10 tipů pro nákup 1 kg vlašských ořechů (1000 g)

Co jsou to vlašské ořechy a kde koupit ty nejlepší? Kde se dá pořídit 1 kilo balení vlašských ořechů? Recenze, zkušenosti, benefity.

TOP  1. místo

GRIZLY Vlašské ořechy

Orientační cena za 1 kg: 290 Kč

Neochucené naturální vlašské ořechy od Grizly.

2. místo

Vlašské ořechy

Orientační cena za 1 kg: 290 Kč

Vlašské ořechy natural, nová sklizeň od Ochutnej Ořech.

3. místo

Vlašské ořechy výběr

Orientační cena za 1 kg: 300 Kč

Výběr naturálních vlašských oříšků od Vital Country.

Jedenáct nejlepších vlašských ořechů po 1 kg

Co jsou to vlašské ořechy?

Ach ty vlašáky. Tyto ořechy za sebou mají dlouhou a bohatou minulost – obzvláště u nás, v Čechách. Sbírali je už naše prababičky a pradědové, kteří je skladovali a čerpali z nich energii celou zimu i jaro. Vlašské ořechy jsou takový symbol tradice, domova a dobrého zdraví.

Vlašáky, jak se jim s oblibou velmi často přezdívá, jsou snad nejrozšířenějšími ořechy vůbec. Tato jádra, která na první pohled připomínají mozek, rostou na stromě s názvem ořešák královský. Ořechy dozrávají v zelené slupce a můžeme je sbírat na podzim. Jejich zelená slupka je typická tím, že díky přítomným silicím pouští nepříjemnou hnědou barvu, která se z rukou smývá několik dní.

Je velmi zajímavé, že ořechy jsou takové první vlaštovky jejich mateřského stromu, protože se začínají tvořit dříve, než se na jeho větvích objeví listy.

Existuje nezměrné množství superpotravin, vitaminů, minerálů, nootropik, adaptogenů, bylinek a mnoho dalšího, které nějakým způsobem ovlivňují naše těla. Mnoho z nich se dá suplementovat a doplňovat do těla externě. Každá taková bylinka či superpotravina má své specifické účinky na tělo, některé jsou komplexní, jiné zase jednoduché, ale všechny jsou zajímavé a stojí za to si o nich něco přečíst. 

Zde máte seznam superpotravin, bylinek a mikroživin, které našemu tělu prospívají: 

Jsou vlašské ořechy zdravé?

Vlašáky jsou dokonce velmi zdravé. Obsahují široké spektrum zdraví prospěšných látek a často se o nich hovoří jako o superpotravinách. Mají antioxidační účinky, což znamená, že chrání lidské buňky před oxidačním stresem.

Tvrdí se, že tyto ořechy umí snižovat riziko vzniku aterosklerózy a působí preventivně proti chorobám kardiovaskulárního systému. Bez problému je mohou konzumovat už děti od jednoho roku, pokud nevykazují známky alergie, a chránit si tak své zdraví de facto už od plenek.

Co vlašské ořechy obsahují?

Ve vlašácích najdeme tyto prospěšné živiny:

Jedná se o zdravé tuky, které si tělo doslova žádá. A tyto tuky obsahují velmi prospěšné omega-3-mastné kyseliny.

Bílkoviny podporují zdraví a sílu svalů.

Sacharidy jsou zásobárnou energie.

Antioxidant, který chrání buňky před volnými radikály, oxidačním stresem či pomáhá zpomalovat stárnutí buněk.

B1 má významný vliv na energetickou přeměnu v buňkách a podporuje zdraví nervového systému, srdce, ledvin a trávicího systému. B6 zase pomáhá snižovat únavu, podporuje funkci imunitního systému a metabolismu či reguluje hormonální aktivitu.

Potřebujeme ji při krvetvorbě, podporuje zdravou tvorbu červených krvinek, je důležitá v procesu buněčného dělení a podporuje správný růst a vývoj plodu.

Pro zdravou funkci svalů, kvalitní pohybový aparát a bystrý mozek.

Pro kvalitní a zdravé kosti i pleť.

Podporuje krásné a zdravé vlasy, nehty či pleť.

Pro pevné kosti a zuby.

Pro zdravé ledviny.

Transportuje v krvi kyslík do buněk.

Vyživuje srdce, mozek a všechny nervové tkáně.

Jak podporují zdraví těla?

Konzumace ořechů obecně, může tělu velmi prospět. Vlašské ořechy jsou zejména pro naše území typická potravina, kterou si můžete sami nasbírat, v čemž tkví jejich velká výhoda.

A jaké benefity tedy mají?

To není jen tak, že už jejich vzhled mozek připomíná. Všimli jste si toho někdy? Pro naši nervovou soustavu jsou prospěšné hlavně z toho důvodu, že obsahují omega-3 a omega-6 mastné kyseliny a kyselinu alfa-linolenovou. Jedná se o látky, které mozek pro svůj správný vývoj a činnost opravdu potřebuje. Dokonce existují i studie, které tvrdí, že vlašáky mohou mít příznivý vliv na prevenci demence a Alzheimerovy choroby.

Nádorová onemocnění jsou bohužel čím dál častější. Stres a uspěchaná životní doba tomu samozřejmě také nenahrávají. Předpokládá se, že vlašské ořechy by mohly mít zásluhu na zpomalení vývoje rakoviny tlustého střeva, prostaty i ledvin. Zatím byl proveden pokus pouze u myší, ale na druhou stranu, proč to nezkusit že?

Srdce potřebuje vyživovat a zdravé tuky, které jsou ve vlašácích, jsou pro to naprosto ideální. Tyto tuky dokáží redukovat přítomnost špatného LDL cholesterolu a tím i regulovat hodnoty krevního tlaku.

Zdravá střeva jsou základ – jak se říká, mikrobiom je náš druhý mozek. Vlašáky obsahují poměrně dost vlákniny a ta podporuje trávení. Pokud vás trápí zácpa, neustálý pocit sytosti nebo těžkost žaludku, určitě je zkuste.

Díky obsaženému hořčíku a vápníku jsou vlašské ořechy skvělé na podpoření správného vývoje i funkce kostí a svalů.

Stres. V menší či větší míře ho známe asi každý. Stres je dobrý sluha, ale špatný pán. Například, když dojde k život ohrožující situaci, je to stres, který v nás vyvolá akci a výkon. V tomto případě je chtěný. Nicméně ty malé stresy na každodenní bázi jsou pro náš organismus naprosto fatální. Vlašské ořechy obsahují vitamín B, který příznivě působí na celou nervovou soustavu.

Jak často je jíst?

Ačkoliv jsou oříšky zdravé, není nutné to s nimi přehánět. Bohatě stačí maličká hrstka, která obsahuje cca do deseti kusů ořechů, což je zhruba 30 až 35 gramů. Výzkumy uvádí, že nejprospěšnější je jíst ořechy v syrovém stavu a neloupané.   

Jak je skladovat?

Jak sušené ořechy uskladnit?

Naprosto ideální je ořechy ihned po sběru sušit, aby nedocházelo ke vzniku plísní. Rozbijte skořápku, ideálně louskáčkem, aby se neporušila struktura ořechu. Už neloupejte vrchní slupku ořechu pod skořápkou, jelikož obsahuje až 90 % všech živin. Ořechy rozložte na plech, který je vyložený pečícím papírem a nechte volně sušit na vzduchu.

Po usušení skladujte ořechy buď v otevřených bednách, síťovkách nebo vzdušných nádobách v tmavé a suché místnosti. Další možností je i mrazák, kde ořechy vydrží až dva roky.

Jak vybrat vlašské ořechy?

Ideálně si je nasbírat. Pokud nemůžete, zohledňujte následující faktory.

V současnosti je známo cca 50 druhů vlašských ořechů. Můžeme je dělit podle velikosti, kvality, místa původu, chuti a podobně. 

Ačkoliv jsou ořešáky klasikou českých sadů a luk, nejsme jejich hlavními producenty. Toto prvenství má USA, Čína či Chile nebo Ukrajina či Rumunsko.

Pokud si půjdete pro vlašáky do obchodu, asi nejčastěji se setkáte s těmi z Evropy, tudíž pravděpodobně půjde o české nebo rumunské. Říká se, že východoevropské vlašské ořechy jsou trpké až nahořklé. Když okusíte jádra z USA nebo Chile, měli byste si pochutnat mnohem více. Jsou sladší a jemnější.

Podle barvy rozlišujeme 4 typy jader:

  1. Extra light.
  2. Light.
  3. Light amber.
  4. Amber. 

Podle velikosti je dělíme na:

  1. Baby.
  2. Medium.
  3. Large.
  4. Jumbo.

Jen pro zajímavost – baby vlašáky mají skořápku o průměru asi 2,5 cm, jumbo minimálně 3,2 cm, spíše větší.

Zajímavosti o vlašácích

  • Pálené skořápky těchto oříšků se často používají jako hlavní ingredience při výrobě aktivního uhlí, které se poté využívá například jako součást filtrů do vody na eliminaci nečistot.
  • Slupky a listy mateřského stromu barví ruce dohněda.
  • Odvar z listů se dá použít jako přírodní barva na vlasy v měděném odstínu.
  • Ořešák může měřit až neuvěřitelných 30 metrů.
  • Jeden dospělý strom zvládne vyplodit až 300 kg ořechů za svůj život.
  • Archeologické nálezy dokazují, že jsou vlašské ořechy opravdu historické monumenty, protože je znali už naši předkové v době neolitu cca 8000 – 5000 let před naším letopočtem.

1. místo

GRIZLY Vlašské ořechy

Orientační cena za 1 kg: 290 Kč

Vlašské oříšky od firmy Grizly v kilovém balení jsou mixem odrůd a pochází jak z Česka, tak i od sousedů ze Slovenska a z Ukrajiny. Jedná se o neloupanou formu vlašáků ve své usušené formě, takže v nich je plná kapacita veškerých benefitních látek a živin.

Oříšky jsou ve znovuuzavíratelném PP obalu nebo vakuované.

A kolik vás bude stát 1000 g těchto ořechů? Cca 290 korun, případně můžete zakoupit i 500 g, což vás bude stát okolo 150 korun.

2. místo

Vlašské ořechy nová sklizeň

Orientační cena za 1 kg: 290 Kč

Jedná se o čerstvé vlašáky z nové sklizně v roce 2021. Jsou to naturální vlašské ořechy a jsou speciálně zasušené tak, aby vydržely lahodné celoročně a nepodléhaly rychle žluknutí a nezhořkly. 

Můžete zakoupit menší balení, které váží 100 g za cca 40 korun nebo větší verze, což je 500 g za cca 170 korun nebo 1000 g za cca 290 korun.

3. místo

Vlašské ořechy výběr

Orientační cena za 1 kg: 300 Kč

Tyto vlašské oříšky obsahují až 80 % půlek, které se hodí jak na konzumaci nebo třeba na zdobení dezertů nebo cukroví. Oříšky mají intenzivní ořechovou chuť, jádra jsou světlá a jemná.

500 g vás vyjde na cca 160 korun a 1000 g stojí cca 300 korun.

4. místo

Vlašské ořechy standard

Orientační cena za 1 kg: 280 Kč

Tyto vlašské ořechy standard sice nejsou všechny rovnoměrně vyloupnuté, ale ničemu to nevadí, na chuti to nic nemění. Mají intenzivní ořechovou chuť a skvěle se hodí do kaší, jogurtů, granoly nebo na mletí. 

A jaká je cena? 500 g vás bude stát cca 150 korun a 1000 g cca 280 korun.

5. místo

GRIZLY Vlašské ořechy loupané

Orientační cena za 1 kg: 400 Kč

Tyto oříšky jsou vyloupané a blanšírované. Budou chutnat hlavně gurmánům, kteří třeba ořechům ve slupkách úplně neholdují. Krásně vynikne jejich jemná a silně oříšková chuť. Jsou bohaté na bílkoviny, zdravé tuky, vitamíny a minerály. 

A jaká je cena? 500 g vás vyjde na cca 190 korun a 1000 g na necelých 400 korun.

6. místo

Lifefood Vlašské ořechy BIO

Orientační cena za 1 kg: 700 Kč

Tyto neloupané vlašáky od značky Lifefood v 800g balení pochází z ekologického zemědělství a mají silnou, ořechovou chuť.

800 g stojí cca 590 korun a 1000 g něco málo přes 700 korun.

7. místo

GRIZLY Vlašské ořechy Exclusive

Orientační cena za 1 kg: 400 Kč

Neloupané ořechy od značky Grizly pochází z Chile a jsou balené ve znovu uzavíratelném PP obalu nebo vakuované v PP obalu. Hodí se jak na „zobání“ během dne, tak i jako přísada do cukroví nebo granoly.

500 g stojí cca 200 korun a 1000 g okolo 400 korun.

8. místo

Vlašské ořechy loupané Italské koření

Orientační cena za 1 kg: 680 Kč

Loupané vlašské oříšky od firmy Grizly jsou plné lahodného italského koření. Tato chuť je jiná, než jste u vlašáků zvyklí, ale o to víc budete mile překvapeni. Hodí se skvěle k dobrému vínu, nebo jako slaná svačinka během dne. Obsahují bazalku, oregano, tymián, rozmarýn, česnek, sůl či cibuli. Původ těchto ořechů je z Ukrajiny.

Cena za 250 g je cca 170 korun, 500 g cca 350 korun a 1000 g za cca 680 korun.

9. místo

Vlašské ořechy ve slaném karamelu

Orientační cena za 1 kg: 680 Kč

Už jste někdy ochutnali vlašáky v karamelu? Pokud ne a byla by toto premiéra, máte se na co těšit. Skvěle poslouží jako sladká tečka po hlavním jídle nebo jen tak jako odměna během dne.

Tyto vlašáky pochází z Ukrajiny a jsou typické svou jemnou oříškovou chutí.

A jaká je cena? 250 g stojí cca 170 korun, 500 g cca 350 korun a 1000 g za cca 680 korun.

10. místo

Vlašské ořechy se skořicí v mléčné polevě

Orientační cena za 1 kg: 500 Kč

Tyto delikátní vlašské oříšky jsou namočené v mléčné polevě a následně obalené ve skořici. Jejich původ je v Anglii a jsou opravdu výborné – jemné, ale přesto mají silnou chuť. Vlašáky v polevě se hodí jako zdravější mls, nebo je můžete použít jako součást granoly nebo kaše.

A cena? 250 g stojí cca 130 korun, 500 g cca 260 korun a 1000 g něco málo přes 500 korun.

11. místo

Vlašské ořechy v hořké čokoládě

Orientační cena za 1 kg: 400 Kč

Spojení vlašských ořechů a kvalitní hořké čokolády, to je chuť pro fajnšmekry. Jedná o zdravou svačinku, díky které doplníte i příjemné množství sacharidů. Budou vám chutnat jak samotné, tak například v jogurtu nebo granole.

A cena? 250 g vás vyjde na cca 100 korun a 1000 g na cca 400 korun.

Závěr

Vlašské oříšky jsou v Čechách velmi dobře dostupné hlavně kvůli tomu, že si je můžete sami nasbírat a dále zpracovat podle svého gusta. Jsou velmi zdravé, tělo je dobře tráví a obsahují mnoho kvalitních a potřebných živin. 

Je zajímavé, že tyto ořechy neobsahují vůbec žádný cholesterol, takže se skvěle hodí při dietách. Můžete si je vychutnat v naturální formě a to jak loupané, tak i neloupané. Pokud vás bude honit mlsná, určitě zkuste vlašáky máčené v čokoládě či jiné polevě. Hodí se i jako přísada na pečení, můžete z něj vyrobit netypické, ale přesto delikátní ořechové máslo či mléko. Fantazii se meze nekladou.

Užitečné odkazy ✓důvěryhodné:

[1] Wikipedie (CZ): Vlašský ořech

[2] Wikipedie (CZ): Ořešák královský

[3] Healthline (ENG): 13 Proven Health Benefits of Walnuts

[4] Healthline (ENG): Walnuts 101: Nutrition Facts and Health Benefits

[5] PubMed Central (ENG): Beneficial Effects of Walnuts on Cognition and Brain Health

[6] PubMed Central (ENG): Beneficial effects of walnut consumption on human health: role of micronutrients

4.7/5 (Počet hlasů: 4)

Autor článku:

Radka Sezimová
Radka Sezimová
Jsem Radka, zrovna prožívám Kristova léta a mám dva malé kluky. Studuji Ájurvédu, jsem vegetarián a miluji přírodní kosmetiku. Již roky se věnuji józe, kde vedu i své lekce. Momentálně působím jako copywriter na volné noze (i když mi na ní neustále visí jedno či druhé dítě, nebo popřípadě pes). Miluji psané slovo! Napsala jsem i dvě knihy a třetí je na cestě. Ve své pracovně mám mraky různých bloků, per a pastelek. Psaní je pro mě jednoduše vše v jednom - kus života, relax, poslání a i zdroj obživy.

Autor článku:

Radka Sezimová
Radka Sezimová
Jsem Radka, zrovna prožívám Kristova léta a mám dva malé kluky. Studuji Ájurvédu, jsem vegetarián a miluji přírodní kosmetiku. Již roky se věnuji józe, kde vedu i své lekce. Momentálně působím jako copywriter na volné noze (i když mi na ní neustále visí jedno či druhé dítě, nebo popřípadě pes). Miluji psané slovo! Napsala jsem i dvě knihy a třetí je na cestě. Ve své pracovně mám mraky různých bloků, per a pastelek. Psaní je pro mě jednoduše vše v jednom - kus života, relax, poslání a i zdroj obživy.

Kam dál?