Jak vybrat nejlepší bezkofeinovou kávu? Objevte naše tipy na nejlepší mletou i zrnkovou kávu bez kofeinu. Recenze, zkušenosti a diskuze.
Colombia Decaf
100% Arabica
Intenzivní čokoládová a sladká chuť, ze které nepoznáte, že se jedná o bezkofeinovou kávu, s tóny jablka a karamelu. Zpracována plně promytou metodou. 100% Arabika.
Kolumbie La Serrania bezkofeinová káva
Promytě zpracovaná 100% Arabika z oblasti Hulia a nadmořské výšky 1500-1750 m.n.m. Ideální na přípravu bezkofeinového espressa s tóny čokolády, brusinek a amaretta.
Oxalis Belgické pralinky bez kofeinu
Skvělá pražená mletá káva 100% Arabika. Bez kofeinu a s úžasným aroma originálních čokoládových pralinek, které vám připraví dokonalý chuťový zážitek.
Deset nejlepších káv bez kofeinu
- Colombia Decaf 100% Arabica
- Kolumbie La Serrania bezkofeinová káva
- Oxalis Belgické pralinky bez kofeinu
- Corsini Pure Arabica Decaffeinato
- Dárkový balíček pro klidné večery
- Lobodis Mletá výběrová káva bez kofeinu BIO
- Cafédirect Machu Picchu bez kofeinu
- DICAF Káva mletá bez kofeinu BIO
- Illy Zrnková káva bez kofeinu
- Drago Mocambo Decaffeinato
Káva je pro mnoho lidí symbol ranního rituálu, gurmánský zážitek a synonymum pro chvíle pohody a klidu. Tento nápoj údajně pochází z oblasti, kde se dnes nachází Etiopie. Odtud se v průběhu 17. století dostala až k nám do Evropy.
Na kávě si můžeme pochutnat díky rostlině zvané kávovník. Jedná se o stálezelený strom či keř, který se dnes pěstuje téměř po celém světě. Pravděpodobně největší objem produkce kávy mají země Střední a Jižní Ameriky, Afriky, Indie nebo Karibiku. Kávovník produkuje plody zvané peckovice, které obsahují jedno nebo dvě kávová zrnka. Ta jsou ukryta v dužinovém obalu, kterému se říká kávová třešeň. Z usušených kávových třešní se vyrábí nápoj zvaný Cascara, který se chutí více podobá čaji než kávě. Ale zpátky ke kávovým zrnům. Ta se sklízejí pomocí speciální česacích strojů anebo tradičně – ručně.
Co je kofein?
Jedná se druh stimulantu, který je obsažený nejen v kávě, ale i v čaji, limonádách nebo v čokoládě. Často se používá k podpoře lepšího fyzického výkonu, například u sportovců.
A jak se chová kofein v lidském těle? Velmi dobře se vstřebává v žaludku a poté v tenkém střevě. Má prokazatelně povzbudivé účinky a aktivně působí na centrální nervovou soustavu. Dále také zvyšuje krevní tlak, takže se může použít jako podpůrná léčba u osob, které bojují s jeho nízkými hodnotami. Mimo jiné i zrychluje puls, zlepšuje využití tukových zásob a může i zrychlovat metabolismus.
Ačkoliv má kofein v nízkém množství poměrně benefitní účinky, lze se s ním snadno předávkovat a vytvořit si na něm závislost. Negativum je, že kofein ovlivňuje vodní rovnováhu v organismu, tělesnou teplotu a může poměrně snadno způsobit dehydrataci. Občas má za následek žaludeční křeče, průjem nebo migrény.
Ekologická domácnost je trendem poslední doby – má to ovšem pádný důvod: být EKO pomáhá jak našemu životu, tak i naší planetě. Potřebujete-li inspiraci pro váš dům či vaše zdraví, mrkněte do některého z následujících článků:
- TOP 8: Nejlepší optiky v Praze – srovnání a recenze
- TOP 12: nejlepší svíčky Yankee Candle – recenze a vůně
- TOP 12: nejlepší svíčky Woodwick – recenze a vůně
- Průvodce rostlinnými mléky – testování, zkušenost a srovnání
- 7 tipů na nejlepší čajový adventní kalendář
- 7 tipů na nejlepší adventní kalendář pro muže
- 16 nejlepších e-shopů se zdravou výživou
- 15 nejlepších menstruačních kalíšků – recenze a srovnání
- 13 tipů na nejlepší aroma difuzér – recenze a rady
- 13 nejlepších face rollerů a gua sha kamenů – recenze a zkušenosti
- 13 nejlepších adventních kalendářů pro ženy – tipy
- 11 tipů na nejlepší kosmetický adventní kalendář
- 11 nejlepších termohrnků, termoláhví a termosek
- 11 nejlepších menstruačních kalhotek – recenze
- 11 nejlepších káv – recenze, diskuze a zkušenosti
- 11 nejlepších ekologických pracích prášků a gelů – recenze a jak vybrat
- 11 nejlepších bambuckých másel na pleť i vaření
- 10 tipů na nejlepší kombuchu a kde ji koupit?
- 10 nejlepších vůní do auta – recenze a zkušenosti
- 10 nejlepších vonných svíček – srovnání, vůně a recenze
- 10 nejlepších vaporizérů – diskuze a zkušenosti
- 10 nejlepších ústních vod – recenze a diskuze
- 10 nejlepších lubrikačních gelů – recenze a zkušenosti
- 10 nejlepších kartáčků na zuby – recenze a diskuze
- 10 nejlepších generátorů vodíku a vodíkových lahví
- 10 nejlepších filtračních konvic na vodu – recenze
- 10 nejlepších esenciálních olejů – srovnání a recenze
- 10 nejlepších brýlí proti modrému světlu – srovnání a recenze
- 10 nejlepších adventních kalendářů pro děti – tipy
Káva versus bezkofeinová káva
Když se řekne káva, mnoho lidí si pod tímto pojmem představí lahodnou chuť, ničím nerušený odpočinek nebo kulinářský zážitek. A ať už je káva s kofeinem či bez, dokáže navodit příjemnou atmosféru, zklidnit mysl i zlepšit náladu.
Jaký je tedy rozdíl mezi kofeinovou a bezkofeinovou kávou?
Tento typ tvoří cca jen 10 % z celkové spotřeby kávy na světě. Ačkoliv se tato káva prodává jako bezkofeinová, malé množství této látky přece jen obsahuje. V průměru cca 2-12 mg v jednom šálku.
Mnoho baristů tvrdí, že kávu bez kofeinu vždy bezpodmínečně poznají, protože není tak krémová a má vodnatou konzistenci. Běžní konzumenti kávy rozdíl poznají jen minimálně.
Klasická káva obsahuje v jednom šálku cca 100 a více mg kofeinu. Aby vynikla správná chuť, vždy záleží na konkrétním druhu i přípravě kávy.
Historie vzniku bezkofeinové kávy
Možná vás to překvapí, ale bezkofeinová káva sahá poměrně daleko do historie. Jako první patentoval výrobu bezkofeinové kávy Ludwig Roselius v roce 1906. Nicméně nebyl jediný, který se o to pokoušel. Před ním se o oddělování kofeinu od kávových zrn zabýval Friedlieb Ferdinand Runge a to již v roce 1820. Rungemu se sice podařilo izolovat sloučeninu, ale poznání již dále nepokračovalo. Oproti tomu právě Ludwig Roselius došel podstatně dále, i když vlastně náhodou. Říkáte si, jak je to možné? Stalo se to, když se náklad s jeho kávou namočil do mořské vody a tím ztratil velké množství kofeinu i chuti.
V České republice byla technologická příprava bezkofeinové kávy patentována v roce 1962 panu Zdeňku Žáčkovi.
Jak se bezkofeinová káva vyrábí?
Dalo by se říci, že bezkofeinová káva je ve ve své podstatě totožná s tou klasickou s kofeinem. Liší se pouze v tom, že se z ní odstraňuje cca 97 % kofeinu. A existuje několik způsobů, jak na to:
Nepražená káva se cíleně namáčí ve vodě a bezprostředně po tom, co se rozevře zelené zrno, se promývá v chemikálii zvané methylenchlorid, který slouží k urychlení celého procesu. Následně se káva ještě jednou promyje a vysuší. Zachovává se jak chuť, tak vůně kávy.
Tato metoda se děje bez použití chemické reakce. Kofein se odstrańuje za použití horké vody a páry. Káva se vylouhuje jak v horké vodě, tak i v páře a následně se kofein odstraňuje za pomoci filtrů s obsahem aktivního uhlíku. Poté se kávové boby máčí do bezkofeinového roztoku. Tím, jak tento roztok nasávají, dostanou opět kávovou chuť a aroma. Ve finále se zrna suší a praží.
Metoda pomocí oxidu uhličitého funguje tak, že se zelená káva napaří a poté se za asistence vysoké teploty vystaví proudu tohoto plynu. Do oxidu uhličitého se ale vylouhuje jen kofein, ostatní látky zůstávají uvnitř.
Výhody bezkofeinové kávy
- Bezkofeinová káva se bezesporu hodí hlavně pro těhotné a kojící ženy nebo pro lidi trpící kardiovaskulárními chorobami. Je vhodná ale i pro ty, kterým kofein nedělá z jakéhokoliv jiného důvodu dobře a i přes to si nechtějí kávu odepřít.
- Často se uvádí, že střídmá konzumace kávy bez kofeinu může snižovat riziko vzniku cukrovku druhého typu.
- Tvrdí se také, že pití bezkofeinové kávy snižuje hladiny jaterních enzymů. Také má údajně pozitivní vliv na psychiku a může předcházet vzniku neurodegenerativních onemocnění.
- Její velký benefit je také to, že nezpůsobuje pálení žáhy.
- Uvádí se, že konzumace minimálně dvou šálků bezkofeinové kávy denně snižuje riziko vzniku rakoviny konečníku.
- Jelikož bezkofeinová káva obsahuje minimální množství kofeinu, můžete ji bez problému pít i v pozdějších hodinách a nemělo by to mít vliv na kvalitu a sílu spánku.
- U této kávy navíc nejsou známé žádné vedlejší účinky.
- Někomu může vadit její chuť. Tvrdí se, že je vodnatější a méně krémová.
- Často se vyrábí z robusty, která má vyšší obsah tuku, což může vést ke zvýšené hladině cholesterolu.
- Chemické odstraňování kofeinu může ve výsledném nápoji zanechat určitou pachuť.
- Káva zbavená kofeinu zcela bez chemie může být výrazně dražší. Je ale mnohem kvalitnější.
Jak vybrat opravdu kvalitní kávu bez kofeinu?
- Zaměřte se na proces, kterým byla káva vyrobená. Uvádí se, že pokud byl použit takzvaný švýcarský způsob, je káva výrazně chutnější.
- Doporučuje se volit jemněji praženou kávu, protože mívá bohatší chuť.
- Vždy ale záleží na osobních preferencích a je důležité si uvědomit, že každému může chutnat něco jiného.
1. místo
Colombia Decaf 100% Arabica
Tato bezkofeinová káva z Kolumbie pochází z různých farem v regionech Cauca, Tolima, Antioquia a Eje Cafetero. Je zpracována plně promytou metodou. Při její konzumaci můžete cítit intenzivní čokoládovou a sladkou chuť s tóny jablka a karamelu.
Káva se pyšní cuppingovým skóre 83,5, což z ní činí výběrovou kávu.
Jedná se o kávu, která je ideální na přípravu espressa.
A jaká je cena? 500 g stojí cca 450 korun.
2. místo
Kolumbie La Serrania bezkofeinová káva
Bezkofeinová káva z Kolumbie s podtóny brusinek, čokolády a Amaretta. Pochází z oblasti Hulia a nadmořské výšky 1500-1750 m.n.m.
Káva se zpracovává plně promytou metodou a je to 100% arabica.
A jaká je její cena? Cca 500 korun za půl kila.
3. místo
Oxalis Belgické pralinky bez kofeinu
Bezkofeinová káva původem z Čech, je 100% arabica a má velmi příjemné aroma čokoládových pralinek.
A jak ji připravit? Na 100 ml vody o teplotě 93-94°C použijte 7 g mleté kávy. Uchovejte v suchu, chraňte před teplem ve vzduchotěsné nádobě.
A kolik tato káva stojí? 150 g vás vyjde na cca 200 korun.
4. místo
Corsini Pure Arabica Decaffeinato
Corsini je mletá káva bez kofeinu, původem z Itálie. Jedná se o 100% arabicu a je to káva, která se hodí pro každého, kdo má rád plnou kávovou chuť, ale nelibuje si v kofeinu.
Káva je veganská, bez lepku a laktózy.
A jaká je cena? 250 g stojí cca 240 korun.
5. místo
Dárkový balíček pro klidné večery
Dárkový balíček s vůní kávy potěší nejednoho kávomilce, který si na kávě rád pochutnává i večer. Balíček obsahuje nejen kávu, ale i bylinný čaj, pastovaný med či sojovou svíčku s kávovou vůni. Kombinace, která prostě nadchne.
Všechny produkty jsou dárkově zabalené v krabici s ručně vázanou mašlí.
A jaká je cena balíčku? Cca 930 korun.
6. místo
Lobodis Mletá výběrová káva bez kofeinu BIO
100% bio, mletá bezkofeinová káva pochází z Francie a je balena ihned po upražení, čímž si uchovává svou čerstvost a aroma. Je vhodná pro většinu kávovarů.
Tento výběr bezkofeinové Fair Trade kávy je pražený ve francouzské pražírně Notre Avenir v Bain-de-Bretagne, která zaměstnává handicapované osoby. Volbou této kávy pomáháte naplnit základní myšlenku Fair Trade: lidé na celém světě si za svou poctivou práci zaslouží férovou odměnu.
A jaká je cena? Cca 200 korun.
7. místo
Cafédirect Machu Picchu bez kofeinu
Tato středně pražená káva bez kofeinu oslní jedmnou chutí, plným aroma a pomerančovými tóny v zakončení. Hedvábné tóny této kávy vznikly díky charakeristickému minerálnímu složení podloží, na kterém kávovník vyrostl.
A jak tuto kávu připravovat? Doporučuje se nadávkovat minimálně 7 g kávových zrn na jeden šálek. Podle hrubosti mletí je tato káva vhodná pro přípravu espressa i filtrované kávy.
A kolik stojí? Cca 200 korun.
8. místo
DICAF Káva mletá bez kofeinu BIO
Italská káva bez kofeinu vznikla výhradně ze zrn, které byly vypěstovány v souladu s principy ekologického zemědělství. Tedy bez použití umělých hnojiv, herbicidů či pesticidů. Kofein je z této kávy odstraněný bez rozpouštědel, pouze s pomocí oxidu uhličitého a vodní páry.
Jedná se o směs arabiky a robusty.
A jaká je cena? Cca 150 korun.
9. místo
Illy Zrnková káva bez kofeinu
Bezkofeinová káva, s obsahem kofeinu nižším než 0,05 %, od italské značky Illy je 100% arabica a je skvělá pro všechny, kteří při přípravě kávy dávají přednost čerstvě namletým zrnům.
Společnost Illy vznikla v roce 1933 v italském Terstu a již od začátku vyrábí ty nejjemnější kávy. Od dob svého vzniku usiluje o to být synonymem pro dokonalou kávu a kávovou kulturu.
A jaká je cena? Cca 200 korun.
10. místo
Drago Mocambo Decaffeinato
Bezkofeinová káva Drago Mocambo pochází z Brazílie a Indie. Jedná se o vyváženou směs robusty a arabiky. Kofein byl odstraněn švýcarskou vodní metodou, takže si můžete být jisti, že káva neobsahuje žádné chemikálie a má skvělou plnou chuť.
A kolik stojí? Cca 130 korun.
Závěr
S kofeinem či bez? Toť otázka! V podstatě ani tak nezáleží na tom, zda káva kofein obsahuje či ne, ale jakým způsobem byla zpracována. Příležitostní kávomilci pravděpodobně rozdíl nepoznají, zkušení konzumenti a baristé ano. Nicméně, kávy bez kofeinu se nemusíte bát. I z ní můžete vykouzlit lahodné espresso, cappuccino, latté, ledovou kávu nebo filtr. Vybírejte však pečlivě jak značku, tak i místo původu a způsob jejího zpracování.
Užitečné odkazy ✓důvěryhodné:
[1] Wikipedie (CZ): Káva
[2] Wikiskripta (CZ): Kofein
[3] Healthline (ENG): How Much Caffeine Is in Decaf Coffee?
[4] Healthline (ENG): Can You Drink Decaf Coffee During Pregnancy?
[5] PubMed Central (ENG): Caffeine content of decaffeinated coffee
[6] PubMed Central (ENG): Caffeine in coffee: its removal. Why and how?