Existuje nějaká dieta, při které nejíme sacharidy? Je vůbec možné se bez sacharidů stravovat?
Sacharidy jsou jednou ze tří makroživin, keré se objevují v našem jídelníčku. Dalšími dvěma makroživinami jsou tuky a bílkoviny. Veškerá potrava, kterou přijímáme se skládá z kombinací těchto tří zmíněných látek. Sacharidy jsou cukry a škroby a jedná se o náš největší zdroj energie, naše tělo je hojně využívá a většina z nás je přijímá každý den. Velké množství lidí však netuší, které sacharidy jsou správné, které jsou špatné a kolik bychom jich měli jíst. Pravdou je, že po mnohých sacharidech se přibírá. Které to jsou a jak to s přibíráním je se dozvíte o něco níže. Za normálních okolností by měly sacharidy tvořit 50 – 60 % našeho denního příjmu – čili většinu.
Pravděpodobně nejhlavnějším úkolem sacharidů je tvorba glukózy – největší zdroj energie pro naše tělo. Glukóza je cukr, který naše tělo využívá při mnoha aktivitách (funkce mozku, orgánů, svalový růst apod.). Jedná se tedy o největší původ příjmu naší energie. Dále mohou sacharidy sloužit k nasycení našeho organismu a zabránění přejídání. Některé druhy sacharidů (polysacharidy a vláknina), se tráví velmi dlouho a díky tomu naše tělo nemá hlad a my tím pádem nemáme tendence se přejídat. Ne všechny sacharidy ale mají tuto funkci. Rychlé cukry naopak tělo chvilkově nabudí a po krátké době máme znovu hlad. To se pojí s další funkcí sacharidů, kterou je právě schopnost rychlého přívalu energie. Sacharidy bychom mohli rozdělit na pomalé (polysacharidy, složené sacharidy) a rychlé (monosacharidy, jednoduché cukry). A právě jednoduché a rychlé sacharidy jsou to, čeho se lidé nejvíce bojí. Po snězení se totiž tyto látky velice rychle zpracují, glukóza (cukr) se nám dostane do krve a naše tělo dostane šok plný energie. Proto se někteří lidé po přijmutí spousty cukru cítí nabití energií. Tato fuknce však může být i prospěšná, pokud potřebujeme energii rychle přijmout (například v průběhu náročné fyzické aktivity, po jejím skončení, nebo tehdy, kdy jsme vyčerpaní a potřebujeme nabudit jako například při náročném cvičení, horských túrách a podobně). Cukr je i nositelem dobré nálady a na mnohé z nás působí jako antidepresivum. Pokud se potýkáte se závislostí na cukru, dokáže vám i velmi zvednout náladu. Je to tedy i psychické potěšení pro náš organismus.
Sacharidy mají spoustu negativ. Mluvíme tady však hlavně o těch “špatných” sacharidech jako rychlé cukry a rafinované sacharidy (sacharidy, ze kterých byla uměle odstraněna vláknina). Co všechno za potraviny to může být si můžete počíst níže. Mezi hlavní negativa takových sacharidů patří jejich dopady na naše zdraví. Rafinované sacharidy mohou vést k přejídání, přibírání a zvyšování rizika obezity. Takové výrobky jako jsou sladkosti, pečivo, kaiserky, rohlíčky, slané pochutinky a mnoho dalšího jsou vyráběny tak, aby byly tak nějak “návykové” – aby našemu tělu moc chutnaly a my se jimi tak ládovali o sto šest. To pak může vést k přejídání a zvyšování tělesné hmotnosti. Dalšími negativy může být zvyšování rizika cukrovky a srdečních chorob – vzhledem k tomu, že je diabetes spojená s cukrem, není se čemu divit, že jí jeho přemíra napomáhá. Rafinované sacharidy mohou zvýšit hladinu triglyceridů v krvi, hladinu cukru v krvi a způsobit inzulínovou rezistenci. To vše jsou hlavní rizikové faktory pro srdeční choroby a cukrovku 2. typu. Mezi další negativa patří třeba zvyšování cukru v krvi, závislost na cukru, a mnoho dalšího. Se zvýšenou hladinou cukru se pojí i oslabení imunity, metabolismu a reakcí buněk na inzulín (což vede k cukrovce).
Největší problém sacharidů je asi ten, že jich jíme naprostou přemíru .Rychlé cukry a rafinované sacharidy se schovávají ve velké spoustě potravin a produktů, u kterých bychom to kolikrát ani nečekali. Doporučená denní dávka sacharidů je 50 – 60 %, ale mnoho z nás jich denně jí mnohem více.
Ano, jíst bez sacharidů jde. Existuje takzvaná bezsacharidová dieta, které se přezdívá také low carb, nebo keto dieta. Spočívá v tom, že vysadíte sacharidy v jídelníčku a nahradíte je bílkovinami a tuky. Nejen že je taková dieta zdravá, ale zároveň je to i skvělý pomocník při redukci váhy. S bezsacharidovou dietou se totiž hubne velice rychle.
Funguje na principu ketózy, což je přirozený stav, do kterého se vaše tělo dostane, když mu odepřete sacharidy. V ketóze musí tělo najít jiný zdroj energie, než sacharidy – sáhne tak po tucích a to i po tělesných. Váhový úbytek je zde tedy velmi rychlý.
Pokud se chcete začít stravovat bez sacharidů, je velice vhodná volba začít na koupené keto dietě, než si na takový styl zvyknete. Poté, co se naučíte bez sacharidů jíst je vhodné přejít na vlastní stravování.
V podstatě ano, ze sacharidů se přibírá. Funguje to tak, že se po snězení sacharidy začnou měnit na glukózu (hroznový cukr), který putuje do krve a slouží jako již zmíněný zdroj naší energie (což je potřebné). Ve chvíli, kdy je v krvi cukru dostatek se přebytečná glukóza začne přeměňovat v tělesný tuk. Nejhorší jsou v tomto právě rychlé cukry. Ty se přeměňují v glukózu velmi rychle a proto se jich do tuků ukládá hodně – naše tělo zkrátka takto jednorázovou dávku energie většinou nepotřebuje. Pomalé sacharidy se přeměňují déle, tím dodávají glukózu do krve postupně. Jsou tedy přijatelnější při dietách a hubnutí. Přesto, pokud to přeženeme, začnou se ukládat do tuků i ty. Sacharidy navíc nejsou jediným zdrojem glukózy. Ve stavech nouze (pokud sacharidy vysadíme) si tělo vytvoří potřebné množství i z jiných makroživin.
To je otázka, záleží na vašem cíli. Pokud je ale vaším cílem hubnout, doporučuje se sacharidy ubrat. Není tím myšleno začít jíst přemíru tuků (pokud nejste na speciálních dietách). Na druhou stranu je dobré vědět, že tuky nejsou hlavním důvodem, proč člověk nemůže zhubnout. Jediným důvodem, proč jsou tuky známé svou “přibírací schopností” je ten, že tuky obsahují na 1 gram celých 9 kilokalorií a 1 gram sacharidů má pouze 4 kcal. Proto nejezte kostku másla denně, ale zase tuky nezavrhujte. Ty 4 kilokalorie v rychlých cukrech vám mohou ublížit více, než těch 9 v tucích. Spíše si pohlídejte, jestli náhodou v jugurtu, který si kupujete nejsou rychlé cukry, přestože nechutná až tak sladce. Problémem v hubnutí bývá často právě to, že cukry jsou skryté opravdu všude. Doporučujeme tedy pozorně číst obaly potravin.
2018 – 2021 © zivotavyziva.cz
Všechna práva vyhrazena.
Naše webové služby jsou pouze informativního charakteru. Neposkytujeme lékařskou pomoc, diagnostiku, ani léčbu.
2018 – 2021 © zivotavyziva.cz
Všechna práva vyhrazena.
Naše webové služby jsou pouze informativního charakteru. Neposkytujeme lékařskou pomoc, diagnostiku, ani léčbu.
2018 – 2021 © zivotavyziva.cz
Všechna práva vyhrazena.
Naše webové služby jsou pouze informativního charakteru. Neposkytujeme lékařskou pomoc, diagnostiku, ani léčbu.