Co jsou to mandle a kde koupit ty nejlepší? Kde se dá pořídit 1 kilo balení mandlí? Recenze, zkušenosti, benefity a popis.
1 kg GRIZLY Mandle Natural loupané
Orientační cena za 1 kg: 300 Kč
Mandle v naturální formě, oloupané, bez slupky.
GRIZLY Mandle Natural neloupané (1000 g)
Orientační cena za 1 kg: 300 Kč
Grizly mandle v naturální formě se slupkou, neochucené.
Mandle velká loupaná jádra 23-25 - 1 kg
Orientační cena za 1 kg: 280 Kč
Naturální loupaná nesolená jádra mandlí nejvyšší jakosti 23-25.
Deset nejlepších mandlí po 1 kg
- GRIZLY Mandle Natural loupané
- GRIZLY Mandle Natural neloupané
- Mandle velká loupaná jádra 23-25
- Mandle malá jádra natural 27-30
- Mandle loupané natural
- Mandle neloupané natural
- GRIZLY Mandle loupané pražené solené
- GRIZLY Mandle uzené
- Mandle loupané, pražené, solené
- Mandle neloupané uzené
- Mandle neloupané pražené, solené
Co jsou to mandle?
Ačkoliv o mandlích mluvíme jako o ořeších, ve skutečnosti to ořechy vůbec nejsou. Jedná se o jadérko v pecce, které je velmi podobné například tomu v meruňce. Ochutnali jste ho někdy? Pokud ano, určitě potvrdíte i jejich chuťovou podobnost.
Nicméně laicky se tyto skořápkovité plody mezi ořechy řadí. Pojďme si o nich říci něco více.
Mandle jsou velmi oblíbené „ořechy“, které chutnají snad každému. Zařazují se chuťově mezi neutrálnější formu „ořechů“ a hodí se skvěle do dezertů a moučníků.
Tyto skořápkovité plody rostou na mandlovníku a pěstují se i v Čechách – především tedy na Moravě. Nicméně svůj původ mají tyto stromy v zemích, kde je tropické či subtropické klima, například Španělsko, Egypt a podobně. Mandlovníky často dorůstají až do výšky 12 metrů.
Tvrdí se, že mandlovníku se daří plodit tam, kde vzkvétají broskve, meruňky nebo vinná réva – proto u nás mají své místo právě převážně na Moravě.
Prozatím jsou známé dva typy mandlí – hořké a sladké. Ty hořké obsahují větší podíl amygdalinu, což je látka která onu hořkost způsobuje. Udává se, že opravdu lahodná mandle by měla být sladší, velká, tvrdá a uvnitř krémová.
Existuje nezměrné množství superpotravin, vitaminů, minerálů, nootropik, adaptogenů, bylinek a mnoho dalšího, které nějakým způsobem ovlivňují naše těla. Mnoho z nich se dá suplementovat a doplňovat do těla externě. Každá taková bylinka či superpotravina má své specifické účinky na tělo, některé jsou komplexní, jiné zase jednoduché, ale všechny jsou zajímavé a stojí za to si o nich něco přečíst.
Zde máte seznam superpotravin, bylinek a mikroživin, které našemu tělu prospívají:
- Zkušenosti s CBD – Věra
- Zkušenosti s CBD – Michal
- Zkušenosti s CBD – Michal
- Zkušenosti s CBD – Mari
- Zkušenosti s CBD – Johny
- Zkušenosti s CBD – Jakub
- Ženšen pravý (ginseng) – recenze, účinky, zkušenosti a který je nejlepší?
- Zelený ječmen – recenze, účinky a který je nejlepší?
- Yucca – účinky, zkušenosti a která je nejlepší?
- Tribulus (kotvičník zemní) – recenze, účinky, zkušenosti a který je nejlepší?
- Spirulina – recenze, účinky, zkušenosti a která je nejlepší?
- Rozchodnice růžová (Rhodiola rosea) – recenze, účinky a která je nejlepší?
- Ostropestřec mariánský – recenze, účinky, zkušenosti a který je nejlepší?
- Nejlepší masticha – zkušenosti & účinky
- Nejlepší Gaba (kyselina gama-aminomáselná) – účinky a recenze
- Nejlepší Chaga (rezavec šikmý) – účinky a recenze
- Nejlepší CBD oleje pro psy a kočky – srovnání a recenze
- Nejlepší CBD oleje a kapky 2023 – srovnání, zkušenosti a recenze
- Nejlepší Astragalus (Kozinec) – účinky, recenze a diskuze
- Mumio – recenze, účinky a které je nejlepší?
- Maca peruánská – recenze, účinky a která je nejlepší?
- Korálovec ježatý (hericium) – účinky a recenze
- Jablečný ocet – recenze, účinky, zkušenosti
- Guarana – recenze, účinky, zkušenosti a která je nejlepší?
- Gotu kola – recenze, účinky a které je nejlepší?
- Cordyceps (housenice) – recenze, účinky, zkušenosti a který je nejlepší?
- Chlorella – recenze, účinky, zkušenosti a která je nejlepší?
- Ashwagandha – recenze, účinky a která je nejlepší?
- 26 důvodů, proč (ne)užívat CBD – Vše o CBD
- 14 tipů na nejlepší Ginkgo Biloba – účinky, recenze a diskuze
- 14 tipů na nejlepší a nejkvalitnější Reishi – účinky a recenze
- 14 nejlepších (přírodních) adaptogenů – recenze a účinky
- 13 tipů na nejlepší nootropika – recenze, zkušenosti a účinky
- 13 tipů na nejlepší matcha tea – recenze, účinky a zkušenosti
- 13 nejlepších zelených čajů – recenze & jak vybrat
- 12 tipů na nejlepší moringu – zkušenosti a recenze
- 10 tipů, kde koupit 1 kg pistácií (1000 g)
- 10 tipů, kde koupit 1 kg makadamových ořechů (1000 g)
- 10 tipů, kde koupit 1 kg kešu ořechů (1000 g)
- 10 tipů pro nákup 1 kg vlašských ořechů (1000 g)
- 10 tipů na nejlepší zelenou kávu – recenze a diskuze
- 10 tipů na nejlepší přípravek s graviolou – účinky
- 10 tipů na nejlepší kratom – zkušenosti, recenze a jak vybrat
- 10 tipů na nejlepší kořen lékořice (Licorice root) – recenze a diskuze
- 10 tipů na nejlepší CBG olej – srovnání, recenze + co je to CBG
- 10 tipů na nejlepší brahmi (bacopa monnieri) – recenze, účinky a které je nejlepší?
- 10 tipů kde koupit 1 kg para ořechů (1000 g)
- 10 nejlepších produktů se sacha inchi (inca inchi)
- 10 nejlepších konopných mastí – recenze a srovnání
- 10 nejlepších CBD kapslí – srovnání a recenze
Jsou mandle zdravé?
Ano, mandle jsou zdravé, ale když jich budete konzumovat nadbytek, mohou způsobit i naprosto opačný efekt, což si popíšeme níže.
Jaké jsou tedy jejich zdravotní benefity?
Uvádí se, že mandle mají velmi příznivý vliv na hladinu cukru v krvi a tím mají logicky i schopnost snižovat rizika spojená s cukrovkou.
V krvi se vyskytuje takzvaný dobrý a špatný cholesterol. HDL se řadí na tu dobrou stranu a LDL naopak na tu opačnou, nechtěnou. Považuje se za velmi rizikový faktor vzniku srdečních chorob. Uvádí se, že denní konzumace mandlí může LDL cholesterol eliminovat a zároveň i redukovat.
Právem se mandle považují za jednu ze superpotravin pro vyživení mozku. Je to díky tomu, že obsahují riboflavin a L-karnitin, které podporují jeho činnost a chrání ho před volnými radikály.
Mandle jsou velkým zdrojem vitamínu E, což je známý antioxidant, který dokáže redukovat buněčné stárnutí. Mimo to obsahují i vysokou koncentraci antioxidantu katechinu, epikatechinu a flavonolu, dále pak kvercetinu, koempferolu a isorhamnetinu. Tato skupina sloučenin chrání pokožku před poškozením vlivem oxidačního stresu. Například takový mandlový olej, ten bývá pro pleť a pokožku obecně doslova hojivým balzámem. Často se používá i v péči o miminka či novorozence.
Mandle obsahují zdravé tuky, zásadotvorné molekuly a prebiotické složky, které umí podpořit kvalitu trávení v žaludku ale i ve střevech. Nezapomeňte, co se říká o střevu – je to náš druhý mozek. Když je střevní mikrobiom v pořádku, má se dobře i celý zbytek těla. Starejme se tedy o něj s pokorou.
Co mandle obsahují?
Tyto „ořechy“ v sobě ukrývají celou řadu prospěšných látek, mezi které patří především:
- Vláknina
- Bílkoviny
- Zdravé tuky
- Vitamin E
- Mangan
- Hořčík
- Fosfor
- Vitamin B2
- Měď
Jedna hrst mandlí obsahuje do 3 g sacharidů a kalorická hodnota nepřevyšuje 161 kalorií. Můžete si je tedy bez omezení dopřát každý den.
Jaké existují druhy mandlí?
Existuje jich opravdu mnoho. Pojďme si je přiblížit. Veškeré odrůdy se od sebe navzájem liší velikostí, tvarem, barvou, tvrdostí, konzistencí i chutí a samozřejmě také původem.
Tyto mandle mají svůj původ v USA a tvoří až tři čtvrtiny celosvětové produkce. Kalifornské mandle se ještě dále dělí na další odrůdy z nichž nejznámější jsou:
- Nonpareil – mají plochý tvar, hladký povrch, jsou tenké a mají hodně světlou slupku. Dále mají přírodní, mírně nasládlou chuť s máslovými podtóny. Tento druh se často blanšíruje nebo seká na jemné plátky.
- Carmel – tyto mandle mají spíše podlouhlý tvar a jsou užší. Jejich slupka je mírně vrásčitá a mají velmi sladkou chuť. Hodí se do dezertů a sladkých jídel.
- Monterey – jedná se o opravdu velké mandle, které jsou tmavší a slupka je hodně vrásčitá. Jejich chuť je hodně hutná a výrazná. Hodí se hlavně na pražení, díky čemuž jejich chuť ještě více vynikne.
- Butte – jedná se o mandle, které jsou velmi krátké a široké. Mají tmavě hnědou barvu a zvrásněný povrch. Jejich chuť je hodně máslová a právě proto se hodí na výrobu mléka a ořechového másla.
Jak jsme si řekli výše, mandle se pěstují například i na Moravě. Tvrdí se, že mandle z Evropy mají plnější chuť a velmi často se vyváží v RAW kvalitě. A jaké jsou typické evropské země, kde se mandle „rodí“? Hlavně Španělsko, Itálie či Řecko.
Mezi evropské mandle se řadí například tyto odrůdy:
- Valencia – mají plochý povrch a lehce chlupatou slupku. Jejich chuť je výrazná a sladká. Jsou ideální do dezertů.
- Marcona – jedná se o mandle kulatého tvaru s drsným povrchem. Mají šťavnatou chuť a jsou ideální také do dezertů.
- Largueta – dlouhé a špičaté mandle sladké chuti. Hodně často se upravují se solí, například jako pražené.
- Guara – menší, hodně kulaté mandličky s velmi sladkou chutí. Používají se zejména na výrobu marcipánu či nugátu.
Jak mandle konzumovat?
Mandle se prodávají v různých formách – loupané, neloupané, pražené, solené, uzené, s karamelem a v mnoha dalších variantách a obměnách.
Většina antioxidantů, které mandle obsahují, je ve slupce a proto je nejlepší je konzumovat právě s ní.
Pokud navíc mandle na pár hodin namočíte do studené vody, zbavíte je enzymových inhibitorů, bez kterých je dokáže tělo lépe trávit a získáte z nich větší množství přínosných látek.
Formy a podoby mandlí beze strachu střídejte. I ty neloupané můžete občas nahradit loupanými, nebo si dopřejte gurmánský zážitek ve formě uzených, pražených nebo v karamelu obalovaných mandlí.
Na co si dát pozor?
Mandle jsou sice zdravé a podporují fyziologické procesy v těle, ale jak se říká, nic se nemá přehánět. Existuje několik druhů mandlí a mají malinko rozdílné složení. Zvýšenou pozornost je třeba mít u hodně hořkých mandlí, které obsahují kyanogenní glykosid amygdalin, ze kterého se při trávení uvolňuje kyanovodík, s jehož nadměrným množstvím si tělo neumí poradit.
Uvádí se, že 10 kusů hořkých mandlí představuje nebezpečnou dávku – proto vždy volte mandle sladší, kde se není čeho obávat. Nemusíte mít obavy, protože v obchodech prodávají mandle sladké a pokud ne, je to na obalu poznamenáno.
1. místo
GRIZLY Mandle Natural loupané
Orientační cena za 1 kg: 300 Kč
Kilové balení loupaných mandlí od značky GRIZLY má svůj původ v Americe a ve Španělsku. Jedná se o 100% loupaná jádra ořechů a skvěle se hodí například na přípravu ořechového másla, dortů nebo jen tak, jako zdravé „zobání“. Tyto mandle jsou ve znovuuzavíratelném PP obalu nebo vakuované v PP obalu.
A jaká je cena? 1000 g vás vyjde na cca 300 korun.
2. místo
GRIZLY Mandle Natural neloupané
Orientační cena za 1 kg: 300 Kč
Neloupané natural mandle v kilovém balení od značky GRIZLY pochází ze slunného Španělska a můžete je jíst buď takto, v neloupané formě a nebo si je můžete velmi snadno „změnit“ na ty loupané. Jak na to? Mandle krátce spaříte v horké vodě a potom ořech lehce třete mezi prsty – tím se slupka odloučí.
1000 g neloupaných natural mandlí stojí cca 300 korun.
3. místo
Mandle velká loupaná jádra 23-25
Orientační cena za 1 kg: 280 Kč
Jedná se o velké loupané mandle původem z USA, které se vyznačují nejvyšší jakostí s označením 23-25. Mají jemnou krémovou chuť a měly by být lépe stravitelnější. Budou vám moc chutnat například v jogurtu, kaši nebo jen tak, samotné.
A jaká je cena tohoto produktu? 80 g stojí cca 40 korun, 500 g vás vyjde na cca 180 korun a 1000 g je za cca 280 korun.
4. místo
Mandle malá jádra natural 27-30
Orientační cena za 1 kg: 230 Kč
Naturální, neloupané a nesolené mandle nesou označení 27-30 což znamená, že jsou menší velikosti a nižší ceny. Skvěle se hodí například na pečení nebo jako zpestření ranní granoly.
1000 g těchto neloupaných mandlí vás bude stát cca 230 korun.
5. místo
Mandle loupané natural
Orientační cena za 1 kg: 320 Kč
Jedná se o loupané a nesolené mandle, které jsou typické svou příjemně nasládlou chutí. Hodí se například na výrobu ořechového másla nebo mléka. Tyto mandle můžete zakoupit buď v půlkilovém nebo kilovém balení.
A jaká je cena? 500 g stojí cca 170 korun a 1000 g cca 320 korun.
6. místo
Mandle neloupané natural
Orientační cena za 1 kg: 250 Kč
Tyto neloupané, kalifornské mandle jsou příjemně sladké a mají tenkou slupku, kterou v ústech ani necítíte. Jedná se o natural formu, která je nejpřirozenější. Hodí se i pro nízkosacharidovém stravování.
A jaká je cena? 500 g stojí cca 130 korun a 1000 g cca 250 korun.
7. místo
GRIZLY Mandle loupané pražené solené
Orientační cena za 1 kg: 330 Kč
Tyto mandle pochází z Ameriky, jsou loupané, pražené a solené. Skvěle se hodí jako pohoštění pro návštěvu, vás samotné, ale i jako součást jídel. Například takový slaný karamel s těmito mandlemi může být dechberoucí. Tyto mandle jsou pražené horkým vzduchem a solené himalájskou solí.
A jaká je cena? 500 g stojí cca 180 korun a 1000 g cca 330 korun.
8. místo
GRIZLY Mandle uzené
Orientační cena za 1 kg: 200 Kč
Pražené, uzené mandle se solí se hodí jako lahodné pohoštění nebo doplněk salátu a dalších jídel. Pochází z USA a prodávají se v PP obalu.
500 g těchto mandlí vás vyjde na cca 200 korun.
9. místo
Mandle loupané, pražené, solené
Orientační cena za 1 kg: 300 Kč
Loupané, pražené mandle s příměsí kvalitní soli oživí každé pohoštění i raut. Tyto mandle jsou pražené nasucho horkým vzduchem.
Můžete si koupit buď 500 g za cca 160 korun nebo 1000 g za cca 300 korun.
10. místo
Mandle neloupané uzené
Orientační cena za 1 kg: 330 Kč
Uzené, neloupané mandle se doporučují k dobrému vínu, protože ještě podtrhnou jeho chuť. Kromě toho budou skvěle fungovat i jako oživení salátu či pomazánek. Tyto oříšky byly pražené nasucho horkým vzduchem přímo v České republice.
A cena? 250 g vás vyjde cca na 90 korun, 500 g na cca 170 korun a 1000 g na cca 330 korun.
11. místo
Mandle neloupané pražené, solené
Orientační cena za 1 kg: 300 Kč
Jedná se o solené, neloupané mandle, které jsou pražené horkým vzduchem, díky kterému získávají ještě intenzivnější chuť oproti mandlím loupaným. Budou dobře fungovat například s výrazným sýrem nebo šťavnatým ovocem.
A jaká je cena? 500 g vás vyjde na cca 150 korun a 1000 g na cca 300 korun.
Závěr
Mandle jsou takové ořechy „neořechy“. Běžně se o nich tak hovoří, nicméně pokud chceme být opravdu přesní, měli bychom se o nich vyjadřovat jako o skořápkových plodech. Mandle se pěstují de facto na celém světě a ani Čechy nejsou výjimkou. Mají mnoho zdravotních benefitů, takže se nebojte si je dopřát klidně každý den a to nejen samotné, ale i jako skvělou součást dezertů, moučníků, salátů, omáček nebo pečiva. Pokud jste milovníci ořechových másel, nebojte se ho připravit sami. Nic to není a výsledek vás nadchne. Co je víc než kvalitní domácí produkty. Kromě lahodného másla můžete vyzkoušet i mléko, které se hodí jako zdravá alternativa toho kravského nebo jako příjemné zpestření.
Užitečné odkazy ✓důvěryhodné:
[1] Wikipedie (CZ): Mandloň obecná
[2] Wikipedie (CZ): Mandle (plod)
[3] Healthline (ENG): 9 Evidence-Based Health Benefits of Almonds
[4] PubMed Central (ENG): Almonds (Prunus Dulcis Mill. D. A. Webb): A Source of Nutrients and Health-Promoting Compounds
[5] Food and Drug Administration – FDA (ENG): Nuts, almonds – nutrients