminka na svět vše odezní.

Polykání vzduchu je nejběžnější příčina nadýmání u miminek. Je jedno, jestli se jedná o kojená nebo uměle vyživovaná děťátka. Ať už pijí z prsu nebo z lahviček, hltají nejen mlíčko ale i velké množství vzduchu, které jim pak dělá trápení. Dejte miminku čas, potřebuje se naučit, jak to na světě chodí a po pár týdnech či měsících problémy odezní. Pokud ne, samozřejmě kontaktujte pediatra.

Problém polykání vzduchu patří ale i do dospělého světa. Nevěnujeme tomu pozornost, ale děje se to vlastně neustále – při mluvení, jídle i pitném režimu. Do střev se spolu s potravou dostane část spolykaného vzduchu z žaludku a problém je na světě. Předejít tomu můžete z části tak, že nebude jíst ve spěchu a uděláte si ze stravovacího režimu rituál. Při mluvení se soustřeďte na dýchání nosem, mluvte klidně a pomalu.

Naše střevo mohou osidlovat nežádaní obyvatelé. Jedná se o střevní parazity, jejichž přítomnost může nezdravou tvorbu plynů zvyšovat. Parazité narušují trávení během látkové výměny. Na jejich přítomnost mohou upozornit kromě nadýmání, křeče ve střevech, nadměrně nafouklé a bolestivé břicho. V těchto případech je nutné navštívit svého lékaře, aby vyloučil závažnější onemocnění jako je například Crohnova nemoc či závažné střevní infekce.

Jak nás nadýmání může ovlivňovat

Nadýmání znamená diskomfort. Necítíme se dobře, břicho je nepřirozeně nafouklé a po každém jídle se cítíme těžce a unaveně.

Zkuste se vyhýbat stresovým situacím, a nebo když přijdou, je hezky prodýchat a nepřipouštět si je k tělu, respektive do těla. Například ajurvéda říká, že veškeré strachy a stresy se nám ukládají do břicha, kde se hromadí a potom vznikají problémy. Možná vám pomohou drobné vizualizace, kdy si za zavřenýma očima představíte, jak veškeré starosti odchází z těla pryč.

U nadýmání je ten problém, že diagnóza může být složitá a než se nalezne příčina, může vám opravdu znepříjemňovat život. Nějakou dobu zkuste pozorovat, jak vaše tělo reaguje na stravu, nápoje či stres. Možná se vám podaří vyloučit faktory, které nadměrnou plynatost způsobují. Pokud ne, navštivte svého lékaře a problém s ním zkonzultujte.

Proč nadýmání škodí našemu organismu?

Protože to není fyziologické a přirozené. Obtěžuje to náš každodenní život a zažíváme nepohodlí.

Málokdo ví, že se v těle dospělého člověka nachází v tlustém střevě 8 až 15 kilo výkalových kamenů, které člověk nosí po celý život. Proč je tomu tak? Protože jsme tvorové, kteří ke svému životu potřebují stravu. Je to náš hnací motor. Je ale velmi důležité, jaké potraviny konzumujeme, protože od toho se poté odvíjí ono zmíněné množství kamenů ve střevě.

Představme si tlusté střevo jako jakýsi květináč pro krásnou rostlinu a strava je její živná půda. Aby rostlinka prosperovala, velmi záleží, čím ji budete živit. Pokud jíme průmyslově zpracovanou stravu, nadměrné množství sacharidů a lepku, lepí se nestravitelné části potravy na stěny střeva a následně vzniká kámen. Dbejte na to co jíte, konzumujte hodně vlákniny, jezte povařenou stravu, pijte vlažnou vodu a klidně zařaďte občasné půsty. Tělo to ocení a vy také.

Jak se nadýmání dlouhodobě zbavit?

Omezte přísun masa, čokolády, průmyslových sacharidů, kravského mléka a pečiva. Maso se doporučuje konzumovat dvakrát týdně, není zdravé ho jíst každý den. Vzpomeňte si na naše předky, ti jedli maso opravdu výjimečně. Pokud bylo na talíři maso, vždy bylo od souseda nebo z jejich domácího chovu. Znali vždy původ a zvíře bylo krmeno výživnou stravou. I dnes, když si koupíte domů maso, dávejte přednost lokálním farmářům před supermarkety.

A co čokoláda? Ta může být tělu i velmi prospěšná. Musí ale jít o opravdovou čokoládu, ne o její náhražky. Nahraďte klasickou mléčnou tovární směsku kvalitní hořkou čokoládou s vysokým obsahem kakaa. Výhodou je, že se jí nepříjete, tělu neuškodí a navíc dostatečně uspokojí vaše chuťové pohárky. 

Kravské mléko obsahuje vysoké množstvé mléčného cukru, laktózy. Zkuste ho občas vyměnit za mandlové, ovesné, rýžové nebo kozí mléko.

Pečivo se stalo základním stavebním kamenem našich běžných dní. Jíme ho k snídani, svačině a občas i k večeři. Zkuste vyměnit bílý chléb či rohlík za kvalitní žitný či kváskový.

Průmyslově zpracované cukry vaše tělo nepotřebuje. Naopak, velmi ho zatěžují. Místo sušenky z hypermarketu sáhněte po jablku ze sadu, sušených švestkách nebo po domácí zavařenině.

Pravidelný pohyb je základ. Aby tělo fungovalo tak jak má, musí žít aktivně. Ocení to nejen vaše klouby, ale i trávicí trakt a psychika. Stanovte si počet kroků, které chcete za den splnit. Dnešní chytré telefony obsahují různé aplikace, které vám budou vaši chůzi měřit. Pro začátek nastavte zhruba 6000 kroků, které splníte “než bys řekl švec”.

Tento bod opět vychází z tradic našich předků. Bylo úplně normální, že se v průběhu zimy jedlo méně než v létě. Potravin bylo málo a spíše se dojídaly zásoby jako jsou jablka, brambory či ořechy. Zdrojem vitamínů bylo kvašené zelí, které dávalo tělu pravidelný přísun vitamínu C a navíc zařídilo správnou funkci střev. Dnes máme všeho dostatek. V lednu jíme papáju nebo avokádo a v létě si dáme bez problému svíčkovou omáčku. A o to více je očista tlustého střeva na pořadu dne.

Jak na to? Zkuste očistu kefírem a jablečnou šťávou

první den – vypijte 2,5 litru kefíru v 6dávkách – bez jakékoliv jiné konzumace jídla.
druhý den – vypijte 1,5 – 2 litry domácí jablečné šťávy v 6dávkách – bez jakékoliv jiné konzumace jídla.
třetí den -během dne jezte pouze saláty z vařené zeleniny (řepa, mrkev, cibule), přidejte i kysané zelí a rostlinný olej. Pijte celý den vlažnou převařenou vodu.

Tato očista je jen jedna z mnoha. Zkuste a uvidíte, že vaše tělo zaplesá.

Neměli bychom jíst ve spěchu, i když je jasné, že občas se tomu zkrátka nevyhneme. Myslete na to, že pokud to situace dovolí, měli bychom jíst bez rušivých elementů jako je počítač, televize a mobilní telefon. U jídla seďte u stolu, stravu důkladně rozžvýkejte a vnímejte chutě. Během jídla omezte pitný režim na minimum. Nejlepší je napít se před, popřípadě po konzumaci. Vyvarujte se jídlu při chůzi či vleže na gauči. Dochází pak buď k polykání vzduchu, nebo k těžkému trávení potravy.

Které potraviny mohou být příčinou nadýmání?

Základním a prvním pravidlem je to, že na každého z nás působí každá potravina jinak. Někoho může brokolice nadýmat velmi, jiného téměř vůbec. Proto, pokud zpozorujete, že vás vajíčka nadýmají a je vám po nich nevolno, neříkejte si, že je to přece nesmysl. Můžete trpět například malinkou intolerancí, váš organismus je jednoduše může zpracovávat o něco hůř, než u ostatních.

Luštěniny, jako fazole, hrách, čočka, či sója, jsou známé svou nadýmací funkcí. Proč tomu tak je? Jednoduše řečeno – luštěniny náš organismus nedokáže rychle zpracovat. Jsou totiž složitá potravina plná bílkovin a oligosacharidů, což jsou obě složky, které naše tělo tráví relativně dlouho. Zrovna u luštěnin tedy platí, čím více a déle budete potravu kousat, tím lépe pro vás.

Vláknina je nestravitelná složka naší potravy. Naše tělo ji nedokáže zpracovat a tak vláknina pouze prochází naším traktem. Slouží převážně k pročištění trávicího ústrojí a střev, dále k pocitu nasycenosti – abychom se nepřejídali. Ovšem všeho moc škodí a přemíra vlákniny způsobuje nadýmání, plynatost a průjem, či zácpu. Denní dávka vlákniny by měla být okolo 30 gramů.

Vláknina je obsažená ve většině zeleniny (brokolice, mrkev..), v ovesných vločkách, ovoci a podobně.

Tento bod se může týkat sportovců. Přemíra bílkoviny může způsobovat nadýmání. Je to znovu z toho důvodu, že se bude trávit dlouho a může v žaludku kvasit. Problém ale většinou nastává, když to s bílkovinou přeháníte ve velkém množství. Sportovci by měli denně zkonzumovat do 2 gramů bílkoviny na 1 kg tělesné hmotnosti (pokud vážíme 75 kg, je to 150 g). Pokud bychom konzumovali okolo 3, 4, ,nebo dokonce 5 gramů na 1 kg tělesné hmotnosti, pak by nás právě bílkovina mohla jednoduše nadýmat.

Bílkovinu najdeme v největším ve vejcích a mase, rostlinná je potom nejvíce zatoupena právě v luštěninách.

Kupodivu, i voda může být příčinou nadýmání. Ne však tak, že byste vypili sklenici vody a byli nafouklí. Pokud obědváme a u toho popíjíme vodu, vlastně tím ředíme naše trávicí kyseliny a ty poté ztrácí na rychlosti účinku. Doporučuje se tedy zhruba půl hodinu před a půl hodinu po jídle vodu nepít. Jestliže máme zředěné kyseliny v žaludku a trávíme mnohem déle, jídlo nám v žaludku začne zase kvasit.

Dalším velkým zdrojem nadýmání jsou i sycené nápoje. Těmito nápoji totiž přímo dostáváme do žaludku plyny a ty se poté musí nějak dostat ven. Nejedná se tedy o proces kvašení, jak většinou, nýbrž o uvolňování bublinek z tekutiny. Proto si příště v restauraci místo perlivé vody dejte vodu obyčejnou.

Dokonce kombinací různých potravin můžeme zapříčinit plynatost. Pokud sníme například bílkovinu a škrob, může nás to nadmout. Každá potravina se totiž tráví jinak dlouho. Škrob je tělem zpracován velmi rychle a bílkovina nám bude chtít v žaludku ležet o něco déle. A co se nestane – nastane kvašení. Jaké jsou tedy zásady pro kombinování potravin?

Nejezte dohromady živočišné bílkoviny a sacharidy. Snažte se vyvarovat vysoko bílkovinnému jogurtu v kombinaci s jahodami. Odlišné doby trávení mohou vyvolat kvašení a hnití v traktu.

Nekombinujte příliš mnoho druhů bílkovin. Pokud totiž nakombinujete třeba sóju a maso, obě potraviny sice obsahují bílkoviny, ale každá se tráví jinak dlouho, To může znovu vyvolávat kvašení v žaludku.

Ovoce nekombinujte s jinými potravinami. Snažte se jíst ovoce samotné, nepřimíchávat ho do jídel. Ovoce se totiž tráví velmi rychle. A většina dalších potravin ne. Právě ovoce, které vám poté musí ležet v žaludku začne kvasit a vy budete znovu nafouklí.

1. místo

Life Extension Bloat relief

Orientační cena: 800 Kč

Tento přípravek zmiňuje úlevu od nadýmání už ve svém názvu. Zmírňuje nadýmání a další trávicí potíže, které mohou nastat po konzumaci určitého druhu jídla. 

A čím konkrétně produkt bojuje proti nadýmání? Kombinací výtažků z artyčoku, zázvoru, fenyklu a kurkumy.List artyčoku a kořen zázvoru pomáhají zlepšovat motilitu střev, která je velmi důležitá pro správný posun potravy v trávicím traktu, což je první krok ke zmírnění nadýmání. Další složky, olej z fenyklových semen a kurkuma, podporují pohyby střev a také bojují s bakteriemi, které mohou způsobit nadměrnou produkci plynů, které negativně ovlivňují trávicí proces.

Pokud vám lékař neřekne jinak, doporučuje se brát 1 kapsle 2× za den vždy před těžším jídlem.

Cena tohoto produktu, který obsahuje 60 rostlinných kapslí, je cca 800 korun.

2. místo

Solgar Trávící enzymy

Orientační cena: 1200 Kč

Pokud trpíte nadýmáním, které je způsobeno vlivem nejrůznějších zdravotních problémů jako například nedostatečná funkce slinivky břišní, potravinová alergie či intolerance, zánět a jiné, je více než vhodné sáhnout po trávicích enzymech. Jak už jejich název napovídá, starají se o správné fungování trávicího systému a zlepšují trávení všech složek potravy – sacharidů, bílkovin i tuků.

Tyto trávicí enzymy od přední americké značky Solgar, která funguje už od roku 1947, navíc neobsahují žádná umělá barviva, konzervační látky ani GMO, jsou čistě přírodní a splňují parametry košer produktů. Hodí se také pro vegetariány.

Dávkování můžete prokonzultovat s vaším lékařem, ale obecně se doporučuje užívat 1 – 2 tablety každý den v průběhu jídla.

250 tablet s trávicími enzymy stojí okolo 1100 korun.

3. místo

Ecce Vita Probiomix

Orientační cena: 800 Kč

Probiotika jsou mikroskopické kultury organismů, které jsou pro naše tělo velmi prospěšné. Podporují trávení a kvalitní zpracování potravy, posilují imunitu, jsou užitečné při srážení krve a umí produkovat bioaktivní vitamín K.

Tento přípravek obsahuje 10 kmenů aktivních probiotických bakterií, které mají až 30 miliard živých kultur v jedné dávce a to včetně rostlinné vlákniny. Přípravek se užívá v podobě kapslí, které prochází bez problému žaludkem až do trávicího traktu, kde se rozpouští.

Je důležité, abyste tento doplněk uchovávali v lednici, aby nedošlo ke kvašení či obdobné chemické reakci.

4. místo

Puravia DIGEST GOLD

Orientační cena: 1500 Kč

Doplněk stravy Digest Gold od značky Puravia obsahuje v jedné dávce 1,5 miliardy aktivních probiotických kultur, které pomáhají zmírnit nadýmání, plynatost a podporují zdravý mikrobiom.

Tyto kapsle urychlují trávení nehledě na to, jaký typ jídla jste právě snědli. Skvěle účinkují díky kombinaci více kmenů enzymů, což jsou přirozené bílkoviny v našem organizmu, jejichž vlivem tělo vstřebává živiny a správně tráví. A díky komplexní směsi více kmenů mohou tyto enzymy fungovat při různých hladinách pH, což zvyšuje jejich účinek i efektivitu. To znamená, že pomáhají mnohem rychleji trávit snědenou potravu a podporují zdravou mikroflóru.

Jedná se o 100% veganský produkt, který neobsahuje sóju, lepek, mléko, GMO ani plniva.

Doporučuje se užívat 1 kapsle během každého vašeho jídla.

Balení obsahuje 90 vegetariánských kapslí a stojí cca 1500 korun.

5. místo

NOW Super Enzymes

Orientační cena: 750 Kč

Jedná se o doplněk stravy, který obsahuje komplexní trávicí enzymy, které se účastní přirozeného procesu trávení. A co trávicí enzymy vlastně jsou? Jedná se o látky, která zkrátka a jednoduše umožňují kvalitní trávení. jejich úkolem je rozkládat složité molekuly na jednoduché. 

Za normálních okolností, pokud nemáte žádné obtíže, není nutné trávicí enzymy suplementovat. Pokud ale máte trávicí obtíže, určitě nic nezkazíte, pokud po nich sáhnete.

Now Super Enzymes obsahuje například Betain HCI, volskou žluč, pankreatické enzymy, bromelain a papain (látky schopné rozkládat tuky, sacharidy a bílkoviny z jídla).

6. místo

HillVital Colon Colon

Orientační cena: 500 Kč

Slovenská firma HillVital nabízí přípravek Colon, jehož název odkazuje na latinský výraz pro tlusté střevo a jeho užívání slibuje úlevu od nadýmání, zácpy, průjmu i křečí. Produkt pomáhá prostřednictvím kombinace extraktů z bylin, které střevo očišťují, zbavují ho toxických látek a zbytků nestrávené potravy.

Najdete v něm celou řadu účinných bylin: lopuch, řešetlák, zázvor, jilm, lékořici, fenykl, kočičí dráp a mátu peprnou. 

Pro navození střevní pohody se doporučuje užívat 2 kapsle během jídla každý den. Pro ještě lepší výsledky pak firma HillVital doporučuje užívat ještě Zelený ječmen nebo čaj s názvem Komplet, které také najdete v jejich nabídce.

Balení, které obsahuje 60 kapslí, vás přijde na cca 500 korun.

7. místo

Herba Medica Gastro

Orientační cena: 400 Kč

Produkty značky Herba Medica pomáhají přírodní cestou regenerovat organismus a řešit mnohé civilizační choroby, mezi něž můžeme zařadit i nadýmání. Přípravek s názvem Gastro upravuje trávení tak, aby fungovalo optimálně. Dosahuje toho prostřednictvím čistě přírodních látek. Jedna tabletka produktu totiž obsahuje pouze koriandr, kopr, lněné semínko, třezalku tečkovanou, čekanku a mátu peprnou, přičemž zejména koriandr je výborný bojovník s nadýmáním.

Přípravek se nevylučuje s užíváním klasických léků na nadýmání, které vám předepíše lékař, takže se s ním určitě poraďte. Jinak se doporučuje brát 2 tablety produktu Gastro 1 – 3× za den.

A kolik stojí balení se 100 tabletami? Necelých 400 korun.

8. místo

Aloe Vera

Orientační cena: 300 Kč

Aloe Vera je pradávný antioxidant, který se používá stovky let. Je to takový přírodní zázrak. Hlavní hojivou složkou, kterou rostlinka obsahuje, je gel a šťáva z listů. Oboje se může používat buď v čerstvé formě, sušené nebo konzervované.

Hlavní hojivou složkou aloe vera je gel a šťáva z listů. gel nebo šťáva se používá buď sušená, konzervovaná nebo čerstvá, jež se u nás aplikuje nejčastěji. Sušená šťáva se nazývá sabur. 

Aloe vera pomáhá kde může.  Zvyšuje imunitu, udržuje zdravá střeva a trávicí trakt, udržuje normální stav pokožky, reguluje menstruační cyklus. jeho výhoda je, že se dá použít buď lokálně, na povrchové ošetření, nebo vnitřně.

9. místo

Mumio

Orientační cena: 350 Kč

Mumio, nebo také horská pryskyřice, nazývaná jako “Slzy hor” a “Černé zlato”. Slzy hor jsou velmi vzácná přírodní látka, která se nachází pouze v pohořích jako jsou Himaláje či Altaj. Roste v těžko dostupných místech jako jsou skály a jejich praskliny nebo jeskyně. Mumio zajišťuje normální stav kostí, funkční trávení, posiluje imunitní systém, omlazuje nebo například podporuje správný metabolismus tuků a sacharidů.

10. místo

Parozin

Orientační cena: 450 Kč

Parozin se skládá ze silné kombinace extraktů z ořešáku, česneku, lapača, dýně, kurkumy, hřebíčku a tymiánu. Podporuje normální rozvoj střevní mikroflóry a tím i trávení. Zároveň zvyšuje imunitu a obranyschopnost organismu.

Na závěr

Nadýmání je fyziologický jev, kterým trpí v různé míře všichni. Pokud ale vnímáte jakoukoliv dysbalanci, určitě kontaktujte svého lékaře a poraďte se s ním, jak problém řešit. 

Užitečné odkazy ✓důvěryhodné:

[1] Wikipedie (CZ): Větry

[2] Wikipedie (CZ): Karminativum

[3] Wikiskripta (CZ): Meteorismus

[4] Healthline (ENG): 7 Helpful Supplements for Bloating

[5] PubMed Central (ENG): Herbs and Spices in the Treatment of Functional Gastrointestinal Disorders: A Review of Clinical Trials

[6] PubMed Central (ENG): Effectiveness of probiotics in irritable bowel syndrome: Updated systematic review with meta-analysis

4.7/5 (Počet hlasů: 4)

Kam dál?