Hledáte nejlepší zrnkovou kávu? Objevte naše tipy na nejlepší kávy pro přípravu šálku dobré a kvalitní kávy.
Kolumbie Carlos Mario Guamanga (mikrolot)
Pražená zrnková plantážní káva (100% arabika) z regionu Hulia. S chuťovými tóny hořké čokolády, datlí a citronové kůry. Promyté zpracování.
Ethiopia Nensebo Refisa 100% Arabica
Plně promytá zrnková káva 100% Arabica z Etiopie. V chuti ucítíte bobulovité ovoce, černý čaj, citrusy, med a nektarinky. Vhodná na espresso i filtr.
Papua Nová Guinea Tairora A
Vynikající káva z Papuy Nové Guinei ideální na filtr. Chuťový profil: jablko, meruňka, citrus, kakaové boby a badyán. 100% promytá Arabika nejvyšší kvalitativní třídy.
Jedenáct nejlepších káv na českém trhu
- Kolumbie Carlos Mario Guamanga (mikrolot)
- Ethiopia Nensebo Refisa 100% Arabica
- Papua Nová Guinea Tairora A
- Brazílie Santos Estuário
- Zrnková káva Brazil 100% Arabica
- Caramel Macchiato aromatizovaná káva
- Rwanda 100% Arabica
- Coffee break espresso blend
- BrainMax Coffee Káva Peru Grade 1 BIO
- Woseba Bio Organic zrnková káva
- Grizly Pražená zrnková káva 50/50 Aroma Gold
Co je to káva?
Mnoho lidí si nedovede bez kávy představit nový začátek dne nebo odpolední siestu po vydatnějším obědě. Káva je bezpochyby jakýsi symbol pohody, klidu a zastavení se. Někdo kávu miluje, jiný nenávidí – říká se, že neexistuje nic mezi. Nicméně káva není jen nápoj, může být mnohem více.
Uvádí se, že káva má prapůvod v oblasti dnešní Etiopie, kde roste divoký kávovník arabský doslova na každém rohu. Z Etiopie káva putovala takřka po celém světě, až se dostala okolo 17. století k nám do Evropy.
Jak bylo již naznačeno výše, káva se získává z rostliny s názvem kávovník, což je stálezelený keřík nebo strom, který se v současnosti cíleně pěstuje v mnohda částech světa. Asi největší produkce kávy pochází ze zemí Střední a Jižní Ameriky, Karibiku, Afriky či Indie. Kávovník je rostlina s plody, které se nazývají peckovice a obvykle obsahují jedno až dvě zrna. Toto kávové zrno je jakási pecka, která je ukryta v dužinovém obalu, který nazýváme „třešeň“. Třešeň má fialovo červenou barvu, je sladká a šťavnatá.
Plody kávovníku se sklízí ručně, nebo pomocí speciálních česacích strojů. Vždy se samozřejmě upřednostňuje lidská práce před stroji, jelikož je šetrnější a pečlivější.
Odhaduje se, že cca 20 % z celkového světového výnosu kávy pochází z velkých plantáží a zbytek zajišťují malopěstitelé.
Již jsme naznačili, o jakou rostlinu se jedná a nyní si povíme něco o jejím pěstování. Latinský název kávovníku je Coffea a kromě toho, že roste i v tropech nebo subtropech, můžete ji docela pohodlně pěstovat i doma, jako pokojovou rostlinu. Kávovník vám bude dělat radost, pokud ho umístíte na mírně rozptýlené světlo, kousek od okna. Jakmile mu vyberete vhodné místo, už ho nepřemisťujte, protože by ho to mohlo bez nadsázky zahubit.
Ideální teplota v zimě je 15 – 20 °C, v létě kolem 28 °C.
A jak se kávovník rozmnožuje? Semeny z dobře vyzrálých peckovic. Aby se to podařilo, je potřeba mít semena co možná nejčerstvější, jinak mohou ztratit schopnost klíčit. Proto by neměla být starší než jeden měsíc.
Jak se káva zpracovává?
Existují tři nejběžnější metody zpracování kávy:
Nejstarší metoda pochází z Etiopie a je velmi náročná na pracovní sílu. Nicméně i přes svou složitost je to nejekologičtější typ zpracování kávy. Pokud dojde k nedodržení stanovených postupů, může se poškodit celá sklizeň. Proto je důležitá opravdová pečlivost a přesnost.
Jak suchá metoda probíhá? Kávové třešně se ručně sbírají a ihned po sběru se musí rovnoměrně rozprostřít na sušící plochu. Poté nastává fáze sušení, během kterého je nutné bobule pravidelně otáčet, aby se předešlo vzniku plísní. Sušením se vstřebá část cukrů do zrna a výsledná chuť kávy je sladší a ovocnější. V závislosti na teplotě vzduchu trvá sušení v rozmezí 2-6 týdnů.
Promytá metoda je modernější a mnohé zdroje uvádějí, že i jednodušší. A jak tedy probíhá? Opět se sbírají až opravdu zralé kávové třešně, které se po utrhnutí nesuší, ale namáčí do nádoby s vodou. V této nádobě se oddělí kvalitní zrna od těch špatných a to tak, že nekvalitní kusy vyplavou na hladinu.
Jak název napovídá, jedná se o spojení dvou předchozích metod. Je to tedy kombinace nejlepších chuťových vlastností obou metod, a snížení množství spotřebované vody.
Něco málo k pražení kávy
Pokud bychom to chtěli říci hodně jednoduše, pražením kávy se mění barva zrna ze zelené na hnědou. Je to ale trošku složitější.
Jedná se o poměrně složitý chemický proces, při kterém se velmi aktivně rozvíjejí všechny chutě kávy. Stačí jedna malá chyba a celá várka je, jak se lidově říká, „v trapu“. Co se tedy při pražení s kávou stane? V první řadě se mění struktura zrna a zvýrazní se chuť. Každé zrnko kávy se praží ve speciálním přístroji, který se nazývá pražička.
Ekologická domácnost je trendem poslední doby – má to ovšem pádný důvod: být EKO pomáhá jak našemu životu, tak i naší planetě. Potřebujete-li inspiraci pro váš dům či vaše zdraví, mrkněte do některého z následujících článků:
- TOP 8: Nejlepší optiky v Praze – srovnání a recenze
- TOP 12: nejlepší svíčky Yankee Candle – recenze a vůně
- TOP 12: nejlepší svíčky Woodwick – recenze a vůně
- Průvodce rostlinnými mléky – testování, zkušenost a srovnání
- 7 tipů na nejlepší čajový adventní kalendář
- 7 tipů na nejlepší adventní kalendář pro muže
- 16 nejlepších e-shopů se zdravou výživou
- 15 nejlepších menstruačních kalíšků – recenze a srovnání
- 13 tipů na nejlepší aroma difuzér – recenze a rady
- 13 nejlepších face rollerů a gua sha kamenů – recenze a zkušenosti
- 13 nejlepších adventních kalendářů pro ženy – tipy
- 11 tipů na nejlepší kosmetický adventní kalendář
- 11 nejlepších termohrnků, termoláhví a termosek
- 11 nejlepších menstruačních kalhotek – recenze
- 11 nejlepších ekologických pracích prášků a gelů – recenze a jak vybrat
- 11 nejlepších bambuckých másel na pleť i vaření
- 10 tipů na nejlepší kombuchu a kde ji koupit?
- 10 nejlepších vůní do auta – recenze a zkušenosti
- 10 nejlepších vonných svíček – srovnání, vůně a recenze
- 10 nejlepších vaporizérů – diskuze a zkušenosti
- 10 nejlepších ústních vod – recenze a diskuze
- 10 nejlepších lubrikačních gelů – recenze a zkušenosti
- 10 nejlepších kartáčků na zuby – recenze a diskuze
- 10 nejlepších generátorů vodíku a vodíkových lahví
- 10 nejlepších filtračních konvic na vodu – recenze
- 10 nejlepších esenciálních olejů – srovnání a recenze
- 10 nejlepších brýlí proti modrému světlu – srovnání a recenze
- 10 nejlepších bezkofeinových káv – tipy a recenze
- 10 nejlepších adventních kalendářů pro děti – tipy
Jaký je rozdíl mezi komoditní a výběrovou kávou?
Poměrně velký. Komoditní káva je káva nižší kvality a často se produkuje na velkých farmách, kde se sklízí strojově. Výběrová káva je jiná liga, jak už název napovídá. Rozdíl nastává už při pěstování kávovníku, sběru plodů a následné péči i pražení. Kávové třešně se sbírají ručně a každý vzorek se vždy degustuje.
Každá z nich potřebuje jiné podmínky pro své pěstování. Liší se tedy zmíněnými podmínkami pro svůj růst, ale i tvarem zrnek, chutí a obsahem kofeinu.
Arabica
Mívá jemnější, sladší a rozmanitější chuť s vyšší aciditou. Skvěle se hodí na klasické espresso nebo na filtr. Cca 75 % světové produkce tvoří právě Arabica.
Robusta
Tento typ má zemitější chuť a vyšší hořkost s nižší aciditou. Cca 25 % světové produkce připadá na Robustu, která je i mezi milovníky kávy méně oblíbená.
Benefity kávy
- Pomáhá nabudit organismus a dodává energii.
- Dokáže podpořit přirozenou regulaci hmotnosti.
- Zvyšuje sportovní výkon.
- Může chránit před chronickými onemocněními jater či slinivky.
- Může fungovat jako prevence infarktu myokardu.
- Podporuje zdraví mozku.
- Pomáhá při regulaci nízkého krevního tlaku.
Káva má své příznivce i odpůrce, a to jak mezi běžnými konzumenty, tak i mezi odborníky v lékařském světě. Obsahuje totiž kofein, který odvodňuje, takže může způsobit dehydrataci a s tím i spojené problémy jako je bolest hlavy, nespavost, malátnost či slabost. Kofein také opouští tělo až po cca 6 hodinách, takže je dobré zvážit kdy si kávu dáte a také kolik kávy za den vypijete.
- Obecně se zmiňuje, že více než tři šálky espressa denně by se pít neměly.
- Kofein může způsobit závislost, takže všeho s mírou.
Typy kávových nápojů
Pojďme si představit základní druhy kávových nápojů, které vás jako mávnutím kouzelného proutku přenesou do baristického světa.
Espresso
Ani velké, ani malé. Mělo by vypadat tak, že obsahuje 30 ml poctivé kávy v šálku o objemu 60–90 ml.
Doppio
Tento typ nabírá na popularitě. Doppio, také známé pod názvem „double shot“ je vlastně dvojité espresso. Konkrétně obsahuje dvojnásobné množství kávy.
Ristretto
Ačkoliv se ristretto připravuje ze stejného množství kávy jako espresso, je ho méně, pouze 20 ml.
Lungo
Nebo také „prodloužené espresso“. Obsahuje stejné množství kávy a dvojnásobné množství vody.
Americano
Jedná se o espresso doplněné horkou vodou v poměru 1:5. Je možné ho připravit dvěma způsoby: můžete dolít espresso vodou nebo ho připravit přímo do horké vody.
Espresso macchiato
Jedná se o klasické espresso s kapkou mléčné pěny.
Cappuccino
Asi nejoblíbenější druh kávového nápoje vůbec. Jeho základem je 30 ml espressa, které je doplněné teplým, napěněným mlékem. Celkový objem nápoje je 150 až 180 ml.
Caffe latte
Základem je opět espresso, ale obsahuje více mléka než již zmíněné cappuccino. Do sklenice se nejprve nalije napěněné mléko a až poté espresso.
Flat white
Základem jsou 2 espressa, která se dolévají našlehaným teplým mlékem.
AeroPress
AeroPress vám zajistí opravdu vynikající kávu plnou různorodých chutí. Do seroPressu dáte čerstvě namletou kávu a zalijete horkou vodou. Poté jej stlačíte a vyprázdníte tím celý obsah kávy do hrnku.
Džezva
Do džezvy vlijete studenou vodu, nasypete malé množství cukru a jemně namletou kávu. Džezvu necháte na mírném plameni zahřát a zpěnit. Poté odstavte pryč, voda by se v žádném případě neměla vařit.
French press
Do skleněné nádoby, která je součást French pressu, nasypte hrubě namletou kávu, zalijte ji horkou vodou, která by měla mít 93 °C, promíchejte a přiklopte sítkem s víčkem. Takto připravené káva se extrahuje cca 3 minuty.
Chemex
Velmi moderní záležitost. Chemex funguje podobně jako klasický překapávač. Do horní části skleněné nádoby se vloží speciální papírový filtr, který se nejprve propláchne horkou vodou. Poté se do něj nasype jemně namletá káva, která se postupně zalévá horkou vodou.
Jiné metody filtrované kávy jsou například: vacuum pot, cold brew, V60 a další.
Jak si vybrat kávu na doma?
Je to na vás, vašich chutích a preferencích. Někdo má rád klasické espresso, takže kupuje zrna – v tomto případě určitě volte kvalitní výběrovou kávu. Někdo je zase příznivce filtrované kávy a pokud vlastníte dobrý mlýnek, taktéž vybírejte kvalitní zrnka, která doma namelte na vámi požadovanou hrubost. Ať tak či onak, vždy radši volte kvalitní kávu z pražíren, než tu ze supermarketů.
1. místo
Kolumbie Carlos Mario Guamanga (mikrolot)
Znáte mikrolot? Pokud ne, rádi vás s tímto pojmem seznámíme. Jedná se o kávu s jasným původem. Naprosto přesně budete vědět, od jakého farmáře pochází a jakým způsobem ji zpracoval. Mikrolot se pěstuje pouze v omezeném množství a má velmi vysokou kvalitu.
Tato kolumbijská káva pochází z regionu Huila, z farmy El Recuerdo a při jejím pití ucítíte hořkou čokoládu, datle, citronovou kůru a delikátní aciditu.
Jak tuto kávu připravit? Doporučuje se hrubost mletí přizpůsobit zvolenému způsobu přípravy. Na 100 ml vody o teplotě 93-94°C použijte 7 g mleté kávy. Uchovejte v suchu a chraňte kávu před teplem ve vzduchotěsné nádobě.
A jaké je složení? Pražená zrnková plantážní káva, 100% arabica.
A cena? Cca 1380 korun za 1 kilo této kávy.
2. místo
Ethiopia Nensebo Refisa 100% Arabica
Tato 100% arabica pochází z Etiopie, z oblasti Nensebo, Sidamo – konkrétně ze zpracovatelské stanice Refisa Wet Mill. Výběrová káva se zpracovává plně promytou metodou. Při jejím pití ucítíte bobulovité ovoce, černý čaj, citrusy, med a nektarinky. Tato káva je díky způsobu pražení vhodná k přípravě espressa, zároveň ale skvěle chutná i na filtr.
A jaká je její cena? Cca 760 korun za kilo.
3. místo
Papua Nová Guinea Tairora A
Produkce kávy z oblasti Papua Nová Guinea je zaměřena na kvalitu a to i svým jedinečným systémem velikostního třídění kávy. Tento systém zahrnuje velikosti A, B, Y, Y2 a Y3. „A“ znamená nejvyšší kvalitativní třídu.
Tato káva konkrétně pochází z oblasti Eastern Highlands – Baroida z produkce Colbran Coffeelands Estate. Jedná se o 100% arabicu, která se zpracovává promytou metodou. Hodí se především na filtr.
A jaká je cena? Cca 530 korun za půl kila, nebo něco málo přes 1000 korun za kilo.
4. místo
Brazílie Santos Estuário
Směs brazilských káv z okolí měst Nova Resende a Cabo Verde. Název kávě dala městská čtvrť Estuário v přístavním městě Santos. Obsahuje odrůdy Mundo Novo a Catuai. V této kávě ucítíte lahodnou hořkou čokoládu v kombinaci s arašídy. Její tělo je příjemné, s nízkou aciditou.
Hodí se jak na aeropress, moka, dripper i espresso a french press.
Jak tuto kávu ideálně připravit? Hrubost mletí přizpůsobte zvolenému způsobu přípravy kávy. Na 100 ml vody o teplotě 93-94°C použijte 7 g mleté kávy.
A jaká je cena? Cca 450 korun za půl kila.
5. místo
Zrnková káva Brazil 100% Arabica
Tato brazilská káva z oblasti Minas Gerais je směsí různých odrůd vysoké kvality. Její zpracování proběhlo naturálním způsobem.
Při konzumaci této kávy ucítíte intenzivní čokoládovou chuť a oříšky spolu s bobulovitým ovocem. Má příjemně nasládlou chuť a skvěle se hodí na přípravu espressa.
Cuppingové skóre této kávy je 82,5, což ji řadí do kategorie výběrové kávy.
Tato pražená káva Brazil získala ocenění GREAT TASTE AWARDS 2022.
A jaká je cena? Cca 350 korun za půl kila a 700 korun za kilo.
6. místo
Caramel Macchiato aromatizovaná káva
Tato pražená zrnková káva aromatizovaná je 100% arabica a ucítíte v ní vůni karamelu s nádechem smetany.
Jak tuto kávu ideálním způsobem připravit? Její hrubost přizpůsobte zvolenému způsobu přípravy. Na 100 ml vody o teplotě 93-94°C použijte 7 g mleté kávy.
A jaká je cena? 500 g stojí cca 550 kroun, 1000 g stojí cca 1200 korun.
7. místo
Rwanda 100% Arabica
Zrnková káva, 100% arabica, pochází z regionu Ngororeroa o oblasti Western Province, farmy Ngororero Washing Station. Přesná odrůda je Bourbon. Káva je zpracovávána plně promytou metodou.
A co v kávě můžete cítit? Intenzivní ovocnou chuť jablek a bobulovitého ovoce s hořkou čokoládou, citrusy, med a květiny, rozinky.
Káva má cuppingové skóre 86,9 a tím se řadí do sorty výběrové kávy.
A cena? Cca 420 korun za 500 g nebo cca 850 korun za 1000 g.
8. místo
Coffee break espresso blend
Jedná se o originální směs tří káv typu arabika a robusta, které jsou pečlivě vybírány pro přípravu espressa a pro mléčné nápoje na bázi espressa. V této směsi ucítíte delikátní hořkou čokoládu, lískové oříšky a arašídy se sladkou aciditou.
Káva je určená na přípravu espressa.
A jaká je cena? Cca 350 korun za 500 g nebo cca 700 korun za 1000 g.
9. místo
BrainMax Coffee Káva Peru Grade 1 BIO
Tato výběrová káva je v BIO kvalitě, středně silná 100% arabica s chutí hořké čokolády a s aromatem květin. Pěstují ji drobní zemědělci ze skupiny CENFROCAFE se zahradami ve výškách nad 1 200 m n. m. v lesních oblastech regionu Cajamarca. Káva se třídí ručně a do nejvyšší jakostní třídy Gr. 1 jsou vybírána ta nejlepší zrna bez příměsi.
A cena? Cca 750 korun za 1000 g.
10. místo
Woseba Bio Organic zrnková káva
Woseba je kvalitní zrnková káva v BIO kvalitě. Je to středně silná 100% arabica, která má harmonickou a jemnou chuť. Vlastní certifikáty, které zaručují, že pochází z ekologických severoamerických plantáží a její pěstování neovlivňuje ekosystém.
Tuto kávu je možné používat tradiční metodou, v kávovaru, v kávovaru na espresso s filtrem, v kávovaru na espresso i ve French pressu.
A jaká je cena? Cca 300 korun za 1000 g.
11. místo
Grizly Pražená zrnková káva 50/50 Aroma Gold
Jedná se o směs pražených kávových zrn arabica a robusta s vysokým obsahem kofeinu. Střední stupeň pražení eliminuje chuť hořkosti. Má plnou a čistou vůni bez rušivých elementů. Při jejím pití můžete cítit čokoládu a ořechy.
Země původu této kávy jsou Afrika a Brazílie.
A jaká je cena? Cca 300 korun za 1000 g.
Závěr
Pití kávy je rituál, proto si pro ten svůj vybírejte opravdu kvalitní zrnka. Zkoušejte a experimentujte s různými druhy a objevte tu pravou kávu, která pohladí vaše chuťové pohárky. Rozhodně nekupujte žádné laciné náhražky. K pití kávy také vždy přistupujte s ohledem na své zdraví a dejte si pozor, kolik šálků denně zkonzumujete.
Užitečné odkazy ✓důvěryhodné:
[1] Wikipedie (CZ): Káva
[2] Wikiskripta (CZ): Kávovník
[3] Healthline (ENG): How Long Does Coffee Last? Ground, Brewed, Cold Brew, and More
[4] Healthline (ENG): 9 Impressive Benefits of Cold-Brew Coffee (Plus How to Make It)
[5] PubMed Central (ENG): Coffee and its consumption: benefits and risks
[6] PubMed Central (ENG): The sources and mechanisms of bioactive ingredients in coffee