Jak vybrat přístroj na výrobu domácích rostlinných mlék

Rostlinná mléka jsou, hlavně v poslední době, velmi oblíbeným produktem. A není se čemu divit. Ve světe rostlinných mlék můžeme hledat spousty rozmanitých chutí i vůní a co více – rostlinná mléka jsou zdravá a šetrná ke zvířatům. Chtěli byste si vyrábět rostlinná mléka doma, ale nevíte, jaký přístroj k tomu pořídit? Mrkněte do našeho článku, třeba vám zvládneme poradit.

Co jsou to přístroje na výrobu rostlinných mlék?

Jedná se o přístroj, který vám z různých potravin vytvoří domácí rostlinné mléko, ať už se jedná o ořechy, obiloviny, sóju a podobně. Přístrojů na výrobu rostlinných mlék není takový výběr, níže vám jeden doporučujeme.

K přípravě rostlinného mléka budete potřebovat vodu a přísadu, ze které mléko vyrábíte (mandle, sóju, ovesné vločky, rýže, semínka a podobně).


Výhody domácí výroby rostlinných mlék

Jednoznačnou výhodou je ušetření peněz. Rostlinná mléka nejsou nejlevnější záležitostí a především pokud se stravujete vegansky či z nějakého důvodu mléko nepijete (například problémy s laktózou a podobně), kupování balených rostlinných mlék vás vyjde draho. Při domácí výrobě potřebujete pouze přísadu a vodu – rostlinné mléko vás vyjde velmi levně. Například 1 kg ovesných vloček vám stačí na přípravu 20 litrů rostliného mléka.

Další výhodou koupi přístroje na domácí mléka je ušetření energie a času. Jestliže byste si každý den vytvářeli domácí mléko ručně – jde to. Ovšem je to velmi pracné, nehledě na to, že je potom zašpiněná celá kuchyň a spousty nádob, chce to energii a prostor.

V neposlední řadě jsou domácí rostlinná mléka chuťově výborná a máte 100% jistotu, že je mléko přírodní, bez přidaných nežádoucích složek a podobně.


Nejlepší přístroj na výrobu rostlinných mlék

Pro výrobu domácích mlék doporučujeme zakoupit přístroj Chufamix. Jedná se o nejkupovanější přístroj pro tuto potřebu, výroba mléka s ním je rychlá, jednoduchá a není ani tak drahý jako jiné přístroje podobného rázu.


Orientační cena: 1400,-

Specifikace produktu
Rychlá příprava mléka
Jednoduché čištění

V sadě se nachází nádoba na mléko, filtr a hmoždíř, kterým se vytlačuje zbylé mléko


Postup při přípravě mléka

Nalijete vodu do skleněné nádoby a do ní vložíte filtr

Do filtru nasypete potravinu, ze které mléko tvoříte (například oříšky, semínka, vločky, rýži apod.) – filtr je jakoby namočený ve vodě a ve filtru se nachází přísady

Do filtru vložíte tyčový (ponorný) mixér (je nutné mít vlastní, mixér není v balení) a vše rozmixujete

Až je vše rozmixováno, vyndáte mixér, vytáhnete filtr a na záveř do filtru vložítehmoždíř, který lehce přitlačíte, abyste vymačkali poslední zbytky mléka z rozmixované směsi

Se zbytkem ořechů, nebo semínek a podobně je možné vytvořit vlastní pomazánky, koláče a podobně


Video:
Jak se používá Chufamix - přístroj na výrobu rostlinných mlék

Jaká rostlinná mléka existují

Mléko mandlové

Mandlové kokosové mléko je jedno z nejoblíbenějších mlék. Při jeho domácí výrobě použijte 70 – 80 g mandlí na půl litru vody. Při výrobě domácího mandlového mléka nezbývá téměř žádná sedlina a zbytky. Do mléka můžeme přidat i trochu cukru, medu a podobně – podle chuti.


Mléko kokosové

Kokosové mléko je další z nejoblíbenějších a nejprofláklejších rostlinných mlék. 150 g strouhaného, sušeného kokosu stačí na půl litru kokosového mléka. Jednoduše smíchejte s vodou a rozmixujte. Domácí kokosové mléko je výborná alternativa, jak chuťově, tak cenově.


Mléko sójové

Na domácí sójové mléko vám postačí namočit přes noc 50 g sójových bobů do vody. Ráno boby scedíme a spolu s půl litrem vody mixujeme (zhruba 5 minut). Dochucujeme dle nálady a chuti (například agávový sirup, vanilku a podobně). Poté, co mléko přefiltrujeme ho lehce povaříme a poté necháme vychladnout. Zbylou rozmixovanou sóju můžete přidat do pečení.


Mléko z ovesných vloček

Na mléko z ovesných vloček potřebujeme 50 g vloček a půl litru vody. Na dochucení můžeme použít skořici, nebo sladidla a cukry. Vločky před mixováním na 30 minut namočíme, poté mixujeme a filtrujeme.


Mléko z vlašských ořechů

Na mléko z vlašských oříšků budeme potřebovat asi 70 – 80 g oříšků a 0,5 litrů vody. Jednoduše znovu mixujeme a poté filtrujeme. Dochutit můžeme a nemusíme cukrem, medem, sirupem a podobně.


Konopné mléko

Neboli mléko z konopných semínek. Na toto mléko potřebujeme 100 – 150 g konopných semínek a půl litru vody. Semínka necháme přes noc namočit. Další ráno semínka slijeme a rozmixujeme s půl litrem vody v přístroji, následně postupujeme klasicky.


Makové mléko

Makové mléko je mléko s velmi specifickou chutí. Příprava je znovu jednoduchá. Stačí nám zhruba 50 g máku a půl litru vody. Mák namočíme do půl litru vudy na zhruba 2 – 3 hodiny. Poté, co uplyne doba mák nesléváme, ale celý obsah nádoby přelijeme do filtru v přístroji a rozmixujeme.


Sezamové mléko

Sezamové mléko vás překvapí svou chutí. Na přípravu potřebujeme 50 g sezamových semínek a 0,5 l vody. Vodu nalijeme do nádoby, vložíme filtr, přisypeme sezam a mixujeme. Na závěr vymačkáme hmoždířem a můžeme podávat.


Rýžové mléko

Jako poslední na seznamu pro vás máme rýžové mléko. Jedná se o velmi oblíbené a výborné domácí mléko. Pro přípravu budeme potřebovat 50 g rýže a 0,5 l studené vody. Rýži nejprve uvaříme do měkka. Poté ji scedíme, do nádoby na výrobu rostlinného mléka nalijeme půl litru studené vody, vložíme filtr a přisypeme uvařenou rýži. Vše promixujeme a poté hmoždířem vytlačíme poslední zbytky rýžového mléka.


Close Menu