11 nejlepších káv – recenze, diskuze a zkušenosti

Shrnutí: Milujete kávu a kromě kaváren si ji rádi připravujete i doma? A stále hledáte tu nejlepší a prvotřídně kvalitní? Pak jste „kápli“ na ten pravý článek, protože právě tady najdete mých jedenáct tipů na výborné kávy pro domácí přípravu.

  • První místo si u mě získala zrnková káva NaturalProtein, která obsahuje tři druhy Arabicy (Nicaragua, Kostarika, Kolumbie). Zrna jsou lehce pražená, takže báječně vynikne chuť kávy.
  • Na 2. místo jsem vybrala Cafézia Dark Roast, což je tmavě pražená zrnková káva Arabica v BIO kvalitě s obsahem bylin (svízel, yzop, yerba maté), které podporují její blahodárné účinky.
  • A 3. příčku obsadila Blendea Supercoffee, rozpustná „superkáva“ s BIO funkčními houbami, skořicí a prebiotickou vlákninou, která dodává energii a přispívá k normálnímu trávení, hmotnosti a silné imunitě.

V článku vám dále prozradím:

Co je to káva, odkud pochází,[1] jak se pěstuje, zpracovává a proč se praží. Dále se dozvíte, jak se od sebe liší výběrová a běžná káva, jaké jsou přednosti a možná negativa konzumace kávy.[2][9] A také vás čeká stručný přehled kávových nápojů na bázi espressa i filtrace.

TOP  1. místo

NaturalProtein
Zrnková káva

Orientační cena: 350 Kč
Proč 1. místo?

Protože se jedná o kvalitní kávovou směs s mnoha chuťovými odstíny a krásnou vůní. Základem jsou zde pečlivě vybraná zrna ze tří druhů prvotřídně kvalitních arabic (z Nicaraguy, Kostariky a Kolumbie), která jsou navíc šetrně a jemně pražená.

2. místo

Cafézia
Dark Roast zrnková káva

Orientační cena: 330 Kč
Proč 2. místo?

Neboť jde o prémiovou tmavou kávu ve 100% BIO kvalitě, která je navíc zajímavá tím, že obsahuje byliny – konkrétně svízel, yzop a maté. Ty přispívají ke zmírnění kyselosti kávy a k regulaci účinků kofeinu. Zrna pocházejí z Hondurasu a z Peru.

3. místo

Blendea
Supercoffee

Orientační cena za: 550 Kč
Proč 3. místo?

Jelikož jde o příjemnou kávovou alternativu, která nabudí a zároveň má pozitivní vliv na další pochody v těle (imunitu, metabolismus, oběhový systém). Nápoj obsahuje směs arabiky s robustou, funkční čínské houby v bio kvalitě, skořici a čekanku.

Jedenáct nejlepších káv na českém trhu

Co je to káva?

Mnoho lidí si nedovede bez kávy představit nový začátek dne nebo odpolední siestu po vydatnějším obědě. Káva je bezpochyby jakýsi symbol pohody, klidu a zastavení se. Uvádí se, že káva má prapůvod v oblasti dnešní Etiopie, kde roste divoký kávovník arabský doslova na každém rohu. Z Etiopie káva putovala takřka po celém světě, až se dostala okolo 17. století k nám do Evropy.[1]

  • Jak jsem už naznačila, káva se získává z rostliny s názvem kávovník, což je stálezelený keřík nebo strom, který se v současnosti cíleně pěstuje v mnohda částech světa. Asi největší produkce kávy pochází ze zemí Střední a Jižní Ameriky, Karibiku, Afriky či Indie.
  • Kávovník je rostlina s plody, které se nazývají peckovice a obvykle obsahují jedno až dvě zrna.
  • Toto kávové zrno je jakási pecka, která je ukryta v dužinovém obalu, který nazýváme „třešeň“. Třešeň má fialovo červenou barvu, je sladká a šťavnatá. 
  • Plody kávovníku se sklízí ručně, nebo pomocí speciálních česacích strojů. Vždy se samozřejmě upřednostňuje lidská práce před stroji, jelikož je šetrnější a pečlivější.
  • Odhaduje se, že cca 20 % z celkového světového výnosu kávy pochází z velkých plantáží a zbytek zajišťují malopěstitelé.

Již jsem vám prozradila, o jakou rostlinu se jedná a nyní vám povím něco o jejím pěstování. Latinský název kávovníku je Coffea a kromě toho, že roste i v tropech nebo subtropech, můžete ji docela pohodlně pěstovat i doma, jako pokojovou rostlinu. Kávovník vám bude dělat radost, pokud ho umístíte na mírně rozptýlené světlo, kousek od okna. Jakmile mu vyberete vhodné místo, už ho nepřemisťujte, protože by ho to mohlo bez nadsázky zahubit. 

Ideální teplota v zimě je 15 – 20 °C, v létě kolem 28 °C.

A jak se kávovník rozmnožuje? Semeny z dobře vyzrálých peckovic. Aby se to podařilo, je potřeba mít semena co možná nejčerstvější, jinak mohou ztratit schopnost klíčit. Proto by neměla být starší než jeden měsíc.

Jak se káva zpracovává?

Existují tři nejběžnější metody zpracování kávy:

Nejstarší metoda pochází z Etiopie a je velmi náročná na pracovní sílu. Nicméně i přes svou složitost je to nejekologičtější typ zpracování kávy. Pokud dojde k nedodržení stanovených postupů, může se poškodit celá sklizeň. Proto je důležitá opravdová pečlivost a přesnost.

Jak suchá metoda probíhá? Kávové třešně se ručně sbírají a ihned po sběru se musí rovnoměrně rozprostřít na sušící plochu. Poté nastává fáze sušení, během kterého je nutné bobule pravidelně otáčet, aby se předešlo vzniku plísní. Sušením se vstřebá část cukrů do zrna a výsledná chuť kávy je sladší a ovocnější. V závislosti na teplotě vzduchu trvá sušení v rozmezí 2-6 týdnů.

Promytá metoda je modernější a mnohé zdroje uvádějí, že i jednodušší. A jak tedy probíhá? Opět se sbírají až opravdu zralé kávové třešně, které se po utrhnutí nesuší, ale namáčí do nádoby s vodou. V této nádobě se oddělí kvalitní zrna od těch špatných a to tak, že nekvalitní kusy vyplavou na hladinu.

Jak název napovídá, jedná se o spojení dvou předchozích metod. Je to tedy kombinace nejlepších chuťových vlastností obou metod, a snížení množství spotřebované vody.

Něco málo k pražení kávy

Pokud bych to napsala hodně jednoduše, pražením kávy se mění barva zrna ze zelené na hnědou. Je to ale trošku složitější.

Jedná se o poměrně složitý chemický proces, při kterém se velmi aktivně rozvíjejí všechny chutě kávy. Stačí jedna malá chyba a celá várka je, jak se lidově říká, „v trapu“. Co se tedy při pražení s kávou stane? V první řadě se mění struktura zrna a zvýrazní se chuť. Každé zrnko kávy se praží ve speciálním přístroji, který se nazývá pražička.

Ekologická domácnost je trendem poslední doby – má to ovšem pádný důvod: být EKO pomáhá jak našemu životu, tak i naší planetě. Potřebujete-li inspiraci pro váš dům či vaše zdraví, mrkněte do některého z následujících článků:

Jaký je rozdíl mezi komoditní a výběrovou kávou?

Poměrně velký. Komoditní káva je káva nižší kvality a často se produkuje na velkých farmách, kde se sklízí strojově. Výběrová káva je jiná liga, jak už název napovídá. Rozdíl nastává už při pěstování kávovníku, sběru plodů a následné péči i pražení. Kávové třešně se sbírají ručně a každý vzorek se vždy degustuje.

Každá z nich potřebuje jiné podmínky pro své pěstování. Liší se tedy zmíněnými podmínkami pro svůj růst, ale i tvarem zrnek, chutí a obsahem kofeinu. 

Arabica

Mívá jemnější, sladší a rozmanitější chuť s vyšší aciditou. Skvěle se hodí na klasické espresso nebo na filtr. Cca 75 % světové produkce tvoří právě Arabica. 

Robusta

Tento typ má zemitější chuť a vyšší hořkost s nižší aciditou. Cca 25 % světové produkce připadá na Robustu, která je i mezi milovníky kávy méně oblíbená.

Benefity kávy

  • Pomáhá nabudit organismus a dodává energii.[2]
  • Dokáže podpořit přirozenou regulaci hmotnosti.[3]
  • Zvyšuje sportovní výkon.[4]
  • Může chránit před chronickými onemocněními jater či slinivky.[5]
  • Při umírněné konzumaci může fungovat jako prevence infarktu myokardu.[6]
  • Podporuje zdraví mozku.[7]
  • Pomáhá při regulaci nízkého krevního tlaku.[8]

Káva má své příznivce i odpůrce, a to jak mezi běžnými konzumenty, tak i mezi odborníky v lékařském světě. Obsahuje totiž kofein, který odvodňuje, takže může způsobit dehydrataci a s tím i spojené problémy jako je bolest hlavy, nespavost, malátnost či slabost. Kofein také opouští tělo až po cca 6 hodinách,[9] takže je dobré zvážit, kdy si kávu dáte a také kolik kávy za den vypijete.

  • Obecně se zmiňuje, že více než tři až čtyři šálky kávy denně by se pít neměly.[10]
  • Kofein může způsobit závislost, takže všeho s mírou.

Typy kávových nápojů

Nyní vám představím základní druhy kávových nápojů, které vás jako mávnutím kouzelného proutku přenesou do baristického světa.

Espresso

Ani velké, ani malé. Mělo by obsahovat 30 ml poctivé kávy v šálku o objemu 60-90 ml.

Doppio

Tento typ nabírá na popularitě. Doppio, také známé pod názvem „double shot“ je vlastně dvojité espresso. Konkrétně obsahuje dvojnásobné množství kávy.

Ristretto

Ačkoliv se ristretto připravuje ze stejného množství kávy jako espresso, je ho méně, pouze 20 ml. 

Lungo

Nebo také „prodloužené espresso“. Obsahuje stejné množství kávy a dvojnásobné množství vody. 

Americano

Jedná se o espresso doplněné horkou vodou v poměru 1:5. Je možné ho připravit dvěma způsoby: můžete dolít espresso vodou, nebo ho připravit přímo do horké vody.

Espresso macchiato

Jedná se o klasické espresso s kapkou mléčné pěny. 

Cappuccino

Asi nejoblíbenější druh kávového nápoje vůbec. Jeho základem je 30 ml espressa, které je doplněné teplým, napěněným mlékem. Celkový objem nápoje je 150 až 180 ml. 

Caffe latte

Základem je opět espresso, ale obsahuje více mléka než již zmíněné cappuccino. Do sklenice se nejprve nalije napěněné mléko a až poté espresso.

Flat white

Základem jsou 2 espressa, která se dolévají našlehaným teplým mlékem. 

AeroPress

AeroPress vám zajistí opravdu vynikající kávu plnou různorodých chutí. Do AeroPressu dáte čerstvě namletou kávu a zalijete horkou vodou. Poté jej stlačíte a vyprázdníte tím celý obsah kávy do hrnku.

Džezva

Do džezvy vlijete studenou vodu, nasypete malé množství cukru a jemně namletou kávu. Džezvu necháte na mírném plameni zahřát a zpěnit. Poté odstavte pryč, voda by se v žádném případě neměla vařit.

French press

Do skleněné nádoby, která je součástí French pressu, nasypte hrubě namletou kávu, zalijte ji horkou vodou, která by měla mít cca 93 °C, promíchejte a přiklopte sítkem s víčkem. Takto připravené káva se extrahuje cca 3 minuty.

Chemex

Velmi moderní záležitost. Chemex funguje podobně jako klasický překapávač. Do horní části skleněné nádoby se vloží speciální papírový filtr, který se nejprve propláchne horkou vodou. Poté se do něj nasype jemně namletá káva, která se postupně zalévá horkou vodou. 

Jiné metody filtrované kávy jsou například: vacuum pot, cold brew, V60 a další.

Jak si vybrat kávu na doma?

Je to na vás – na vašich chutích a preferencích. Někdo má rád klasické espresso, takže kupuje zrna – v tomto případě určitě volte kvalitní výběrovou kávu. Někdo je zase příznivce filtrované kávy a pokud vlastníte dobrý mlýnek, taktéž vybírejte kvalitní zrnka, která doma namelte na vámi požadovanou hrubost. Ať tak či onak, vždy radši volte kvalitní kávu z pražíren než tu ze supermarketů.

1. místo

NaturalProtein Zrnková káva

Lahodná 100% kávová směs ze tří druhů arabic (Nicaragua, Kostarika a Kolumbie).
Orientační cena: 350 Kč

Proč je zrnková káva od NaturalProtein na 1. místě?

První místo jsem se rozhodla věnovat kávě od sympatické české značky NaturalProtein. Tuhle kávu si totiž vychutnáte až do dna! Jedná se o čerstvě praženou zrnkovou směs ze tří druhů prémiových arabic – první pochází z Nicaraguy, druhá se pěstuje na Kostarice a třetí v Kolumbii. Zrnka, která v této kávě najdete, jsou navíc pečlivě vybírána a pražena jen lehce, aby si i po zpracování zachovala všechny chuťové nuance.

Uživatelské recenze

Pokud se chystáte nakoupit na e-shopu naturalprotein.cz, myslím, že určitě uděláte jenom dobře. Jde o ověřený a příjemný internetový obchod, což ostatně dokládají i nezávislé srovnávače. Na Heurece si lidé chválí například to, že je zboží dodáváno rychle, a líbí se jim i pěkné balení, ve kterém jsou zdravé doplňky doručovány. Mimo to v komentářích zaznívá, že jsou produkty od NaturalProteinu kvalitní, a protože se značka rozrůstá, máte k dispozici čím dál víc zajímavých výrobků. Spokojenost zákazníci hlásí i přímo na stránkách prodejce.

Více informací

A jaké chuťové odstíny můžete od této kávy čekat?

  • Arabica původem z Nicaraguy je jemně kyselá a ukrývá v sobě tóny citrusových plodů.
  • Kostarická kávová zrna chutnají po čokoládě s oříšky.
  • A arabica pěstovaná v Kolumbii nápoji propůjčuje nasládlé tóny karamelu.

Za tuto kávu zaplatíte cca 350 Kč za balení (300 g).

2. místo

Ethiopia Nensebo Refisa 100% Arabica

Tmavě pražená 100% BIO káva s obsahem bylin, které snižují kyselost a lehce upravují účinek kofeinu.
Orientační cena: 330 Kč

Proč je DARK ROAST zrnková tmavě pražená biokáva od značky Cafézia na 2. místě?

Na druhou příčku jsem umístila tmavou praženou kávu od značky Cafézia, protože se jedná o unikátní směs kávových zrn (100% BIO arabica) s bylinkami. Výhodou bylinné příměsi je, že sníží kyselost kávy a zároveň mírně vyrovná účinky kofeinu. Jejich chuť ale v kávě až tak neucítíte. Bylinky jsou totiž na kávová zrna nastříkána ve formě aerosolu a ve společnosti intenzivního kávového aromatu spíše zaniknou.

Tato káva je pražena do tmava, proto je intenzivní a ukrývá v sobě tóny karamelu a hořké čokolády.

Uživatelské recenze

Na Heurece si tato káva vede skutečně dobře a píše se tu o ní, že je to jednoduše „fantazie“ a že jde o kávový nápoj šetrný k žaludku. A pokud se rozhodnete pro nákup na stránkách puravia.cz, určitě neváhejte. Tento e-shop má totiž skvělá hodnocení jak na stránkách heureka.cz, tak na zbozi.cz – v obou dvou případech se obchod procentuálně blíží ke stovce. Zákazníci hojně vyzdvihují rychlost dodávky zboží, dále pak zajímavý sortiment a co je podle mě úplně nejdůležitější – pochvalují si i kvalitu zboží. Celkem dost zákazníků také tvrdí, že na tomto místě nakupují opakovaně, což určitě považuji za známku důvěryhodnosti.

Dále o produktu

V této směsi se tedy vyskytují i bylinky. Zajímá vás, které to jsou? Inu, jedná se o svízel, yzop a o povzbuzující rostlinku známou jako yerba maté. Produkt se vyrábí v Ontariu (v Kanadě), ale původ kávových zrn je třeba hledat v Hondurasu a v Peru. 

250 g této prvotřídní kávy vás bude stát cca 330 Kč.

3. místo

Blendea Supercoffee

Chutná a zároveň netradiční kávová směs s medicinálními houbami, skořicí a čekankou.
Orientační cena: 550 Kč

Proč je Supercoffee od Blendea na 3. místě?

Třetí místo u mě patří produktu Supercoffee od značky Blendea. Tohle je totiž skutečně unikátní směs, ve které figuruje nejen káva (konkrétně arabica s robustou), ale i funkční čínské houby, cejlonská skořice a kořen čekanky. Jedná se o skutečně zajímavý a povzbuzující nápoj, který vás po ránu zaručeně nakopne.

Uživatelské recenze

Máte obavy, zda vám bude chutnat nezvyklá kombinace kávy s houbami? V tom případě vás mohu uklidnit, protože dost lidí v recenzích píše, že je výborná a dá se na ni bez problému zvyknout. A kdyby ne, tak na stránkách prodejce (blendea.cz) jedna slečna radí, že nápoj mnohem lépe chutná s citrónovou šťávou. Takže to klidně zkuste, pokud byste měli problém se na tuhle netradiční chuť naladit! Také se tu dočtete, že káva nedráždí žaludek a zároveň patřičně nakopne. 

Skvělé recenze má pak produkt i na portálech zbozi.cz a heureka.cz – na obou místech se průměrné hodnocení nápoje pohybuje mezi 90-100 %. A i tady se mimochodem píše, že Supercoffee nezatěžuje žaludek.

Další informace

Kromě povzbuzujících účinků má tento nápoj i další přednosti – podpoří imunitní systém, oběhovou a trávicí soustavu. A mimo to pomáhá udržovat v normě hladinu cholesterolu.

A které houby tady najdete? Jednak lesklokorku lesklou (= reishi), rezavec šikmý (= chaga) a dále pak korálovec ježatý (= hericium).

Cena kávy se pohybuje okolo 550 Kč za 100gramové balení.

4. místo

Woseba Bio Organic zrnková káva

Orientační cena: 450 Kč

Proč jsem vybrala BIO zrnkovou kávu od značky Woseba?

Protože Woseba je výborná zrnková káva v BIO kvalitě. Je to středně silná 100% arabica, která má harmonickou a jemnou chuť. A také nese certifikáty, které zaručují, že pochází z ekologických severoamerických plantáží a její pěstování neovlivňuje ekosystém.

Tuto kávu je možné používat tradiční metodou, v kávovaru, v kávovaru na espresso s filtrem, v kávovaru na espresso i ve French pressu.

A jaká je její cena? Cca 450 korun za 1000 g.

5. místo

Oxalis mikroloty

Orientační cena za 150 g: 260 Kč

Čím mě zaujaly kávové mikroloty od Oxalis?

Znáte mikrolot? Pokud ne, ráda vás s tímto pojmem seznámím. Jedná se o kávu s jasným původem, u které naprosto přesně víte, od jakého farmáře pochází a jakým způsobem ji zpracoval. Mikrolot se pěstuje pouze v omezeném množství a má velmi vysokou kvalitu.

Z výběru mikrolotů od značky Oxalis doporučuji například Costa Rica Juanachute Yellow Honey, ve které můžete cítit tóny mandarinky, datlí a mandlového mléka. Má citronovou aciditu a sametové tělo.

Jak tuto kávu připravit? Doporučuje se hrubost mletí přizpůsobit zvolenému způsobu přípravy. Na 100 ml vody o teplotě 93-94°C použijte 7 g mleté kávy. Uchovejte v suchu a chraňte kávu před teplem ve vzduchotěsné nádobě. 

A jaké je složení? Pražená zrnková plantážní káva, 100% arabica.

6. místo

Brazílie Santos Estuário

Orientační cena: 500 Kč

Proč jsem vybrala kávu Brazílie Santos Estuário?

Jelikož se jedná o směs brazilských káv z okolí měst Nova Resende a Cabo Verde. Název této kávě dala městská čtvrť Estuário v přístavním městě Santos. Obsahuje odrůdy Mundo Novo a Catuai. V této kávě ucítíte lahodnou hořkou čokoládu v kombinaci s arašídy. Její tělo je příjemné, s nízkou aciditou.

Hodí se jak na aeropress, moka, dripper i espresso a french press.

Jak tuto kávu ideálně připravit? Hrubost mletí přizpůsobte zvolenému způsobu přípravy kávy. Na 100 ml vody o teplotě 93-94°C použijte 7 g mleté kávy. 

A jaká je cena? Cca 500 korun za půl kila.

7. místo

Zrnková káva Brazil 100% Arabica

Orientační cena: 350 Kč

Z jakých důvodů jsem zvolila zrnkovou kávu Brazílie 100% Arabica z e-shopu Upraženo?

Tato brazilská káva z oblasti Minas Gerais je směsí různých odrůd vysoké kvality. Její zpracování proběhlo naturálním způsobem. Při její konzumaci  ucítíte intenzivní čokoládovou chuť a oříšky spolu s bobulovitým ovocem. Má příjemně nasládlou chuť a skvěle se hodí na přípravu espressa. 

Cuppingové skóre této kávy je 82,5, což ji řadí do kategorie výběrové kávy.

Tato pražená káva Brazil získala ocenění GREAT TASTE AWARDS 2022.

A jaká je její cena? Cca 350 korun za půl kila.

8. místo

Caramel Macchiato aromatizovaná káva

Orientační cena: 560 Kč

Čím mě zaujala aromatizovaná káva Caramel Macchiato od Oxalis?

Tato pražená zrnková káva aromatizovaná je totiž 100% arabica a ucítíte v ní vůni karamelu s nádechem smetany.

Jak tuto kávu ideálním způsobem připravit? Její hrubost přizpůsobte zvolenému způsobu přípravy. Na 100 ml vody o teplotě 93-94°C použijte 7 g mleté kávy. 

A jaká je cena? 500 g stojí cca 560 kroun, 1000 g stojí cca 1200 korun.

9. místo

Coffee break espresso blend

Orientační cena: 440 Kč

Proč jsem vybrala směs na espresso Coffe break rovněž od Oxalis?

Jelikož se jedná o originální směs tří káv typu arabika a robusta, které jsou pečlivě vybírány pro přípravu espressa a pro mléčné nápoje na bázi espressa. V této směsi ucítíte delikátní hořkou čokoládu, lískové oříšky a arašídy se sladkou aciditou.

Káva je určená na přípravu espressa. 

A jaká je cena? Cca 440 korun za 500 g nebo cca 900 korun za 1000 g.

10. místo

Grizly Pražená zrnková káva 50/50 Aroma Gold

Orientační cena: 300 Kč

Proč jsem do srovnání zařadila praženou zrnkovou kávu 50/50 Aroma Gold od Grizly?

Jedná se totiž o směs pražených kávových zrn arabica a robusta s vysokým obsahem kofeinu. Střední stupeň pražení eliminuje chuť hořkosti. Má plnou a čistou vůni bez rušivých elementů. Při jejím pití můžete cítit čokoládu a ořechy.

Země původu této kávy jsou Afrika a Brazílie.

A jaká je její cena? Cca 300 korun za 1000 g.

11. místo

BrainMax Coffee Káva Peru Grade 1 BIO

Orientační cena: 750 Kč

Proč jsem vybrala kávu Peru Grade z e-shopu BrainMax?

Protože tato výběrová káva je v BIO kvalitě, středně silná 100% arabica s chutí hořké čokolády a s aromatem květin. Pěstují ji drobní zemědělci ze skupiny CENFROCAFE se zahradami ve výškách nad 1 200 m n. m. v lesních oblastech regionu Cajamarca. Káva se třídí ručně a do nejvyšší jakostní třídy Gr. 1 jsou vybírána ta nejlepší zrna bez příměsi.

A cena? Cca 750 korun za 1000 g.

Závěr

Pití kávy je rituál, proto si pro ten svůj vybírejte opravdu kvalitní zrnka. Zkoušejte a experimentujte s různými druhy a objevte tu pravou kávu, která pohladí vaše chuťové pohárky. Rozhodně nekupujte žádné laciné náhražky.

Abych vám usnadnila hledání kvalitní kávy, připravila jsem pro vás výše uvedené srovnání jedenácti káv, které dle mého názoru opravdu stojí za vyzkoušení. Například je to NaturalProtein zrnková káva, kterou tvoří směs tří arabic z Nicaraguy, Kostariky a Kolumbie, jejichž zrna jsou pouze lehce pražená, aby se zachovala jejich výjimečná chuť. Za zmínku stojí také Cafézia Dark Roast, což je zrnková BIO káva, obohacená o BIO bylinky, které jí propůjčují extra blahodárné účinky, aniž byste je v bohaté chuti s čokoládovými a karamelovými tóny zaznamenali. A pokud byste chtěli vyzkoušet skutečnou „superkávu“, sáhněte po Blendea Supercoffee, která kromě směsi instantní arabicy a robusty obsahuje i BIO funkční houby, prebiotickou vlákninu a skořici, jenž nápoji propůjčuje lahodnou chuť.

Nakonec ještě musím dodat, že k pití kávy je určitě dobré přistupovat s ohledem na zdraví a dávat pozor, abyste nepřekročili maximum, které je doporučováno denně vypít.

Užitečné odkazy ✓důvěryhodné:

[11] Wikipedie (CZ): Káva

[12] Wikiskripta (CZ): Kávovník

[13] Healthline (ENG): How Long Does Coffee Last? Ground, Brewed, Cold Brew, and More

[14] Healthline (ENG): 9 Impressive Benefits of Cold-Brew Coffee (Plus How to Make It)

[15] PubMed Central (ENG): Coffee and its consumption: benefits and risks

[16] PubMed Central (ENG): The sources and mechanisms of bioactive ingredients in coffee

4.6/5 (Počet hlasů: 35)

Autor článku:

Autor článku:

Více o autorech, nebo o webu najdete v sekci o nás. Chcete vědět jak vybíráme produkty?

Kam dál?

Vybírání produktů a sestavování žebříčků je pro nás důležitý proces, který děláme kvalitně. Produkty procházejí několika kontrolami, důkladným průzkumem a na každém srovnání se podílí minimálně 2 lidé. Můžete si tak vždy být jisti nezávislostí a kvalitou srovnání. Zajímá vás více? Přečtěte si detailní popis toho, jak produkty vybíráme »