Co je kombucha houba i nápoj? Kde koupit kombuchu a na co je dobrá kombucha? Tipy na nejlepší kombuchu a kombucha recept. Prodej a recenze.
Wild & Coco
Projekt Kombucha
Díky speciálně vyšlechtěné mikrobiální kultuře není tato kombucha provázena typickou octovou pachutí, ale pouze svěží chutí obsažených čajů a bylin.
Country Life
Kombucha zelená BIO
Kombucha ze zeleného čaje je vyráběna fermentací pomocí čajové „houby“ kombucha. Nápoj chutná podobně jako jablečný mošt a je velmi osvěžující.
Salvia Paradise Kombucha násada
Surovina pro přípravu kombuchy, tvořená symbiózou kultur kvasnic, laktobacilů, kvasinek a bakterií. Obsah balení vystačí na na 5 l čaje, které lze dále neomezeně množit.
Desetkrát nejlepší kombucha
- Wild & Coco Projekt Kombucha
- Country Life Kombucha zelená BIO
- Salvia Paradise Kombucha násada
- Country Life Kombucha meduňka BIO
- Country Life Kombucha bancha s příchutí citron BIO
- Stevikom Kombucha černá
- Stevikom Kombucha kopřiva
- Stevikom Kombucha heřmánek
- Long life biotea Kombucha malina
- Nupreme Kombucha zelený čaj BIO
Co je to kombucha?
Kombucha je nápoj vyrobený z čaje, cukru, kultury živých kvasinek a bakterií (ta se dá popsat i jako rosolovitá kolonie symbiotických bakterií a kvasinek ve tvaru lívance). Ohledně jejího přesného původu koluje celá řada pověstí z různých koutů a zemí světa. Nejstarší zmínka pochází nejspíše z Číny, pak tu máme ruskou legendu z oblasti Kargasok, kde se lidé „těšili skvělému zdraví díky zvláštnímu zkvašenému čaji”, a dále víme, že kombuchu prý někdy v 5. století předepsal nemocnému japonskému císaři lékař z Koreje jménem Kombu. Ať už je to tak či tak, postupem času se kombucha stala velmi populární, v 19. a 20. století se rozšířila do Evropy i Severní Ameriky, a dnes si ji můžete dopřát doslova na každém kontinentu.
Zcela jistě můžete říct, že kombucha má svůj specifický vzhled i chuť. Od čiré až mírně nazelenalé barvy, až po mírně kyselou a perlivou chuť. Někdy může obsahovat malé vzduchové bubliny, které jsou výsledkem fermentačního procesu. Přesná chuť kombuchy se pak liší podle použitého druhu čaje a dalších přísad – bývá doplněná ovocnými, kořeněnými nebo bylinnými přísadami. Oblíbená je například kombucha s příchutí jablek, grepu, máty a limetky, jahod atd. Některé kombuchy mohou mít také lehce hořkou nebo sladkou chuť. Vliv má samozřejmě také zdroj kombuchy a metoda její výroby.
Vyslovování názvu kombucha může být různé a závisí na zemi a kultuře. Někde se vyslovuje jako „kom-bů-cha“. Každopádně my bychom se v Česku měli dle Ústavu pro jazyk český měli držet vyslovování „kombuča“.
Z čeho a jak se kombucha vyrábí?
Výroba kombuchy je opravdu velmi jednoduchý proces, který vyžaduje jen několik základních surovin a nástrojů. Jak zmiňujeme výše, kombucha je vyrobená z čaje, cukru a živé kultury kvasinek a bakterií. Při její výrobě se postupuje následovně:
Základem kombuchy je čaj, obvykle se používá zelený nebo černý. Čaj se připraví obvyklým způsobem a nechá se vychladnout na pokojovou teplotu.
Do čaje se přidá cukr a pečlivě se rozmíchá, aby se úplně rozpustil. Cukr poslouží coby potrava pro kvasinky a bakterie při fermentaci.
Do čaje přidáme kvasinky a bakterie, vše důkladně promícháme. Výslednou směs umístíme do skleněné nádoby, zakryjeme utěrkou nebo plátnem a umístíme na teplé a tmavé místo.
Směs se nechá fermentovat po dobu 7 až 10 dní. Během této doby dochází k vytváření kvasinek a bakterií, které konzumují cukr a produkují kyseliny, etanol a další složky, které ovlivňují výslednou chuť a vzhled kombuchy.
Po fermentaci se kombucha filtruje a nalévá do lahví. Tyto lahve se uchovávají v lednici a kombucha se může pít až po dalších 24 hodinách.
Druhy kombuchy
Kombuchu pak můžeme podle jejích druhů rozdělit do několika kategorií:
Kombucha se vyrábí z různých druhů čajů – zeleného, černého, oolongu nebo bílého. Každý z těchto čajů dodá kombuše jinou chuť a barvu.
Kombucha může být dochucována různými přísadami, jako jsou ovoce, bylinky, koření a další. Tyto příchutě se mohou lišit od sladkých a ovocných po kyselé a kořeněné.
Některé druhy kombuchy obsahují i speciální přísady, jako je gingo biloba nebo ženšen.
Kombucha se vyrábí po celém světě a může se lišit v závislosti na regionálních tradicích a použitých surovinách.
Benefity kombuchy
Kombucha je známá a populární i pro své zdravotní benefity. Nejčastěji se zmiňují například tyto:
Kombucha obsahuje živé kultury kvasinek a bakterií, které podporují zdravou střevní mikroflóru. Díky tomu vám mohou pomoci se správným fungováním trávicího systému a posílení imunity.
Kombucha obsahuje spoustu antioxidantů, které pomáhají chránit naše buňky před poškozením volnými radikály. Tyto antioxidanty také mohou pomoci snižovat riziko vzniku některých druhů rakoviny a dalších onemocnění.
Kombucha obsahuje kyselinu kojovou, která může pomoci snižovat stres a přispívat k dobrému a kvalitnímu spánku.
Má se za to, že kombucha pomáhá s detoxikací, díky čemuž přispívá ke snížení pocitů únavy a ke zlepšení celkového fungování našeho těla.
Kombucha obsahuje spoustu vitaminu C, kyselinu křemičitou a další látky, které podporují naší imunitu a chrání nás před vznikem infekcí.
Kdo by se měl kombuše raději vyhnout a jaká jsou její možná negativa?
I když má kombucha celou řadu skvělých přínosů pro naše zdraví, je zde i pár negativ, na které je dobré dát si pozor:
- Obsah alkoholu: Kvůli procesu fermentace může kombucha obsahovat malé množství alkoholu (obvykle kolem 1 %), což může být problém pro těhotné ženy, děti, řidiče a osoby, které nemohou pít alkohol.
- Interakce s léky: Kombucha může interagovat s určitými léky, jako jsou antikoagulancia, antitrombotika, léky na ředění krve a další. Pokud některé z nich užíváte, je třeba se před konzumací kombuchy poradit se svým lékařem.
- Nekontrolovaná výroba: Kombucha se často vyrábí doma, a pokud není vyráběna za dodržení správných postupů, může se v ní objevit plíseň nebo bakterie, které našemu zdraví určitě prospívat nebudou. Proto je dobré koupit si kombuchu od ověřených a spolehlivých výrobců.
Je tedy důležité vzít všechny tyto informace na vědomí a kombuchu v určitých případech konzumovat s opatrností. Celkově lze říci, že konzumaci kombuchy by se tedy měly vyhnout těhotné a kojící ženy, a dále osoby s nízkým krevním tlakem, lidé s jaterními nebo ledvinovými problémy a také osoby s alergií na houby.
Počítejte také s tím, že při počátečním užívání kombuchy mohou některé osoby pociťovat nevolnost, bolesti břicha nebo jiné obdobné nepříjemné příznaky. Tyto průvodní jevy způsobují změny v mikroflóře střeva, kdy se tělo přizpůsobuje novým kulturám kvasinek a bakterií, které kombucha obsahuje. Dané nežádoucí účinky obvykle trvají jen několik dní až týdnů. Z toho důvodu se doporučuje kombuchu zpočátku pít po malých a pravidelných dávkách, které budete postupně zvyšovat tak, aby si váš trávicí systém na kombuchu zvykl a přizpůsobil se jí.
Ekologická domácnost je trendem poslední doby – má to ovšem pádný důvod: být EKO pomáhá jak našemu životu, tak i naší planetě. Potřebujete-li inspiraci pro váš dům či vaše zdraví, mrkněte do některého z následujících článků:
- Průvodce rostlinnými mléky – testování, zkušenost a srovnání
- 7 tipů na nejlepší čajový adventní kalendář
- 7 tipů na nejlepší adventní kalendář pro muže
- 17 nejlepších menstruačních kalíšků – recenze a srovnání
- 16 nejlepších e-shopů se zdravou výživou
- 14 nejlepších svíček Yankee Candle – recenze a vůně
- 13 tipů na nejlepší aroma difuzér – recenze a rady
- 13 nejlepších svíček Woodwick – recenze a vůně
- 13 nejlepších face rollerů a gua sha kamenů – recenze a zkušenosti
- 13 nejlepších adventních kalendářů pro ženy – tipy
- 12 nejlepších vaporizérů – diskuze a zkušenosti
- 11 tipů na nejlepší kosmetický adventní kalendář
- 11 nejlepších termohrnků, termoláhví a termosek
- 11 nejlepších menstruačních kalhotek – recenze
- 11 nejlepších káv – recenze, diskuze a zkušenosti
- 11 nejlepších ekologických pracích prášků a gelů – recenze a jak vybrat
- 11 nejlepších bambuckých másel na pleť i vaření
- 10 nejlepších vůní do auta – recenze a zkušenosti
- 10 nejlepších vonných svíček – srovnání, vůně a recenze
- 10 nejlepších venušiných kuličkek – srovnání, recenze a zkušenosti
- 10 nejlepších ústních vod – recenze a diskuze
- 10 nejlepších optik v Praze – srovnání a recenze
- 10 nejlepších lubrikačních gelů – recenze a zkušenosti
- 10 nejlepších kartáčků na zuby – recenze a diskuze
- 10 nejlepších generátorů vodíku a vodíkových lahví
- 10 nejlepších filtračních konvic na vodu – recenze
- 10 nejlepších esenciálních olejů – srovnání a recenze
- 10 nejlepších brýlí proti modrému světlu – srovnání a recenze
- 10 nejlepších bezkofeinových káv – tipy a recenze
- 10 nejlepších adventních kalendářů pro děti – tipy
Kde kombuchu koupit?
Pokud si chcete kombuchu dopřát a užít si její zdravotní benefity, nemusíte si ji vařit sami doma. Bez problému ji koupíte v obchodech s biopotravinami. Za nás doporučujeme například Wild & Coco a další e-shopy se zdravou výživou. Určitě je dobré se před nákupem kombuchy vždy podívat na složení výrobku, abyste měli jistotu, že je skutečně přírodní a neobsahuje jen umělé příchutě a konzervanty.
1. místo
Wild & Coco Projekt Kombucha
Značka Wild & Coco nabízí skvělé fermentované čaje od svého partnera Projekt Kombucha v několika skvělých variantách. Například Kombucha – Jasmín, ve které je podmanivá chuť jasmínu skvěle doplněna o lehké tóny zeleného čaje s jemnou kyselinkou. Dále pak Kombucha – Citronová tráva, ve které se dokonale propojuje harmonie dvou odlišných chutí, a to svěží citronová tráva se zemitým černým čajem Pu-erh a jeho medovými podtóny. Nebo můžete ochutnat Kombuchu s posvátnou bazalkou Tulsi a zeleným čajem Gunpowder.
Můžete si být jistí, že u těchto nápojů vás nečeká žádná octová pachuť, ale jen a pouze svěží chutě použitých čajů a bylin. Těšit se můžete zkrátka na gurmánský zážitek, příjemné osvěžení, hydrataci, a navíc celou řadu zdravotních benefitů pro vaše tělo. To, že se jedná o opravdu lahodné nápoje, potvrzují i velmi pozitivní reference od spokojených zákazníků. Ti oceňují především delikátní a vyváženou chuť těchto kombuch, stejně jako jako jejich osvěžující účinek. Plusové body tyto výrobky získávají tako u osob, které typickou kombuchu příliš nemusí, ale ve spojení s jasmínem či citronovou trávou si ji doslova zamilovaly.
2. místo
Country Life Kombucha zelená BIO
Pochutnejte si na vynikajícím nápoji připraveném fermentací ze zeleného čaje s pomocí čajové houby kombucha, který chutná obdobně jako jablečný mošt. Získá si vás svou příjemnou perlivosti a svěžestí. Vzhledem k tomu, že v průběhu fermentace kombucha spotřebuje většinu obsaženého cukru, není tento nápoj příliš sladký, ale má naopak velmi příjemnou povzbuzující chuť.
Tato zelená kombucha je vyrobena tradičním českým výrobcem – společnosti STEVIKOM s.r.o. s dlouholetou tradicí, takže se nemusíte pochybovat o její prvotřídní bio kvalitu. Tu dokládá i získaná certifikace NOP USDA Organic od Abcert AG. DE. Kombuchu od STEVIKOMU pak ocení i ti z vás, kterým záleží na ekologickém zemědělství a udržitelném systému hospodaření.
Díky všem těmto faktům si můžete být jistí, že si vychutnáte kombuchu, kterou ocení nejen vaše chuťové pohárky, ale i celý váš organismus, kterému tato kombucha přinese celou řadu zdravotních benefitů.
3. místo
Salvia Paradise Kombucha násada
Chcete si kombuchu připravit sami? S násadou od SALVIA PARADISE to doma zvládnete raz dva. Jedný se o vysoce kvalitní produkt pro výrobu tohoto známého kvašeného nápoje, který si doslova zamilujete.
Celé balení obsahuje násadu vhodnou pro přípravu 5 l čaje, kterou jde ovšem dál neomezeně množit. Pamatujte na to, že při výrobě kombuchy je třeba dbát na správnou hygienu a používat jen a pouze čisté nádobí, pořádně umyté vodou tak, aby neobsahovalo zbytky saponátů a dalších čistících prostředků. Při přípravě kombuchy se držte návodu od výrobce, který vás celým procesem provede hezky krok za krokem.
Až budete mít kombuchu připravenou, dopřejte si jednu skleničku hned ráno na lačný žaludek a potom nejlépe další dvě v průběhu, a to před jídlem. Je možné, že zpočátku budete pociťovat při konzumaci kombuchy mírnou nevolnost, ale nebojte se, jedná se pouze o dočasný stav. I když je kombucha velmi zdravá, nedoporučuje se konzumovat dětmi do 3 let věku, a dále by se jí kvůli nízkému obsahu alkoholu měly vyhnout i těhotné a kojící ženy.
4. místo
Country Life Kombucha meduňka BIO
Kombucha a uklidňující meduňka? To je zkrátka další skvělá kombinace tohoto známého fermentovaného čaje a bylinek.
Příjemně osvěžující a perlivou kombuchu v této variantě doplňuje velmi oblíbená meduňka, kterou si rádi dopřáváme například před spaním, při střevních bolestech, nadýmání, průjmových stavech nebo při bolestivé menstruaci. A právě všechny tyto své benefity propůjčuje meduňka i kombuše.
Kombuchu s meduňkou si můžete dopřát hned několikrát za den. Nepřekračujte ale doporučené denní dávkování od výrobce. A máme pro vás i malý tip – pokud kombucha neperlí, nechejte ji trochu pracovat při pokojové teplotě, kdy se opět probudí k životu a získá svou typickou jiskru.
5. místo
Country Life Kombucha bancha s příchutí citron BIO
Jestli jste zastánci klasických chutí a milovníci citronu, je pro vás tahle kombucha jasnou volbou. V každém perlivém doušku kombuchy si tak vychutnáte vysoce kvalitní fermentovaný zelený čaj bancha, který skvěle doplňuje příjemný, osvěžující a povzbuzující citron.
Aby vám kombucha vydržela co nejdéle, skladujte ji před otevřením do 24 °C mimo dosah slunečních paprsků. A po otevření ji dejte do lednice, kde vám vydrží přibližně 10 dní. Jestli ovšem máte pocit, že kombucha ztratila něco ze své perlivosti, nechejte ji venku při pokojové teplotě do přibližně 20 °C trochu pracovat a uvidíte, že se jí jiskra brzy zase vrátí.
6. místo
Stevikom Kombucha černá
Z čeho je vyrobená černá kombucha od společnosti STEVIKOM? Z vody, černého čaje a bílého řepného cukru. Výsledkem je lahodný a osvěžující nápoj, který si můžete doma dopřát i vy a svému tělu tak přinést celou řadu zdravotních benefitů, pro které je kombucha známá a oblíbená doslova po celém světě. A rozhodně to není záležitost posledních let. V Japonsku kombuchu začali používat už v 5. století, v Číně byla kombucha dokonce ctěna coby božský dar, a v průběhu následujících staletí se její věhlas rozšířil přes Japonsko a Rusko až do Evropy a poté do celého světa.
Kombuchu si pak bez obav můžete dopřávat každý den, jen nepřekračujte doporučené dávkování od výrobce.
7. místo
Stevikom Kombucha kopřiva
V této verzi oblíbeného perlivého nápoje na vás čeká kombucha připravená z bílého řepného cukru, odvaru ze zeleného čaje a kopřivy, která ke známým zdravotním benefitům kombuchy přidává i ty své. O jaké se jedná? Kopřiva je velmi léčivá rostlina skvělá na pročištění krve a krvetvorbu jako takovou. Dále má pozitivní vliv na slinivku břišní, snížení obsahu cukru v krvi, a je také výbornou pomocnicí při potížích s močovými cestami – především s jejich nemocemi a záněty.
Aby vám kombucha s kopřivou vydržela co nejdéle, skladujte ji po otevření v lednici, kde vám vydrží přibližně po dobu 10 dní.
8. místo
Stevikom Kombucha heřmánek
Osvěžující kombuchu od STEVIKOMU připravenou z odvaru heřmánku a zeleného čaje si doslova zamilujete. Potvrzují to i recenze od spokojených zákazníků, kteří si u této varianty kombuchy pochvalují nejen její osvěžující a blahodárné účinky, ale právě také lahodnou chuť.
Kombucha sama o sobě působí velmi pozitivně na náš organismus – posiluje například imunitní systém, zlepšuje trávení, posiluje střevní mikroflóru, a navíc obsahuje spoustu antioxidantů, které chrání naše buňky před působením volných radikálů. Heřmánek pak kombuše propůjčuje své zklidňující, protizánětlivé a dezinfekční účinky.
Kombuchu s heřmánkem si můžete dopřát každý den, nejlépe hned ráno na lačný žaludek a poté před dvěma jídly.
9. místo
Long life biotea Kombucha malina
Chcete si dopřát kvalitní a příjemně sladkou kombuchu? Vyzkoušejte tu od Long life biotea s voňavou malinou v její přírodní podobě. Spokojení zákazníci si navíc u této kombuchy také velmi pochvalují její svěžest a blahodárné účinky na lidské zdraví. A právě pro ně je kombucha oblíbená už doslova po celá tisíciletí. Například Číňané si kombuchu dopřávají snad při každé příležitosti a přezdívají ji „čaj nesmrtelnosti“. Kromě pozitivního vlivu na naše zažívání má kombucha také uklidňující vlastnosti, kdy pomáhá při poruchách spánku nebo také dokonce při splínu a depresích. Kombucha si jednoduše získala celosvětovou oblibu a úspěšně vytlačuje klasické limonády s vysokým obsahem cukru a dalšími ne úplně zdravými ingrediencemi.
10. místo
Nupreme Kombucha zelený čaj BIO
Kombucha ze zeleného čaje od NUPREME je v BIO kvalitě, nealkoholická, lehce perlivá a vhodná i pro vegany a diabetiky. Bez obav ji také mohou konzumovat osoby s intolerancí na lepek a laktózu. I přes všechny své skvělé benefity na lidské zdraví se ale její konzumace nedoporučuje pít dětmi do 3 let.
A čím nám vlastně její pití může prospět? Pozitivní vliv má především na zdraví naší střevní mikroflóry, takže pozitivně působí nejen na trávicí systém lidského těla, ale také na naši imunitu. Kromě toho kombucha obsahuje spoustu antioxidantů, které chrání buňky před poškozením volnými radikály, a dále pomáhá zlepšovat i kvalitu spánku.
Závěr
Kombucha je zkrátka skvělá nejen pro svou osvěžující a perlivou chuť, ale také pro zdravotní benefity, které v některých jejich variantách účinně doplňují i oblíbené bylinky, koření nebo ovoce. Jedná se tedy o perfektního náhradníka za klasické limonády i účinného pomocníka v naší cestě za zdravým životním stylem.
Užitečné odkazy ✓důvěryhodné:
[1] Wikipedie (CZ): Kombucha
[2] Wikipedie (CZ): Kvašení
[3] Healthline (ENG): 8 Evidence-Based Health Benefits of Kombucha
[4] Healthline (ENG): So, Does Kombucha Have Caffeine?
[5] PubMed Central (ENG): Kombucha tea fermentation: Microbial and biochemical dynamics
[6] PubMed Central (ENG): The yeast spectrum of the ‚tea fungus Kombucha‘