10 nejlepších bezkofeinových káv – tipy a recenze

Jak vybrat nejlepší bezkofeinovou kávu? Objevte naše tipy na nejlepší mletou i zrnkovou kávu bez kofeinu. Recenze, zkušenosti a diskuze.

TOP  1. místo

Colombia Decaf
100% Arabica

Orientační cena: 450 Kč

Intenzivní čokoládová a sladká chuť, ze které nepoznáte, že se jedná o bezkofeinovou kávu, s tóny jablka a karamelu. Zpracována plně promytou metodou. 100% Arabika.

2. místo

Kolumbie La Serrania bezkofeinová káva

Orientační cena: 500 Kč

Promytě zpracovaná 100% Arabika z oblasti Hulia a nadmořské výšky 1500-1750 m.n.m. Ideální na přípravu bezkofeinového espressa s tóny čokolády, brusinek a amaretta. 

3. místo

Oxalis Belgické pralinky bez kofeinu

Orientační cena: 200 Kč

Skvělá pražená mletá káva 100% Arabika. Bez kofeinu a s úžasným aroma originálních čokoládových pralinek, které vám připraví dokonalý chuťový zážitek.

Deset nejlepších káv bez kofeinu

Káva je pro mnoho lidí symbol ranního rituálu, gurmánský zážitek a synonymum pro chvíle pohody a klidu. Tento nápoj údajně pochází z oblasti, kde se dnes nachází Etiopie. Odtud se v průběhu 17. století dostala až k nám do Evropy. 

Na kávě si můžeme pochutnat díky rostlině zvané kávovník. Jedná se o stálezelený strom či keř, který se dnes pěstuje téměř po celém světě. Pravděpodobně největší objem produkce kávy mají země Střední a Jižní Ameriky, Afriky, Indie nebo Karibiku. Kávovník produkuje plody zvané peckovice, které obsahují jedno nebo dvě kávová zrnka. Ta jsou ukryta v dužinovém obalu, kterému se říká kávová třešeň. Z usušených kávových třešní se vyrábí nápoj zvaný Cascara, který se chutí více podobá čaji než kávě. Ale zpátky ke kávovým zrnům. Ta se sklízejí pomocí speciální česacích strojů anebo tradičně – ručně.

Co je kofein?

Jedná se druh stimulantu, který je obsažený nejen v kávě, ale i v čaji, limonádách nebo v čokoládě. Často se používá k podpoře lepšího fyzického výkonu, například u sportovců.

A jak se chová kofein v lidském těle? Velmi dobře se vstřebává v žaludku a poté v tenkém střevě. Má prokazatelně povzbudivé účinky a aktivně působí na centrální nervovou soustavu. Dále také zvyšuje krevní tlak, takže se může použít jako podpůrná léčba u osob, které bojují s jeho nízkými hodnotami. Mimo jiné i zrychluje puls, zlepšuje využití tukových zásob a může i zrychlovat metabolismus.

Ačkoliv má kofein v nízkém množství poměrně benefitní účinky, lze se s ním snadno předávkovat a vytvořit si na něm závislost. Negativum je, že kofein ovlivňuje vodní rovnováhu v organismu, tělesnou teplotu a může poměrně snadno způsobit dehydrataci. Občas má za následek žaludeční křeče, průjem nebo migrény.

Ekologická domácnost je trendem poslední doby – má to ovšem pádný důvod: být EKO pomáhá jak našemu životu, tak i naší planetě. Potřebujete-li inspiraci pro váš dům či vaše zdraví, mrkněte do některého z následujících článků:

Káva versus bezkofeinová káva

Když se řekne káva, mnoho lidí si pod tímto pojmem představí lahodnou chuť, ničím nerušený odpočinek nebo kulinářský zážitek. A ať už je káva s kofeinem či bez, dokáže navodit příjemnou atmosféru, zklidnit mysl i zlepšit náladu.

Jaký je tedy rozdíl mezi kofeinovou a bezkofeinovou kávou?

Tento typ tvoří cca jen 10 % z celkové spotřeby kávy na světě. Ačkoliv se tato káva prodává jako bezkofeinová, malé množství této látky přece jen obsahuje. V průměru cca 2-12 mg v jednom šálku. 

Mnoho baristů tvrdí, že kávu bez kofeinu vždy bezpodmínečně poznají, protože není tak krémová a má vodnatou konzistenci. Běžní konzumenti kávy rozdíl poznají jen minimálně.

Klasická káva obsahuje v jednom šálku cca 100 a více mg kofeinu. Aby vynikla správná chuť, vždy záleží na konkrétním druhu i přípravě kávy.

Historie vzniku bezkofeinové kávy

Možná vás to překvapí, ale bezkofeinová káva sahá poměrně daleko do historie. Jako první patentoval výrobu bezkofeinové kávy Ludwig Roselius v roce 1906. Nicméně nebyl jediný, který se o to pokoušel. Před ním se o oddělování kofeinu od kávových zrn zabýval Friedlieb Ferdinand Runge a to již v roce 1820. Rungemu se sice podařilo izolovat sloučeninu, ale poznání již dále nepokračovalo. Oproti tomu právě Ludwig Roselius došel podstatně dále, i když vlastně náhodou. Říkáte si, jak je to možné? Stalo se to, když se náklad s jeho kávou namočil do mořské vody a tím ztratil velké množství kofeinu i chuti.

V České republice byla technologická příprava bezkofeinové kávy patentována v roce 1962 panu Zdeňku Žáčkovi.

Jak se bezkofeinová káva vyrábí?

Dalo by se říci, že bezkofeinová káva je ve ve své podstatě totožná s tou klasickou s kofeinem. Liší se pouze v tom, že se z ní odstraňuje cca 97 % kofeinu. A existuje několik způsobů, jak na to:

Nepražená káva se cíleně namáčí ve vodě a bezprostředně po tom, co se rozevře zelené zrno, se promývá v chemikálii zvané methylenchlorid, který slouží k urychlení celého procesu. Následně se káva ještě jednou promyje a vysuší. Zachovává se jak chuť, tak vůně kávy.

Tato metoda se děje bez použití chemické reakce. Kofein se odstrańuje za použití horké vody a páry. Káva se vylouhuje jak v horké vodě, tak i v páře a následně se kofein odstraňuje za pomoci filtrů s obsahem aktivního uhlíku. Poté se kávové boby máčí do bezkofeinového roztoku. Tím, jak tento roztok nasávají, dostanou opět kávovou chuť a aroma. Ve finále se zrna suší a praží.

Metoda pomocí oxidu uhličitého funguje tak, že se zelená káva napaří a poté se za asistence vysoké teploty vystaví proudu tohoto plynu. Do oxidu uhličitého se ale vylouhuje jen kofein, ostatní látky zůstávají uvnitř.

Výhody bezkofeinové kávy

  • Bezkofeinová káva se bezesporu hodí hlavně pro těhotné a kojící ženy nebo pro lidi trpící kardiovaskulárními chorobami. Je vhodná ale i pro ty, kterým kofein nedělá z jakéhokoliv jiného důvodu dobře a i přes to si nechtějí kávu odepřít.
  • Často se uvádí, že střídmá konzumace kávy bez kofeinu může snižovat riziko vzniku cukrovku druhého typu.
  • Tvrdí se také, že pití bezkofeinové kávy snižuje hladiny jaterních enzymů. Také má údajně pozitivní vliv na psychiku a může předcházet vzniku neurodegenerativních onemocnění.
  • Její velký benefit je také to, že nezpůsobuje pálení žáhy. 
  • Uvádí se, že konzumace minimálně dvou šálků bezkofeinové kávy denně snižuje riziko vzniku rakoviny konečníku.
  • Jelikož bezkofeinová káva obsahuje minimální množství kofeinu, můžete ji bez problému pít i v pozdějších hodinách a nemělo by to mít vliv na kvalitu a sílu spánku.
  • U této kávy navíc nejsou známé žádné vedlejší účinky.
  • Někomu může vadit její chuť. Tvrdí se, že je vodnatější a méně krémová.
  • Často se vyrábí z robusty, která má vyšší obsah tuku, což může vést ke zvýšené hladině cholesterolu.
  • Chemické odstraňování kofeinu může ve výsledném nápoji zanechat určitou pachuť.
  • Káva zbavená kofeinu zcela bez chemie může být výrazně dražší. Je ale mnohem kvalitnější.

Jak vybrat opravdu kvalitní kávu bez kofeinu?

  • Zaměřte se na proces, kterým byla káva vyrobená. Uvádí se, že pokud byl použit takzvaný švýcarský způsob, je káva výrazně chutnější. 
  • Doporučuje se volit jemněji praženou kávu, protože mívá bohatší chuť.
  • Vždy ale záleží na osobních preferencích a je důležité si uvědomit, že každému může chutnat něco jiného.

1. místo

Colombia Decaf 100% Arabica

Orientační cena: 450 Kč

Tato bezkofeinová káva z Kolumbie pochází z různých farem v regionech Cauca, Tolima, Antioquia a Eje Cafetero. Je zpracována plně promytou metodou. Při její konzumaci můžete cítit intenzivní čokoládovou a sladkou chuť s tóny jablka a karamelu. 

Káva se pyšní cuppingovým skóre 83,5, což z ní činí výběrovou kávu.

Jedná se o kávu, která je ideální na přípravu espressa.

A jaká je cena? 500 g stojí cca 450 korun.

2. místo

Kolumbie La Serrania bezkofeinová káva

Orientační cena: 500 Kč

Bezkofeinová káva z Kolumbie s podtóny brusinek, čokolády a Amaretta. Pochází z oblasti Hulia a nadmořské výšky 1500-1750 m.n.m.

Káva se zpracovává plně promytou metodou a je to 100% arabica. 

A jaká je její cena? Cca 500 korun za půl kila.

3. místo

Oxalis Belgické pralinky bez kofeinu

Orientační cena: 200 Kč

Bezkofeinová káva původem z Čech, je 100% arabica a má velmi příjemné aroma čokoládových pralinek.

A jak ji připravit? Na 100 ml vody o teplotě 93-94°C použijte 7 g mleté kávy. Uchovejte v suchu, chraňte před teplem ve vzduchotěsné nádobě.

A kolik tato káva stojí? 150 g vás vyjde na cca 200 korun.

4. místo

Corsini Pure Arabica Decaffeinato

Orientační cena: 240 Kč

Corsini je mletá káva bez kofeinu, původem z Itálie. Jedná se o 100% arabicu a je to káva, která se hodí pro každého, kdo má rád plnou kávovou chuť, ale nelibuje si v kofeinu.

Káva je veganská, bez lepku a laktózy.

A jaká je cena? 250 g stojí cca 240 korun.

5. místo

Dárkový balíček pro klidné večery

Orientační cena: 930 Kč

Dárkový balíček s vůní kávy potěší nejednoho kávomilce, který si na kávě rád pochutnává i večer. Balíček obsahuje nejen kávu, ale i bylinný čaj, pastovaný med či sojovou svíčku s kávovou vůni. Kombinace, která prostě nadchne.

Všechny produkty jsou dárkově zabalené v krabici s ručně vázanou mašlí. 

A jaká je cena balíčku? Cca 930 korun.

6. místo

Lobodis Mletá výběrová káva bez kofeinu BIO

Orientační cena: 200 Kč

100% bio, mletá bezkofeinová káva pochází z Francie a je balena ihned po upražení, čímž si uchovává svou čerstvost a aroma. Je vhodná pro většinu kávovarů. 

Tento výběr bezkofeinové Fair Trade kávy je pražený ve francouzské pražírně Notre Avenir v Bain-de-Bretagne, která zaměstnává handicapované osoby. Volbou této kávy pomáháte naplnit základní myšlenku Fair Trade: lidé na celém světě si za svou poctivou práci zaslouží férovou odměnu.

A jaká je cena? Cca 200 korun.

7. místo

Cafédirect Machu Picchu bez kofeinu

Orientační cena: 200 Kč

Tato středně pražená káva bez kofeinu oslní jedmnou chutí, plným aroma a pomerančovými tóny v zakončení. Hedvábné tóny této kávy vznikly díky charakeristickému minerálnímu složení podloží, na kterém kávovník vyrostl.

A jak tuto kávu připravovat? Doporučuje se nadávkovat minimálně 7 g kávových zrn na jeden šálek. Podle hrubosti mletí je tato káva vhodná pro přípravu espressa i filtrované kávy.

A kolik stojí? Cca 200 korun.

8. místo

DICAF Káva mletá bez kofeinu BIO

Orientační cena: 150 Kč

Italská káva bez kofeinu vznikla výhradně ze zrn, které byly vypěstovány v souladu s principy ekologického zemědělství. Tedy bez použití umělých hnojiv, herbicidů či pesticidů. Kofein je z této kávy odstraněný bez rozpouštědel, pouze s pomocí oxidu uhličitého a vodní páry.

Jedná se o směs arabiky a robusty. 

A jaká je cena? Cca 150 korun.

9. místo

Illy Zrnková káva bez kofeinu

Orientační cena: 200 Kč

Bezkofeinová káva, s obsahem kofeinu nižším než 0,05 %, od italské značky Illy je 100% arabica a je skvělá pro všechny, kteří při přípravě kávy dávají přednost čerstvě namletým zrnům. 

Společnost Illy vznikla v roce 1933 v italském Terstu a již od začátku vyrábí ty nejjemnější kávy. Od dob svého vzniku usiluje o to být synonymem pro dokonalou kávu a kávovou kulturu.

A jaká je cena? Cca 200 korun.

10. místo

Drago Mocambo Decaffeinato

Orientační cena: 130 Kč

Bezkofeinová káva Drago Mocambo pochází z Brazílie a Indie. Jedná se o vyváženou směs robusty a arabiky. Kofein byl odstraněn švýcarskou vodní metodou, takže si můžete být jisti, že káva neobsahuje žádné chemikálie a má skvělou plnou chuť.

A kolik stojí? Cca 130 korun.

Závěr

S kofeinem či bez? Toť otázka! V podstatě ani tak nezáleží na tom, zda káva kofein obsahuje či ne, ale jakým způsobem byla zpracována. Příležitostní kávomilci pravděpodobně rozdíl nepoznají, zkušení konzumenti a baristé ano. Nicméně, kávy bez kofeinu se nemusíte bát. I z ní můžete vykouzlit lahodné espresso, cappuccino, latté, ledovou kávu nebo filtr. Vybírejte však pečlivě jak značku, tak i místo původu a způsob jejího zpracování.

Užitečné odkazy ✓důvěryhodné:

[1] Wikipedie (CZ): Káva

[2] Wikiskripta (CZ): Kofein

[3] Healthline (ENG): How Much Caffeine Is in Decaf Coffee?

[4] Healthline (ENG): Can You Drink Decaf Coffee During Pregnancy?

[5] PubMed Central (ENG): Caffeine content of decaffeinated coffee

[6] PubMed Central (ENG): Caffeine in coffee: its removal. Why and how?

Ohodnoťte post

Autor článku:

Radka Sezimová
Radka Sezimová
Jsem Radka, zrovna prožívám Kristova léta a mám dva malé kluky. Studuji Ájurvédu, jsem vegetarián a miluji přírodní kosmetiku. Již roky se věnuji józe, kde vedu i své lekce. Momentálně působím jako copywriter na volné noze (i když mi na ní neustále visí jedno či druhé dítě, nebo popřípadě pes). Miluji psané slovo! Napsala jsem i dvě knihy a třetí je na cestě. Ve své pracovně mám mraky různých bloků, per a pastelek. Psaní je pro mě jednoduše vše v jednom - kus života, relax, poslání a i zdroj obživy.

Autor článku:

Radka Sezimová
Radka Sezimová
Jsem Radka, zrovna prožívám Kristova léta a mám dva malé kluky. Studuji Ájurvédu, jsem vegetarián a miluji přírodní kosmetiku. Již roky se věnuji józe, kde vedu i své lekce. Momentálně působím jako copywriter na volné noze (i když mi na ní neustále visí jedno či druhé dítě, nebo popřípadě pes). Miluji psané slovo! Napsala jsem i dvě knihy a třetí je na cestě. Ve své pracovně mám mraky různých bloků, per a pastelek. Psaní je pro mě jednoduše vše v jednom - kus života, relax, poslání a i zdroj obživy.

Kam dál?