10 nejlepších rostlinných mlék (i do kávy) – recenze

Jaké jsou nejlepší rostlinná mléka? Jaké použít do kávy? Jaké jsou druhy rostlinných mlék? Recenze, zkušenosti a diskuze.

TOP  1. místo

Minor Figures Oat Organic

Orientační cena: 90 Kč

BIO ovesný nápoj od společnosti navržený speciálně pro použití do kávových nápojů. Konzistence a chuť ovesného nápoje  nepřekrývá jemné vlastnosti kávy.

2. místo

Oatly Barista ovesné „mléko“

Orientační cena: 90 Kč

Pomocí tohoto ovesného nápoje si připravíte jemnou a našlehanou pěnu, jako máte rádi v kavárně. Můžete ho použít také k zalití ovesné kaše a podobně.

3. místo

Mandlový nápoj neslazený BIO 1l

Orientační cena: 90 Kč

Tento prémiový rostlinný nápoj je v BIO kvalitě, přirozeně bezlaktózový a neobsahuje žádný přidaný cukr, sladidla ani zahušťovadla. Hodí se do smoothies, kaší nebo jen tak.

Deset nejlepších rostlinných mlék

Co jsou to rostlinná mléka?

Rostlinné nápoje s mléčnou konzistencí mohou být skvělou alternativou pro vegetariány, vegany i osoby s intolerancí na laktózu nebo prostě pro ty, kterým klasické kraví, kozí i ovčí mléko nechutná. Výhodou rostlinných náhražek“ je například to, že neobsahují cholesterol a mnoho lidí je lépe tráví. Chuťově jsou velmi příjemné, chutnají sladce a lehce. Mezi nejoblíbenější patří mandlové či rýžové. Existuje ale spousta dalších druhů, které si můžete v pohodě připravit sami doma.

Rostlinné nápoje s mléčnou konzistencí obsahují vitamíny, minerály i vlákninu, což z nich dělá skvělé produkty zdravé výživy.

Jaké jsou druhy?

Rostlinných alternativ mlék je poměrně hodně. Pojďme si postupně představit ty nejběžnější:

Uvádí se, že mandlová alternativa je nejideálnější volba pro vegetariány i vegany, a to z toho důvodu, že je zásadotvorná a pomáhá organismu bojovat s překyselením. 

Mandlový nápoj je v současnosti dostupný snad v každém obchodním řetězci a stojí v rozmezí od 40 Kč do 90 Kč za litr. Nicméně můžete si ho zkusit jednoduše vyrobit i doma.

Ovesný nápoj má příjemnou sladkou chuť a oproti ostatním rostlinným tekutinám je o něco hutnější, takže může více připomínat klasické živočišné mléko. Tento nápoj se vyrábí z namočených, nezpracovaných vloček. Ty se následně umixují dohladka a přefiltrují, aby nápoj neobsahoval nežádoucí kousky.

Kokosové mléko je hustá tekutina, která vzniká z dužiny kokosového ořechu. Ta se namele a smíchá s horkou vodou. Poté se louhuje, aby se tuk propojil s tekutinou. Uvádí se, že obsah tuku je až 25 %. Chuťově je velmi příjemné a syté.

Sojový nápoj je velmi populární v Číně, kde se používá jako základ pro výrobu tofu. Má typickou chuť a tak nemusí každého hned oslovit. Na jeho chuť si ale jde zvyknout a postupně si ji zamilovat.

Uvádí, že rýžový nápoj je potenciálně neslabším alergenem ze všech rostlinných náhražek v této kategorii. Výhodou je, že v mnoha směrech se tato tekutina chová jako kravské mléko. Může se dávat do stejných receptů a na chuti to nepoznáte.

Že jste o něm ještě neslyšeli? Možná je na čase se seznámit. Nemusíte se ničeho bát, hrachové mléko opravdu nechutná po hrášku a ani není brčálově zelené. Má krémovou barvu, nasládlou chuť, je 100% veganské, bezlepkové a obsahuje velké množství vápníku i bílkovin.

Kešu mléko je oproti ostatním rostlinným alternativám nejméně sladké a nejvíce husté. Skvěle se hodí do omáček i dezertů.

Nápoj z těchto typických, českých ořechů je výraznější chuti a lehčí konzistence.

Nápoj z máku je velmi dobrý zdroj vápníku, protože obsahuje až 122 % denní dávky. Takže pokud chcete doplnit tento minerál, nápoj z máku je ten správný způsob.

Proč pít rostlinné „mléko“?

Rostlinné nápoje připomínající mléko se hodí pro vegetariány, vegany, osoby s intolerancí na laktózu, nebo zkrátka pro všechny, komu živočišná mléka nechutnají. Říká se, že tento rostlinný kompromis je zdravější, pro tělo méně zatěžující a vlastně i výživnější. Například makové mléko obsahuje mnohem více vápníku než to od krav. Další výhodou je, že existuje mnoho variant, které můžete střídat a podle chuti zkoušet. A navíc si je můžete poměrně snadno připravit i doma.

Čím nám škodí kravské mléko?

Kravské mléko a výrobky z něj mohou našemu tělu škodit z mnoha důvodů. V první řadě jsou jedním z hlavních zdrojů nasycených tuků, které není vhodné přijímat ve velkém množství například i proto, že mohou zvyšovat hladiny cholesterolu. Dále mléko obsahuje látky jako laktóza, kasein a další.

Laktóza je mléčný cukr a je to také látka, na kterou má mnoho lidí alergii, nebo trpí alespoň její intolerancí. Laktóza je totiž pro lidi těžko stravitelná. Můžete mít i pouze malou intoleranci, o které ani třeba nevíte, která vám může způsobovat žaludeční potíže.

Naopak kasein je mléčná bílkovina určená pro mláďátka, aby krásně rostly. Žádný savec na světě, kromě člověka, nekonzumuje v dospělosti mléko. Kasein je substance, která je naprosto zásadní pro malá telátka, aby jim narostly rohy, kopyta a podobně. Ale pozor, i tele pije mléko pouze půl roku. 

Tento kasein se rozkládá v organismu za pomoci syřidla, které se přestává vylučovat mezi 1. a 2. rokem života člověka. Od této chvíle se stává mléko pro lidské tělo velmi těžko stravitelné a de facto přináší více škody než užitku. Nehledě na to, že krávy mají 4 žaludky, čili kompletně jiný zažívací trakt než lidi. Tím pádem se kravské mléko pro lidské tělo skutečně nehodí.

Možná by bylo fajn zkusit rostlinné alternativy mléka a tělu trošku odlehčit. Kvalitní ovesné mléko je tomu kravskému asi nejvíce podobné, tak s ním zkuste začít.

Jak vybrat nejlepší rostlinné „mléko“?

  • Rostlinné nápoje by měly mít co nejjednodušší složení. Zde platí, že méně je více. Ideálně pouze voda a ořechy nebo jiná hlavní látka, ze které se nápoj skládá. Další příměsi jako například soli, cukry a podobě, jsou většinou nadbytečné.
  • Vybírat můžete také podle druhu nápoje – neměl by být příliš sladký, ale ani bez chuti – prostě taková zlatá střední cesta. Chuť by měla být neutrální, jemná a krémová.
  • Další faktor, podle kterého vybírat je určitě chuť – každému chutná něco jiného a tak je potřeba se k tomu svému propít.

Jak vyrobit rostlinné „mléko“ doma?

Je to jednodušší, než by se mohlo na první pohled zdát. Budete potřebovat:

  • 100 g základní suroviny, což může být cokoliv – jakékoliv ořechy, semínka, ale i obiloviny nebo luštěniny,
  • 520 g čisté vody,
  • 3 velké datle,
  • špetka soli.

A jak na to?

  1. Základní surovinu namočte na 5-12 hodin.
  2. Potom vzniklou „směs“ slijte do mixéru a zalijte vodou. 
  3. Přidejte datle bez pecky a sůl.
  4. Rozmixujte.
  5. Poté přeceďte tekutinu přes plátýnko, aby byla hladká a krémová.

Rostlinné „mléko“ vydrží v lednici cca 4 dny.

1. místo

Minor Figures Oat Organic - ovesné „mléko“ barista

Orientační cena: 90 Kč

Tento velmi oblíbený BIO ovesný nápoj byl speciálně navržený pro baristické potřeby, tedy na výrobu kávy. Mléko má dokonale krémovou chuť i konzistenci, takže značně připomíná kravské mléko.

A jaké je složení tohoto nápoje? Voda, oves (10 %), řepkový olej, fosforečnan vápenatý, uhličitan vápenatý, sůl.

Zkuste si vychutnat cappuccino trochu jinak. Možná vám bude chutnat více, než to klasické.  

Ovesný nápoj Minor Figures se hodí pro vegetariány a vegany, je bez přidaného cukru, stabilizátorů nebo konzervačních látek.

A cena? Cca 90 korun.

2. místo

Oatly Barista ovesné „mléko“

Orientační cena: 90 Kč

Ovesný nápoj Oatly Barista se skvěle hodí na přípravu cappuccina, flat white nebo latte. Díky ovesnému nápoji si budete moci vychutnat opravdu hutnou a krémovou pěnu jako v kavárně. Možná vás to až překvapí.

Složení ovesného nápoje Barista je upraveno tak, aby vám šlo šlehání opravdu hezky od ruky a aby pěna na nápoji vydržela.

Tento nápoj můžete použít nejen ke šlehání pěny, ale také k zalití ovesné kaše, k pití jen tak nebo všude, kde jste zvyklí používat jiné rostlinné nápoje.

A kolik stojí? Cca 90 korun.

3. místo

Mandlový nápoj neslazený BIO 1l

Orientační cena: 90 Kč

Tento neslazený mandlový nápoj vás mile překvapí svou přirozeně sladkou a jemnou chutí. Mandle, ze kterých se tenhle nápoj připravuje, pochází ze slunné Itálie. Nápoj má krémovou strukturu a to i díky tomu, že v něm mandle spojili s rýží, vodou a špetkou panenského slunečnicového oleje.

Jemný mandlový nápoj vám bude chutnat ve smoothies, granolách nebo jen tak.

Neobsahuje laktózu, přidaný cukr, sladidla ani zahušťovadla. Tento prémiový rostlinný nápoj je v BIO kvalitě, přirozeně bezlaktózový a neobsahuje žádný přidaný cukr, sladidla ani zahušťovadla. Navíc získal ocenění v soutěži Great Taste Awards.

A jaká je cena? Cca 90 korun.

4. místo

Provamel BIO mandlový nápoj 1 l

Orientační cena: 85 Kč

Mandlový nápoj v bio kvalitě od značky Provamel je bez přidaného cukru a vyniká svou naprosto přirozenou chutí. Mandle, které se používají na jeho výrobu, zrají na sluníčku ve Středomoří. Hodí se k přímé konzumaci nebo do kávy. Je bez laktózy a bez lepku.

Nápoj má velmi hebkou texturu, takže vás na jazyku příjemně pohladí. 

A jaká je cena? Cca 85 korun.

5. místo

Mylk Organic Barista

Orientační cena: 90 Kč

Tento rostlinný nápoj vás kromě složení na první pohled zaujme velmi stylovou a designovou etiketou. 

Mylk Organic se skládá z ovsa, kokosové smetany a faba fazolí, což dohromady dává dokonale krémovou strukturu a příjemnou chuť. Mylk je neutrální a skvěle chutná vychlazené jen tak ve skleničce, v kávě, čaji, ale i v dezertech. Barista Mylk® je vyvinutý ve spolupráci se světově uznávaným odborníkem na kávu, Jamesem Hoffmannem. 

A já je cena? Cca 90 korun.

6. místo

Kokosový nápoj neslazený BIO 1l

Orientační cena: 90 Kč

Kokosový nápoj je osvěžující rostlinná alternativa ke klasickému mléku. Má příjemnou vůni po zralém kokosu, která vás při troše fantazie zanese do slunného přímoří. 

Tento nápoj pochází z dílny britské značky Rude Health. Má čistou přírodní chuť bez přidaných aditiv.

Co v něm najdete? Pouze vyšlehanou kokosovou dužinu, která je smíchána s rýží, pramenitou horskou vodou a špetkou mořské soli.

A cena? Cca 90 korun.

7. místo

Sproud Barista hrachové

Orientační cena: 90 Kč

Hrachový nápoj má jemnou chuť a dokáže velmi dobře funkčně i chuťově nahradit klasické kravské mléko. Hrách patří k nejudržitelnějším zdrojům rostlinného proteinu, k jeho pěstování se totiž spotřebuje velmi málo půdy a vody. A velkým benefitem je, že obsahuje velmi nízký obsah cukru. Obsahuje velké množství vápníku a dále pak vitamíny D2, B2 a B12. 

Produkt se vyrábí ve Švédsku s ohleduplností k naší planetě. Speciální složení Sproud Barista usnadňuje šlehání mléka, při práci s kávou oceníte jeho neutrální chuť a nízký obsah cukru. Zároveň je ale hutné a krémové.

A kolik stojí? Cca 90 korun.

8. místo

The Bridge Ovesné „mléko“ Barista BIO

Orientační cena: 70 Kč

Tento ovesný nápoj ze slunné Itálie se skvěle hodí na přípravu jakékoli kávy. Našleháte z něho opravdu krásnou, krémovou pěnu. Jedná se o zcela veganský výrobek, který neobsahuje laktózu. Kromě kávy se i výborně hodí do kaší, mléčné rýže, nápojů nebo jen tak samotný.

A cena? Cca 70 kroun.

9. místo

Provamel BIO rýžový nápoj 1 l

Orientační cena: 70 Kč

Provamel BIO rýžový, přirozeně sladký nápoj v bio kvalitě. Je zcela bez laktózy a bez lepku.

Tento nápoj si můžete vychutnat jen tak samotný, ale bude vynikající i jako základ pro kakao, ovesnou kaši nebo třeba do kávy.

Obzvlášť ho ocení malé děti, protože je nasládlý a tak ukojí jejich chuť na sladké – a to zdravou cestou.

A cena? Cca 70 korun.

10. místo

dm BIO ovesný nápoj se sójou Barista 1 l

Orientační cena: 40 Kč

Jedná se o bio ovesný nápoj se sójou, který se výborně hodí na přípravu kávy jako je cappuccino, flat white nebo latté. S tímto nápojem vám půjde vyšlehat pěna jako nic – snadno a lehce. Nápoj neobsahuje žádné přidané cukry ani laktózu. 

A jaká je cena? Cca 40 korun.

Závěr

Rostlinné nápoje jsou skvělé alternativy k živočišnému mléku. Ať už vám kraví, kozí či ovčí mléko nechutná, nebo ho ze zdravotních důvodů nemůžete, zkuste ochutnat tyto skvělé varianty, které vás nadchnou svou jemnou, avšak krémovou chutí. Výběr je opravdu široký. Dopřejte si mandlový, ovesný, rýžový, kešu nebo třeba makový nápoj.

Užitečné odkazy ✓důvěryhodné:

[1] Wikipedie (CZ): Sojové mléko

[2] Bakalářská práce (CZ): Rostlinné nápoje

[3] Healthline (ENG): Oat Milk vs. Almond Milk: Which Is Better?

[4] PubMed Central (ENG): Milk Analog: Plant based alternatives to conventional milk, production, potential and health concerns

[5] PubMed Central (ENG): An Overview on Nutritional Aspects of Plant-Based Beverages Used as Substitutes for Cow's Milk

Ohodnoťte post

Kam dál?