10krát nejlepší tea tree olej (tea tree oil): Na co je dobrý + recenze

Shrnutí: Lahvičku s tea tree olejem se vždycky vyplatí mít po ruce. Proč? No protože tenhle malý všestranný „parťák“ pomáhá během nachlazení, dezinfikuje drobná poranění, odpuzuje hmyz, ničí viry, bakterie, plísně a má i další skvělé benefity. A který tea tree olej je podle mě ten nejlepší? Na to se dneska podíváme!

  • První místo jsem věnovala skvělému tea tree olejíčku od LeFleur, který je 100% přírodní. Pořídíte ho v efektním balení včetně výhonků uvnitř lahvičky.
  • Na 2. místo jsem vybrala produkt Tierra Verde esenciální olej Tea tree, protože je kvalitní, BIO a pyšní se certifikátem Ecogarantie.
  • A 3. místo ode mě získal Dr. Müller Tea Tree Oil, neboť je stoprocentně čistý a z čajovníku australského se destiluje vysoce šetrnou metodou.

Chcete se dozvědět další informace o tomto blahodárném oleji z čajovníku australského a další tipy na kvalitní tea tree olejíčky? Pak určitě čtěte dál!

TOP  1. místo

LeFleur Tea tree
olej s výhonky rostliny

Orientační cena: 300 Kč
Proč 1. místo?

Protože se jedná o kvalitní, 100% přírodní olejíček, který pořídíte v roztomilé lahvičce s výhonky uvnitř. A navíc nejen pomáhá, příjemně voní, ale také krásně vypadá.

2. místo

Tierra Verde
Tea tree olej BIO

Orientační cena: 350 Kč
Proč 2. místo?

Neboť v tomto případě jde o BIO tea tree olejíček, který získal ekologický certifikát Ecogarantie a je skvělým pomocníkem během rýmy, pomáhá při bodnutí hmyzem a krásně voní.

3. místo

Dr. Müller
Tea Tree Oil 100% čistý

Orientační cena: 340 Kč
Proč 3. místo?

Jde totiž o ultračistý a 100% přírodní olejíček, který se z čajovníku destiluje pomocí šetrné metody. I tuhle lahvičku všestranného tea tree oleje se hodí mít po ruce.

Deset nejlepších tea tree olejů

Co je to tea tree olej a proč je tak úžasný?

Tea tree olej se získává z australského stromu Kajeputu střídavolistého (latinsky Melaleuca Alternifolia),[1] který je známý jako čajovníkový strom, a jeho účinky jsou úžasně všestranné.[2] Čajovníkový olej je antibakteriální, protiplísňový, protiparazitický a protizánětlivý, což mimo jiné znamená, že si perfektně poradí s choroboplodnými zárodky, viry i plísněmi. A jak ho využít? Tak třeba jako:

  • dezinfekci při drobných poraněních,[3]
  • přírodní repelent proti otravnému hmyzu,[4]
  • antibakteriální přísadu do běžných mycích prostředků,
  • součást směsi do inhalátoru, zejména při onemocnění dýchacích cest,[5]
  • aromaterapeutický základ do aroma difuzéru při duševní únavě,
  • přípravek v boji proti akné a jiným kožním neduhům.[6]

Ekologická domácnost je trendem poslední doby – má to ovšem pádný důvod: být EKO pomáhá jak našemu životu, tak i naší planetě. Potřebujete-li inspiraci pro váš dům či vaše zdraví, mrkněte do některého z následujících článků:

Na co si dát pozor?

Tea tree olej je skvělý, ale také silný, takže by se s ním mělo zacházet opatrně. Před ošetřením kůže je potřeba ho zředit, aby nedošlo k podráždění. Také je dobré nejprve udělat malý test na pokožce, ať máte jistotu, že vám olejíček nezpůsobí reakci.

  • Malé děti (do tří let) – čajovníkový strom totiž obsahuje látky podobné estrogenu, které podporují vývin ženských znaků (což není v případě malých dětí žádoucí). V ojedinělých případech by se děti navíc mohly cítit unavené, zmatené nebo dokonce ztrácet vědomí.[7]
  • Zvířata – pro ty by mohl být produkt toxický (v USA bylo zaznamenáno několik případů, kdy došlo k otravě koček, které chovatelé umyli šampónem obsahujícím tea tree olej).[8]
  • Poradit s lékařem by se měly i těhotné a kojící ženy.

A pozor: tea tree olej není určen pro vnitřní užití, takže ho určitě nekonzumujte!

1. místo

LeFleur esenciální olej Tea tree s výhonky rostliny

100% přírodní tea tree olejíček ve skleněné lahvičce společně a efektními výhonky rostlinky.

Orientační cena: 300 Kč

Proč jsem na 1. místo vybrala tea tree olej od značky LeFleur?

První místo u mě získal tea tree olejíček od značky LeFleur, protože je 100% přírodní, a navíc se v lahvičce vznášejí výhonky rostliny, což vypadá velice efektně – podle mě je to mimo jiné krásná „dekorace“ do koupelny. Příjemnou bylinnou vůni můžete nakapat do aromalampy, do prostředků určených na úklid domácnosti a v létě určitě oceníte její repelentní účinky.

Uživatelské recenze

Co se týče recenzí na tento tea tree olej, na Heurece se píše, že krásně a dlouho voní, což mi přijde super. A pokud se ho rozhodnete koupit na e-shopu Nanolab, uděláte jenom dobře. Tento e-shop je totiž mezi zákazníky očividně oblíbený, protože má vysoká hodnocení. Na Heurece i na zbozi.cz si lidé chválí rychlost doručení zboží, dále pak příznivé ceny a pozadu nezůstává ani kvalita zboží, kterou klienti také často vyzdvihují. Někteří dokonce podotýkají, že ve své zásilce našli dáreček, což je rovněž milý bonus.

Více informací

Pokud milujete vůni oleje z čajovníku, tohle by mohl být váš voňavý „balzám na duši“. Výrobce nicméně upozorňuje, že pokud se rozhodnete použít tea tree olej na pokožku, je potřeba ho předtím adekvátně zředit.

Tento roztomilý olejíček vás bude stát okolo 300 korun za 30 ml.

2. místo

Tierra Verde Esenciální olej Tea tree BIO

Výborný BIO olejíček od mé oblíbené moravské značky, jejíž produkty se pyšní ekologickou certifikací Ecogarantie.

Orientační cena: 350 Kč

Proč jsem dala tea tree olej od značky Tierra Verde na 2. místo?

Skvělý tea tree olej najdete i u moravské značky Tierra Verde – a právě ten jsem umístila na příčku číslo dvě. Také tento produkt skvěle pomáhá při infekcích horních cest dýchacích, uleví při bodnutí hmyzem, má repelentní účinky a příjemně voní. Kromě toho se jedná o BIO výrobek s kvalitou, kterou potvrdil i certifikát Ecogarantie.

Uživatelské recenze

Tenhle tea tree olej má hezká hodnocení na Heurece, kde zákazníci chválí jeho kvalitu a všestranné využití. A jestli se chystáte olejíček pořídit na stránkách econea.cz, určitě neváhejte. Jak na Heurece, tak i na zbozi.cz zákazníci hlásí dobrou zkušenost s e-shopem a i já jejich slova s radostí potvrzuju. Výběr je tu skvělý, balíček přichází rychle, zboží je kvalitní a taktéž komunikace se zákaznickým servisem uživatelé hodnotí jako příjemnou.

Další informace

Líbí se mi, že esenciální olej z čajovníku lékařského pomáhá i s koncentrací. Pokud vás tedy čeká náročný úkol, na který se budete muset 100% soustředit, nakapejte si ho do aromalampy nebo do difuzéru a uvidíte, že vám pomůže se lépe koncentrovat.

Cena za 30ml balení se pohybuje (podobně jako u tea tree oleje od leFleur) okolo 350 korun.

3. místo

Dr. Müller Tea Tree Oil 100% čistý

Ultračistý, 100% přírodní tea tree olejíček získávaný z čajovníku vysoce šetrnou destilací.

Orientační cena: 340 Kč

Proč jsem na 3. místo srovnání zvolila Tea Tree oil od Dr. Müller?

Na třetí příčku jsem umístila čajovníkový olej od české značky Dr. Müller, protože se opět jedná o čistý, 100% přírodní produkt, který dokáže pomoct s kdečím. Jediná lahvička s tea tree olejem totiž odpuzuje hmyz, pomáhá proti svědění, zvládá si poradit s kožními projevy (s akné, afty, bradavicemi, opary…). Navíc má příjemné aroma.

Uživatelské recenze

Tea tree olej od Dr. Müllera má perfektní hodnocení na Heurece i na stránkách zbozi.cz. Některým uživatelům dělá společnost už několik let a popisují ho jako „stálou součást lékárničky.“ Zákazníci také jmenují, s čím konkrétně jim pomáhá – zaznívají tu opary, pupínky, afty, akné nebo třeba bodnutí hmyzem. Jiní lidé píší, že olejíček funguje na všechno. Super skóre má výrobek i na Pilulce, kde je v jednom případě hodnocen jako „nezbytnost do každé domácnosti.“

Více o produktu

Tento olej se získává ze stromu Melaleuca alternifolia (= čajovníku australského) šetrnou destilační metodou, díky níž si výsledný produkt v maximální míře zachová charakteristické aroma i antiseptické, antimykotické a protizánětlivé účinky. Pozor ale: není vhodný pro děti do tří let.

Za lahvičku se 30 ml tea tree oleje zaplatíte zhruba 340 korun.

4. místo

Venira BIO tea tree olej

Orientační cena: 500 Kč

Proč jsem vybrala Tea Tree olej od Venira?

O trochu větší balení tea tree oleje najdete u značky Venira – ta ho prodává v 50ml lahvičce. Avšak pozor – těchto 50 ml zahrnuje nejen čajovníkový olejíček, ale také slunečnicový olej s vitamíny A, D a E, rozmarýn s antiseptickými účinky a vitamín E. Záleží tedy na vás, jestli se rozhodnete zakoupit mix těchto látek, nebo upřednostníte sólo tea tree olej v produktech výše.

Více informací

Mezi přednosti tohoto olejíčku patří i skutečnost, že je lisovaný za studena. A jak se používá? Jednoduše. Stačí si ho v malém množství nakapat do dlaní, a pak ho jemně vmasírovat do pokožky, nehtů či vlasů.

Osobně pak musím zmínit ještě design balení, který, ostatně jako všechny produkty od Veniry, je krásně minimalistický, čistý a elegantní. Krása pohledět, nemyslíte?

Cena za 50ml balení se pohybuje okolo 500 korun.

5. místo

Australian Bodycare Tea Tree Oil (100% koncentrovaný)

Orientační cena: 270 Kč

Čím mě zaujal tea tree oil od Australian Bodycare?

O trošku levněji seženete tea tree olejíček u značky Australian Bodycare. Také ten je kvalitní, vysoce koncentrovaný a využívat ho můžete stejně všestranně jako produkty, kterým jsem udělila první tři místa: urychluje hojení, má antiseptické účinky, můžete jím ošetřit kožní plísně, drobné popáleniny nebo štípnutí komárem.

Další info

Olejíček ideálně naneste pomocí vatových tyčinek, a to přímo na postižené místo. Produkt nicméně aplikujte pouze na pokožku, nehty nebo vlasy – není určen k vnitřnímu užití. A pozor – děti mladší tří let by se výrobku měly vyhnout.

Olejíček od Australian Bodycare vás bude stát okolo 270 korun za 30 ml.

6. místo

Dr. Popov Tea tree oil

Orientační cena: 260 Kč

Proč jsem vybrala tea tree oil od Dr. Popov?

Výborný olejíček má v sortimentu také značka Dr. Popov. V tomto případě jde o 100% čistý olej získávaný z čajovníku australského, který je o něco levnější než produkty výše – nicméně za cenu 260 korun totiž pořídíte jen 25 ml (a nikoli 30 ml). Každopádně je to užitečný parťák do lékárničky, který pomůže s kožními problémy i s projevy nachlazení.

Více informací

Na tento olejíček jsem našla skvělé recenze na stránkách Heureka.cz – podle zdejších komentářů produkt dezinfikuje, likviduje plísně a podobně jako většina čistých tea tree olejů je i tento popisován jako „všestranný pomocník.“

Jak jsem už psala, za 25 ml tohoto produktu zaplatíte cca 260 korun.

7. místo

Planthé Tea Tree oil (ošetřující)

Orientační cena: 230 Kč

Z jakých důvodů jsem zvolila ošetřující tea tree olej od Planthé?

Dále do svého top listu zařadím lahvičku od Planthé, ve které se tea tree olej snoubí s rozmarýnem lékařským. Je takový léčivý produkt „dva v jednom“, který pomáhá zklidnit podráždění kůže, chrání pokožku a přispívá ošetřit kožní defekty (akné, afty, drobné oděrky a další).

Dále o produktu

Olej by se měl nanášet pouze na postižené místo – prstem, či tamponem. Nebo si ho můžete kápnout do aromalampy, pokud si chcete vychutnat aromaterapeutické účinky čajovníkové vůně. 

Cena za 15 ml tohoto oleje se pohybuje okolo 230 korun.

8. místo

Ovonex Tea Tree Oil

Orientační cena: 300 Kč

Čím mě zaujal tea tree oil od Ovonex?

Široké využití můžete očekávat i od tea tree oleje, za kterým stojí značka Ovonex. Také tento produkt je 100% přírodní a má antiseptické antimykotické a protiplísňové účinky, díky čemuž:

  • perfektně dezinfikuje,
  • pomáhá při problémech v oblasti horních cest dýchacích (stačí ho nakapat do inhalátoru nebo do aromalampy),
  • zklidní pokožku po kousnutí hmyzem,
  • ošetří akné, opary nebo třeba afty.

Před aplikací výrobce doporučuje olej zředit, a to následujícím způsobem:

  • buď smíchejte 1 díl oleje s 10ti díly alkoholu
  • nebo 1 díl oleje s 10ti díly vody

Za 50ml balení zaplatíte okolo 300 korun (což je poměrně výhodná cena).

9. místo

Nobilis Tilia Éterický olej Tea tree BIO

Orientační cena: 250 Kč

Proč jsem vybrala tea tree olejíček od Nobilis Tilia?

Deváté místo u mě patří BIO olejíčku od značky Nobilis Tilia, který koupíte v 10ml balení za cca 250 korun. Také tohle je skvělá přírodní pomoc proti bakteriím, plísním a virům. Kromě toho se jedná o super „přísadu“ do aromalampy – ideálně nakapejte 3-5 kapek do nádržky na vodu a užijte si příjemnou čajovníkovou vůni.

Drobnou nevýhodou tohoto produktu je jeho množství – 10 ml totiž relativně brzy dojde. Ale i to se dá vnímat jako plus, protože díky malé velikosti je lahvička skladnější a snadno ji přibalíte na cesty.

10. místo

Zelená Země Konopný & tea tree olej

Orientační cena: 160 Kč

Čím mě oslovil olej ze Zelené Země?

A na závěr doporučím produkt od české značky Zelená Země. Tato lahvička je zajímavá tím, že v ní nenajdete pouze blahodárný tea tree olej, ale také olej konopný. Díky tomu se zde mísí účinky obou těchto super ingrediencí. Jak tea tree, tak konopný olej perfektně fungují samy o sobě… a spolu jsou ještě silnější. Tak proč toho nevyužít? Olejíček pomáhá na kožní infekce, plísně, problémy s kvasinkami, podporuje regeneraci pokožky.

Pro maximální účinek přípravek aplikujte na postižené místo 3-5× denně a vždy ho jemně vetřete do kůže. 

Cena za 30 ml produktu se pohybuje okolo 160 korun.

Na závěr

Závěrem musím ještě jednou zopakovat, že tea tree olej je rozhodně všestranný pomocník, a proto se vyplatí mít jednu takovou lahvičku v lékárničce, v kabelce i v batohu během výletu do přírody. V tomto článku najdete srovnání hned deseti tea tree olejů (zcela čistých či s obsahem dalších blahodárných ingrediencí), z nichž bych vypíchla zejména LeFleur esenciální tea tree olej, který je stoprocentně přírodní a musím vypíchnout i krásnou skleněnou lahvičku s praktickým kapátkem, a stejně tak obsah výhonků čajovníku, které celé balení efektně zkrášlují. Dále bych doporučila tea tree olej Tierra Verde, který je v BIO kvalitě a navíc se pyšní ekologickou certifikací EcoGarantie. A určitě musím zmínit také Dr. Müller Tea Tree Oil, získávaný z čajovníkového stromu vysoce šetrnou destilační metodou, díky které je výsledný olej ultračistý a výjimečně voňavý. Ale i další produkty v mém srovnání stojí za povšimnutí a vyzkoušení, tak na ně určitě mrkněte!

Užitečné odkazy ✓důvěryhodné:

[9] Wikipedie (CZ): Tea tree oil

[10] Wikipedie (CZ): Kajeput střídavolistý

[11] Healthline (ENG): How Does Tea Tree Oil Help the Skin?

[12] Healthline (ENG): What Are the Possible Side Effects of Tea Tree Oil?

[13] PubMed Central (ENG): Melaleuca alternifolia (Tea Tree) Oil: a Review of Antimicrobial and Other Medicinal Properties

[14] PubMed Central (ENG): Tea Tree Oil: Properties and the Therapeutic Approach to Acne-A Review

Ohodnoťte post

Autor článku:

Autor článku:

Více o autorech, nebo o webu najdete v sekci o nás. Chcete vědět jak vybíráme produkty?

Kam dál?

Vybírání produktů a sestavování žebříčků je pro nás důležitý proces, který děláme kvalitně. Produkty procházejí několika kontrolami, důkladným průzkumem a na každém srovnání se podílí minimálně 2 lidé. Můžete si tak vždy být jisti nezávislostí a kvalitou srovnání. Zajímá vás více? Přečtěte si detailní popis toho, jak produkty vybíráme »