10 tipů na nejlepší ghí (přepuštěné máslo) – recenze a recept

Shrnutí: Zajímají vás zdravé alternativy klasických potravin? V tom případě už jste dozajista slyšeli o přepuštěném másle, kterému se říká ghí a je to univerzální pomocník, který ve všech ohledech nahradí olej, sádlo i máslo. A která ghíčka stojí za ochutnání? Na to jsem se zaměřila v dnešním článku.

  • První místo u mě získalo litrové balení ghí Allnature, které je cenově výhodné a velmi kvalitní. Je to zkrátka 100% čisté ghíčko, které dokonale nahradí klasické máslo.
  • Na 2. místo jsem vybrala přepuštěné máslo IPlody, protože také v tomto případě jde o příjemnou alternativu klasických tuků, které i vizuálně zaujme vesele žlutou barvou balení.
  • A 3. místo jsem věnovala originálnímu CBD Ghí s konopím, které spojuje čistotu přírodního přepuštěného másla a účinků CBD. Dále je unikátní i proto, že voní a chutná po konopí.

Chcete o výhodách přepuštěného másla vědět víc? Nebo hledáte „to pravé“ ghíčko pro vás? Čtěte dál!

TOP  1. místo

ALLNATURE Ghí

Orientační cena: 350 Kč
Proč 1. místo?

Protože se jedná o kvalitní přepuštěné máslo s vysokým kouřovým bodem, které navíc seženete ve velkém, cenově výhodném balení. Toto ghí je 100% čisté a je to výborný základ smažených dobrot.

2. místo

IPlody Ghí

Orientační cena: 250 Kč
Proč 2. místo?

Neboť jde o výbornou alternativu klasických tuků, která má příjemně máslovou chuť i vůni a při vaření se tudíž stává univerzálním společníkem. Toto ghí od značky IPlody navíc koupíte v optimisticky žlutém balení.

3. místo

CBD Ghí s konopím BIO

Orientační cena: 280 Kč
Proč 3. místo?

Jelikož tohle je skutečně originální produkt z e-shopu Zelená Země, v němž se prolíná čistota přepuštěného másla s účinky přírodního CBD (tj. kanabidiolu). Výrobek je kvalitní, bio a chutná i voní po konopí.

Deset nejlepších ghí (přepuštěných másel)

  1. ALLNATURE Ghí 350 Kč (1000 ml)
  2. IPlody Ghí přepuštěné máslo 250 Kč (400 ml)
  3. CBD Ghí s konopím BIO 280 Kč (220 g)
  4. České ghíčko BIO přepuštěné máslo 400 Kč (720 ml)
  5. WOLFBERRY Ghí máslo 320 Kč (1000 ml)
  6. Natu Přepuštěné máslo Ghí natural 370 Kč (720 ml)
  7. BrainMax Pure Ghee 430 Kč (720 ml)
  8. Purity Vision Farmářské Ghí 130 Kč (120 ml)
  9. ORGANIS Ghí 350 Kč (1000 ml)
  10. DNM Bio Ghí 260 Kč (425 ml)

Co to je ghí?

Ghí (nebo také ghee) je termín pocházející z hindštiny a označuje se jím čistý mléčný tuk, který je zbaven vody a bílkovin.[1] V Indii se tahle surovina používá už po tisíce let, nicméně ani našim prababičkám nebyla úplně cizí; jen se jí u nás kdysi neříkalo „ghí“, nýbrž „přepuštěné máslo“.

  • Ghí se každopádně vyrábí pomalým přepouštěním másla. Během tohoto procesu dochází k odpařování vody a k separaci „netukových složek“ od těch tukových. Výsledkem je téměř čistý tuk (= ghí), od kterého se oddělí mléčné bílkoviny, cukr a syrovátka.

Ekologická domácnost je trendem poslední doby – má to ovšem pádný důvod: být EKO pomáhá jak našemu životu, tak i naší planetě. Potřebujete-li inspiraci pro váš dům či vaše zdraví, mrkněte do některého z následujících článků:

Na co se dá ghí používat?

Přepuštěné máslo se dá v zásadě použít všude tam, kde bychom jindy využili vlastnosti sádla, rostlinného oleje nebo másla klasického typu. Dá se tedy skvěle upotřebit v teplé kuchyni jako základ polévek, omáček či kaší, je vhodný na přípravu pečených jídel a díky vysokému kouřovému bodu na něm můžete bez obav i smažit či orestovat zeleninu. Tento specifický tuk pokrmům propůjčuje příjemně jemnou chuť a díky krémové konzistenci se s ním i dobře pracuje.

Benefity ghí

Jedním z hlavních benefitů ghíčka je rozhodně vysoký kouřový bod, který se pohybuje okolo 250°C. To v praxi znamená, že se při smažení nebude připalovat.

Další nespornou výhodou ghí je jeho trvanlivost. Absence vody totiž zabraňuje šíření mikroorganismů, a díky tomu se surovina méně kazí. A třebaže je lepší přepuštěné máslo uchovávat v lednici, není to bezpodmínečně nutné.

Také bude třeba zmínit, že kvalitní ghí obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek. Jednak v něm najdete některé nenasycené mastné kyseliny (například kyselinu stearovou, Omega 3 a Omega 6 mastné kyseliny), jednak je zdrojem vitamínů A, D, E a K2, a kromě toho v ghíčku figuruje draslík, fosfor, hořčík, železo a vápník.[2]

A nakonec musím podtrhnout příjemnou chuť ghíčka – ta je totiž oproti běžnému máslu daleko jemnější. Někteří ji označují za téměř neutrální, jiní ji popisují jako lahodnou s oříškovým podtónem.

Jak se ghí liší od klasického másla?

Obecně platí, že složení tuku je u klasického másla i u ghí stejné. Ghíčko nicméně neobsahuje vodu, bílkoviny a cukr, a v tom spočívá jeho hlavní výhoda. Přepuštěné máslo je téměř stoprocentním tukem (na 99,8-99,9%), což podporuje jeho trvanlivost, navíc má oproti klasickému máslu vyšší bod zápalu (u másla se tento bod pohybuje od 150 do 180 °C, u ghíčka od 200 do 250 °C).

  • Ghí se také dá (teoreticky) konzumovat i tehdy, máte-li slabší alergii na mléčnou bílkovinu nebo intoleranci na laktózu. Některé zdroje uvádějí, že by lidem s těmito problémy ghí nemělo uškodit (zatímco máslo je v tomto ohledu hotový zabiják).
  • Na druhou stranu je třeba mít se na pozoru a pro jistotu se poradit s lékařem. Přestože ghí laktózu ani mléčný protein téměř neobsahují, stopové množství těchto látek v produktu přece jen zůstat může (0 – 0,05 g/100 g). Vždy je proto klíčové posuzovat vhodnost či nevhodnost konzumace ghíčka individuálně (dle senzitivity jedince na danou látku).

1. místo

ALLNATURE Ghí

Čisté, kvalitní ghíčko v cenově výhodném 1000ml balení.

Orientační cena: 350 Kč

Proč jsem na 1. místo vybrala ghí od Allnature?

První místo u mě patří ghíčku od značky ALLNATURE, které koupíte ve velkém litrovém balení, navíc poměrně výhodně. Tohle přepuštěné máslo má vysoký kouřový bod a při smažení se v něm proto nevytvářejí toxické látky, jako tomu bývá u klasických tuků. Jinými slovy si díky němu připravíte všechny své oblíbené smažené dobrůtky, jen budou ve výsledku o ždibec zdravější.

Uživatelské recenze

Když jsem pátrala po zákaznických recenzích, našla jsem na ghíčko od Allnature štědrou porci chvály, konkrétně na Heurece i na zbozi.cz. Tahle sklenička všude získala 5 hvězdiček z pěti, a kromě toho si vysloužila i hezké slovní komentáře. Za jednu z hlavních předností zákazníci považují příznivou cenu výrobku, dále pak jeho kvalitu a chuť. A mnoho z nich také poznamenalo, že právě ghí od Allnature kupují pravidelně, protože je univerzální přísadou do jakéhokoli vaření. Jeden člověk na webovém srovnávači Zboží dokonce píše, že tohle máslo doslova „provoní celou kuchyň“.

Více informací

Produkt je přirozeně bezlepkový a ocení ho lidé, kteří trpí intolerancí na mléčnou bílkovinu. A aby vydržel, skladujte ho v suchu a nevystavujte slunečnímu záření. Takto můžete ghí konzumovat minimálně po dobu šesti měsíců, což je oproti klasickým máslům jednoznačné plus, ačkoli vám díky své chuti a všestrannému využití stejně pravděpodobně dojde dříve.

Cena tohoto ghí se pohybuje okolo 350 Kč za 1000 ml.

2. místo

IPlody Ghí přepuštěné máslo

Chutné ghí s výraznou máslovou chutí, které poslouží jako skvělý základ mnoha pokrmů.

Orientační cena: 250 Kč

Proč jsem dala ghí od značky IPlody na 2. místo?

Užitečným pomocníkem se vám v kuchyni může stát i ghí od IPlody. Také zde máme v ruce plnohodnotnou alternativu tuků, která je mimochodem vhodná i v případě, že držíte ketodietu nebo dietu lowcarb. Oproti konkurenčním výrobkům má tohle ghíčko poněkud veselejší design obalu a pokud máte rádi sluníčkové barvy, bude se vám líbit. Skvělý je nicméně i obsah balení – ghí má výraznou máselnou chuť i vůni, nepřipaluje se a jeho využití je všestranné.

Uživatelské recenze

Také tohle ghí má super recenze, a to jak na Heurece, tak i na zbozi.cz. Lidé ho hodnotí jako „kvalitní“, „chutné“, „vynikající“ – jeden ze zákazníků dokonce nadšeně píše, že díky tomuto přepuštěnému máslu jeho „mňam telecí řízečky neměly chybu“. Další lidé pak příznivě hodnotí cenu produktu, která je podle jejich názorů přiměřená, a za výhodu považují i to, že není potřeba ghíčko skladovat v ledničce.

Další informace

Toto přepuštěné máslo můžete použít v teplé i studené kuchyni namísto klasického másla, sádla nebo oleje. Vytvoří výborný základ do polévky, skvěle se na něm restuje zelenina. A výhodou navíc je, že ho není bezpodmínečně nutné uchovávat v ledničce, takže si ho můžete přibalit i na cesty. (Doma je nicméně lepší skladovat máslo na temném a suchém místě). 

Za 400 ml tohoto másla zaplatíte cca 250 Kč.

3. místo

CBD Ghí s konopím BIO

Unikátní ghí s obsahem CBC, které voní a chutná po konopí.

Orientační cena: 280 Kč

Proč jsem na 3. místo srovnání zvolila ghí s konopím od Zelené Země?

Pokud rádi experimentujete, mohlo by vás zaujmout tohle speciální ghí s obsahem konopí, za nímž stojí značka Zelená Země. Já jsem mu udělila třetí místo. Jednou z předností produktu je, že CBD obsažené v konopném semínku podporuje obranyschopnost organismu a má uklidňující účinky. A za příjemné ozvláštnění se dá považovat i to, že výsledné ghíčko získává konopnou příchuť. Chápu, že ne vždycky je to výhoda, ale zato tím vaše dobrůtky získají nový gastronomický rozměr.

Uživatelské recenze

Na tento produkt jsem našla pozitivní hvězdičkové skóre na zbozi.cz, kde jeden recenzent zmiňuje, že toto ghí se skutečně nepřepaluje a používá ho denně. A kladně zákazníci hodnotí i e-shop Zelená Země, na kterém tento výrobek zakoupíte. Na Heurece se například píše, že jsou lidé spokojeni s rychlostí doručení „zeleného“ balíčku, dále lidé hodně vychvalují komunikaci s obchodem – mimochodem, podle všeho mají sympatickou zákaznickou linku, kde vám ochotně a erudovaně poradí s výběrem. A stranou nezůstává ani kvalita místních produktů.

Dále o produktu

Konopné ghí od Zelené Země se vyrábí z kvalitních BIO surovin, je přirozeně bezlepkové a zároveň jsou mu vlastní všechny přednosti ghíčka neochuceného – nepřipaluje se, není nutné ho chladit a neobsahuje mléčnou bílkovinu.

Tento produkt vás vyjde na 280 Kč za 220 g.

4. místo

České ghíčko BIO přepuštěné máslo

Orientační cena: 400 Kč

Proč jsem vybrala přepuštěné máslo BIO ghíčko?

Pokud hledáte kvalitní ghí, rozhodně věnujte pozornost výrobkům od tuzemské společnosti České ghíčko, která se na výrobu přepuštěného másla specializuje. Prodává ho v minimalistických skleněných obalech s plechovými víčky, které nejenže hezky vypadají, ale také jsou eco-friendly. Jejich používáním tedy značka zároveň přispívá k ochraně životního prostředí.

Více informací

Tento máselný tuk je vyroben na základě tradiční ájurvédské receptury a jde o čistou surovinu bohatou na vitamíny, minerály a antioxidační látky. Za zmínku také stojí, že k přepouštění másla v tomto případě dochází ručně, a to pod dohledem hygieny.

Cena za české BIO ghíčko se pohybuje kolem 400 Kč za 720 ml.

5. místo

WOLFBERRY Ghí máslo

Orientační cena: 320 Kč

Proč jsem vybrala Ghí od Wolfberry?

Pokud už máte ghí trochu „osahané“ a rádi ho používáte, mohlo by vám přijít vhod štědré litrové balení od polské značky Wolfberry. Také tento produkt se vyrábí (stejně jako je tomu u jiných ghíček) pomalým přepouštěním másla, během něhož se z původní suroviny odpařuje voda a oddělují se z ní některé složky (například cukr).

Výsledný tuk má nažloutlý odstín a máslovou vůni s jemnými ořechovými tóny. Výhodou je, že ghí nežlukne, a proto při správném skladování dlouho vydrží – v tomto případě minimálně dvanáct měsíců. Navíc si ho mohou dovolit konzumovat i lidé trpící alergií na mléčnou bílkovinu (i když je třeba se vždy pro jistotu předem poradit s lékařem).

Více informací

Na ghí můžete smažit, přidáte ho prakticky do každého pokrmu. A rozhodně ho oceníte i během přípravy studených večeří, snídaní a svačin – ghí si totiž bez obav můžete namazat i na chleba. Skladovat byste ho měli na chladném a tmavém místě (nejlépe v lednici), ideálně při teplotách do 20°C.

Za tento výrobek zaplatíte přibližně 320 Kč za 1000 ml.

6. místo

Natu Přepuštěné máslo Ghí natural

Orientační cena: 370 Kč

Z jakých důvodů jsem zvolila přepuštěné máslo od značky Natu?

Za pozornost také určitě stojí Ghí natural od značky Natu. I toto ghíčko má lahodnou chuť, příjemné aroma a konzistenci, díky níž se velice snadno roztírá. S přepuštěným máslem se navíc dobře pracuje – jak při přípravě teplých pokrmů, tak i těch studených. Kouřový bod je samozřejmě také vysoký, takže není problém surovinu využít při pečení nebo při smažení.

Dále o produktu

Procentuální zastoupení tuku v produktu je zde minimálně 99,8% a je třeba ho skladovat na suchém místě. Neměl by se uchovávat na přímém slunci.

Cenově se výrobek od Natu pohybuje kolem 370 Kč (za balení o objemu 720 ml).

7. místo

BrainMax Pure Ghee

Orientační cena: 430 Kč

Čím mě zaujalo Ghí od BrainMaxu?

Další skvělou alternativou klasického másla je ghí od BrainMaxu ve žlutočerném 720ml balení. Rovněž tento výrobek perfektně využijete při opékání nebo při smažení, neboť dokáže odolávat i hodně vysokým teplotám (okolo 250 °C). A protože jde o téměř čistý tuk (minimálně 99%), může se pyšnit i nadstandardní trvanlivostí. Chuť ghíčka je máslová a můžete v ní cítit nenápadné oříškové aroma.

Dále o produktu

Jednoznačným bonusem produktu od BrainMaxu je určitě to, že se na jeho výrobu používá certifikované BIO máslo zpracované ze smetany „grass-fed“ kvality. To znamená, že jeho základní surovinu tvoří mléko získané od krav volně se pasoucích se na trávě. 

Cena za BrainMax Pure Ghee se pohybuje kolem cca 430 Kč za 720 ml.

8. místo

Purity Vision Farmářské Ghí

Orientační cena: 130 Kč

Čím mě oslovilo farmářské Ghí od Purity Vision?

A kvalitní ghí najdete i u známé přírodní značky Purity Vision, která své přepuštěné máslo označila etiketou s indickými motivy. Pravda je, že právě v Indii je tahle alternativa másla velice rozšířená, takže se rozhodně nejedná o zavádějící obrázek. U společnosti Purity Vision se navíc můžete spolehnout jak na kvalitu produktů, tak na to, že při výrobě dbá na ekologii a udržitelnost.

Více informací o produktu

Výrobek neobsahuje žádný přidaný cukr, éčka ani lepek. Spektrum vitamínů a minerálů, které jsou pro ghí typické, nicméně nechybí (vitamíny A, D, E, K2, magnesium, železo, omega 3 mastné kyseliny…). A můžete ho přidat do všeličeho: do salátů, do kaší, nebo na něm můžete osmažit houby.

Za toto farmářské ghíčko zaplatíte přibližně 130 Kč (za sklenici o objemu 120 ml).

9. místo

ORGANIS Ghí

Orientační cena: 350 Kč

Čím mě zaujalo Ghí od značky Organis?

Také ghí od Organis vzniká pomalým přepuštěním klasického másla, kterému dokáže výsledný produkt s přehledem konkurovat. Obsahuje vitamíny A, E a B3 (= niacin) a řadu minerálů prospěšných pro lidský organismus (sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo). Rovněž toto ghí využijete na smažení, restování zeleniny nebo třeba na pečení moučníků.

Další info

Způsob skladování se ani v tomto případě neliší od konkurenčních výrobků a svědčí mu suché prostředí mimo sluneční záření. Není nutné ho uchovávat v ledničce.

Produkt se vyrábí v Polsku a je cenově výhodný. Za litrovou sklenici zaplatíte přibližně 350 Kč.

10. místo

DNM Bio Ghí

Orientační cena: 260 Kč

Proč jsem vybrala DNM Bio Ghí?

Dalším výrobkem, kterému jsem se podívala „pod víčko“ je ghí od značky DNM. Jedná se o přepuštěné máslo vyrobené v České republice, jehož chuť je mírně nasládlá, máslová a někteří ji popisují jako jemně oříškovou. Super je, že i v tomto případě dostanete ghíčko v BIO kvalitě. Společnost DNM navíc vyrábí potraviny už více než deset let a zaměřuje se na podporu zdravého životního stylu. Snad proto do svého sortimentu zařadila právě i přepuštěné máslo, které je bezesporu krokem k lepšímu zdraví. 

Sklenici s tímto ghíčkem zakoupíte za cca 260 Kč / 425 ml.

Návod na přípravu domácího „ghíčka“

Máte-li zálusk na vlastnoručně vyrobené ghí, není problém. Můžete si ho zkusit vyrobit podomácku, a když se zadaří, třeba u něj i zůstanete. Příprava přepuštěného másla vás bude stát cca 20 minut času a 1-2 kostky másla. Dále budete potřebovat hrnec a sklenici na výsledný produkt.

Postup:

  1. Nakrájejte máslo na kostky a nechte ho rozpustit na středním plameni.
  2. Když kapalina začne probublávat a na povrchu se začne tvořit bílá pěna, snižte plamen na minimum. Poté bílou pěnu postupně z hrnce odebírejte.
  3. Až začne obsah hrnce lehounce vonět po oříškách, máselný roztok získá nazlátlý odstín a dole se vytvoří nahnědlá vrstva s usazenou bílkovinou, berte to jako znamení, že je ghí hotové.
  4. Poté nechte máselný tuk lehce vychladit a na závěr ho přeceďte přes několik vrstev papírového ubrousku (případně přes plátýnko) do připravené skleničky na ghíčko. Tím se zbavíte usazených bílkovin.
  5. A máte hotovo!

Závěrem

Ačkoli má ghí zdravotní benefity a dokáže příjemně doplnit kdejaké jídlo, nezapomínejme ho používat s mírou. Přece jen je to téměř stoprocentní tuk. Kvůli výchozí tepelné úpravě navíc tato surovina obsahuje oxidovaný cholesterol (navzdory mýtu, který tvrdí, že ghí cholesterol neobsahuje vůbec).[3]

Alternativa klasických tuků je to nicméně skvělá a v kuchyni se neztratí. Máte v plánu ji vyzkoušet? Co takhle zkusit cenově výhodné Ghí od Allnature, nebo 100% čisté přepuštěné máslo od IPlodů? Nebo jste experimentální duše? Potom by v úvahu by mohlo přicházet i originální ghíčko s konopím od Zelené Země. Už jste našli svého favorita?

Užitečné odkazy ✓důvěryhodné:

[4] Wikipedie (CZ): Ghí

[5] Wikipedie (CZ): Přepuštěné máslo

[6] Healthline (ENG): Ghee: Healthier Than Butter?

[7] Healthline (ENG): Should I Be Using Ghee Or Butter In My Diet?

[8] PubMed Central (ENG): The effect of ghee (clarified butter) on serum lipid levels and microsomal lipid peroxidation

[9] PubMed Central (ENG): An Emerging Approach for Optimization of Cow Ghee as an Ointment Base in Combination With Selected Conventional Bases

Ohodnoťte post

Autor článku:

Autor článku:

Více o autorech, nebo o webu najdete v sekci o nás. Chcete vědět jak vybíráme produkty?

Kam dál?

Vybírání produktů a sestavování žebříčků je pro nás důležitý proces, který děláme kvalitně. Produkty procházejí několika kontrolami, důkladným průzkumem a na každém srovnání se podílí minimálně 2 lidé. Můžete si tak vždy být jisti nezávislostí a kvalitou srovnání. Zajímá vás více? Přečtěte si detailní popis toho, jak produkty vybíráme »