Shrnutí: Milujete kávu a kromě kaváren si ji rádi připravujete i doma? A stále hledáte tu nejlepší a prvotřídně kvalitní? Pak jste „kápli“ na ten pravý článek, protože právě tady najdete mých deset tipů na výborné kávy pro domácí přípravu.
- První místo si u mě získala zrnková káva NaturalProtein, která obsahuje tři druhy Arabicy (Nicaragua, Kostarika, Kolumbie). Zrna jsou lehce pražená, takže báječně vynikne chuť kávy.
- Na 2. místo jsem vybrala Cafézia Dark Roast, což je tmavě pražená zrnková káva Arabica v BIO kvalitě s obsahem bylin (svízel, yzop, yerba maté), které podporují její blahodárné účinky.
- A 3. příčku obsadila Blendea Supercoffee, rozpustná „superkáva“ s BIO funkčními houbami, skořicí a prebiotickou vlákninou, která dodává energii a přispívá k normálnímu trávení, hmotnosti a silné imunitě.
V článku vám dále prozradím:
Co je to káva, odkud pochází,[1] jak se pěstuje, zpracovává a proč se praží. Dále se dozvíte, jak se od sebe liší výběrová a běžná káva, jaké jsou přednosti a možná negativa konzumace kávy.[2][9] A také vás čeká stručný přehled kávových nápojů na bázi espressa i filtrace.
NaturalProtein
Zrnková káva
Protože se jedná o kvalitní kávovou směs s mnoha chuťovými odstíny a krásnou vůní. Základem jsou zde pečlivě vybraná zrna ze tří druhů prvotřídně kvalitních arabic (z Nicaraguy, Kostariky a Kolumbie), která jsou navíc šetrně a jemně pražená.
Cafézia
Dark Roast zrnková káva
Neboť jde o prémiovou tmavou kávu ve 100% BIO kvalitě, která je navíc zajímavá tím, že obsahuje byliny – konkrétně svízel, yzop a maté. Ty přispívají ke zmírnění kyselosti kávy a k regulaci účinků kofeinu. Zrna pocházejí z Hondurasu a z Peru.
Blendea
Supercoffee
Jelikož jde o příjemnou kávovou alternativu, která nabudí a zároveň má pozitivní vliv na další pochody v těle (imunitu, metabolismus, oběhový systém). Nápoj obsahuje směs arabiky s robustou, funkční čínské houby v bio kvalitě, skořici a čekanku.
Deset nejlepších káv na českém trhu
- NaturalProtein Zrnková káva 350 Kč (300 g)
- Cafézia Dark Roast zrnková tmavě pražená káva 400 Kč (250 g)
- Blendea Supercoffee 550 Kč (100 + 100 g zdarma)
- Woseba Bio Organic zrnková káva 600 Kč (1 kg)
- Dennree Káva pražená zrnková BIO 650 Kč (1 kg)
- Destination Káva zrnková Selection BIO 560 Kč (1 kg)
- Tapio Nordic Imuno káva s Chagou 400 Kč (90 g)
- Cafédirect Káva zrnková Machu Picchu SCA 240 Kč (200 g)
- Rapunzel Káva zrnková Guatemala BIO 230 Kč (250 g)
- BrainMax Coffee Káva Peru Grade 1 BIO 750 Kč (1 kg)
Co je to káva?
Mnoho lidí si nedovede bez kávy představit nový začátek dne nebo odpolední siestu po vydatnějším obědě. Káva je bezpochyby jakýsi symbol pohody, klidu a zastavení se. Uvádí se, že káva má prapůvod v oblasti dnešní Etiopie, kde roste divoký kávovník arabský doslova na každém rohu. Z Etiopie káva putovala takřka po celém světě, až se dostala okolo 17. století k nám do Evropy.[1]
- Jak jsem už naznačila, káva se získává z rostliny s názvem kávovník, což je stálezelený keřík nebo strom, který se v současnosti cíleně pěstuje v mnohda částech světa. Asi největší produkce kávy pochází ze zemí Střední a Jižní Ameriky, Karibiku, Afriky či Indie.
- Kávovník je rostlina s plody, které se nazývají peckovice a obvykle obsahují jedno až dvě zrna.
- Toto kávové zrno je jakási pecka, která je ukryta v dužinovém obalu, který nazýváme „třešeň“. Třešeň má fialovo červenou barvu, je sladká a šťavnatá.
- Plody kávovníku se sklízí ručně, nebo pomocí speciálních česacích strojů. Vždy se samozřejmě upřednostňuje lidská práce před stroji, jelikož je šetrnější a pečlivější.
- Odhaduje se, že cca 20 % z celkového světového výnosu kávy pochází z velkých plantáží a zbytek zajišťují malopěstitelé.
Již jsem vám prozradila, o jakou rostlinu se jedná a nyní vám povím něco o jejím pěstování. Latinský název kávovníku je Coffea a kromě toho, že roste i v tropech nebo subtropech, můžete ji docela pohodlně pěstovat i doma, jako pokojovou rostlinu. Kávovník vám bude dělat radost, pokud ho umístíte na mírně rozptýlené světlo, kousek od okna. Jakmile mu vyberete vhodné místo, už ho nepřemisťujte, protože by ho to mohlo bez nadsázky zahubit.
Ideální teplota v zimě je 15 – 20 °C, v létě kolem 28 °C.
A jak se kávovník rozmnožuje? Semeny z dobře vyzrálých peckovic. Aby se to podařilo, je potřeba mít semena co možná nejčerstvější, jinak mohou ztratit schopnost klíčit. Proto by neměla být starší než jeden měsíc.
Jak se káva zpracovává?
Existují tři nejběžnější metody zpracování kávy:
Nejstarší metoda pochází z Etiopie a je velmi náročná na pracovní sílu. Nicméně i přes svou složitost je to nejekologičtější typ zpracování kávy. Pokud dojde k nedodržení stanovených postupů, může se poškodit celá sklizeň. Proto je důležitá opravdová pečlivost a přesnost.
Jak suchá metoda probíhá? Kávové třešně se ručně sbírají a ihned po sběru se musí rovnoměrně rozprostřít na sušící plochu. Poté nastává fáze sušení, během kterého je nutné bobule pravidelně otáčet, aby se předešlo vzniku plísní. Sušením se vstřebá část cukrů do zrna a výsledná chuť kávy je sladší a ovocnější. V závislosti na teplotě vzduchu trvá sušení v rozmezí 2-6 týdnů.
Promytá metoda je modernější a mnohé zdroje uvádějí, že i jednodušší. A jak tedy probíhá? Opět se sbírají až opravdu zralé kávové třešně, které se po utrhnutí nesuší, ale namáčí do nádoby s vodou. V této nádobě se oddělí kvalitní zrna od těch špatných a to tak, že nekvalitní kusy vyplavou na hladinu.
Jak název napovídá, jedná se o spojení dvou předchozích metod. Je to tedy kombinace nejlepších chuťových vlastností obou metod, a snížení množství spotřebované vody.
Něco málo k pražení kávy
Pokud bych to napsala hodně jednoduše, pražením kávy se mění barva zrna ze zelené na hnědou. Je to ale trošku složitější.
Jedná se o poměrně složitý chemický proces, při kterém se velmi aktivně rozvíjejí všechny chutě kávy. Stačí jedna malá chyba a celá várka je, jak se lidově říká, „v trapu“. Co se tedy při pražení s kávou stane? V první řadě se mění struktura zrna a zvýrazní se chuť. Každé zrnko kávy se praží ve speciálním přístroji, který se nazývá pražička.
Ekologická domácnost je trendem poslední doby – má to ovšem pádný důvod: být EKO pomáhá jak našemu životu, tak i naší planetě. Potřebujete-li inspiraci pro váš dům či vaše zdraví, mrkněte do některého z následujících článků:
- Průvodce rostlinnými mléky – testování, zkušenost a srovnání
- 7 tipů na nejlepší adventní kalendář pro muže
- 17 nejlepších menstruačních kalíšků – recenze a srovnání
- 16 nejlepších e-shopů se zdravou výživou
- 14 tipů na nejlepší aroma difuzér – recenze a rady
- 14 nejlepších svíček Yankee Candle – recenze a vůně
- 13 nejlepších svíček Woodwick – recenze a vůně
- 12 tipů na nejlepší sůl do koupele – diskuze a recenze
- 12 nejlepších vaporizérů – diskuze a zkušenosti
- 11 tipů na nejlepší WC čistič (ekologický) – recenze a srovnání
- 11 tipů na nejlepší kombuchu a kde ji koupit?
- 11 nejlepších termohrnků, termoláhví a termosek
- 11 nejlepších menstruačních kalhotek – recenze
- 11 nejlepších ekologických pracích prášků a gelů – recenze a tipy
- 11 nejlepších bambuckých másel na pleť i vaření
- 11 nejlepších adventních kalendářů pro děti – tipy
- 10krát nejlepší tea tree olej (tea tree oil): Na co je dobrý + recenze
- 10 tipů na nejlepší odstraňovač skvrn z textilu (přírodní) – recenze
- 10 tipů na nejlepší kosmetický adventní kalendář
- 10 tipů na nejlepší granolu a müsli – recenze a zkušenosti
- 10 tipů na nejlepší ghí (přepuštěné máslo) – recenze a recept
- 10 tipů na nejlepší čajový adventní kalendář
- 10 tipů na nejlepší aviváž a máchadlo prádla – přírodní a eko
- 10 nejlepších vůní do auta – recenze a zkušenosti
- 10 nejlepších vonných svíček – srovnání, vůně a recenze
- 10 nejlepších venušiných kuličkek – srovnání, recenze a zkušenosti
- 10 nejlepších ústních vod – recenze a diskuze
- 10 nejlepších parfémů na praní coby moderních alternativ aviváže
- 10 nejlepších optik v Praze – srovnání a recenze
- 10 nejlepších lubrikačních gelů – recenze a zkušenosti
- 10 nejlepších kartáčků na zuby – recenze a diskuze
- 10 nejlepších generátorů vodíku a vodíkových lahví
- 10 nejlepších filtračních konvic na vodu – recenze
- 10 nejlepších esenciálních olejů – srovnání a recenze
- 10 nejlepších bylinných čajů – recenze a diskuze
- 10 nejlepších brýlí proti modrému světlu – srovnání a recenze
- 10 nejlepších bezkofeinových káv – tipy a recenze
- 10 nejlepších adventních kalendářů pro ženy – tipy
Jaký je rozdíl mezi komoditní a výběrovou kávou?
Poměrně velký. Komoditní káva je káva nižší kvality a často se produkuje na velkých farmách, kde se sklízí strojově. Výběrová káva je jiná liga, jak už název napovídá. Rozdíl nastává už při pěstování kávovníku, sběru plodů a následné péči i pražení. Kávové třešně se sbírají ručně a každý vzorek se vždy degustuje.
Každá z nich potřebuje jiné podmínky pro své pěstování. Liší se tedy zmíněnými podmínkami pro svůj růst, ale i tvarem zrnek, chutí a obsahem kofeinu.
Arabica
Mívá jemnější, sladší a rozmanitější chuť s vyšší aciditou. Skvěle se hodí na klasické espresso nebo na filtr. Cca 75 % světové produkce tvoří právě Arabica.
Robusta
Tento typ má zemitější chuť a vyšší hořkost s nižší aciditou. Cca 25 % světové produkce připadá na Robustu, která je i mezi milovníky kávy méně oblíbená.
Benefity kávy
- Pomáhá nabudit organismus a dodává energii.[2]
- Dokáže podpořit přirozenou regulaci hmotnosti.[3]
- Zvyšuje sportovní výkon.[4]
- Může chránit před chronickými onemocněními jater či slinivky.[5]
- Při umírněné konzumaci může fungovat jako prevence infarktu myokardu.[6]
- Podporuje zdraví mozku.[7]
- Pomáhá při regulaci nízkého krevního tlaku.[8]
Káva má své příznivce i odpůrce, a to jak mezi běžnými konzumenty, tak i mezi odborníky v lékařském světě. Obsahuje totiž kofein, který odvodňuje, takže může způsobit dehydrataci a s tím i spojené problémy jako je bolest hlavy, nespavost, malátnost či slabost. Kofein také opouští tělo až po cca 6 hodinách,[9] takže je dobré zvážit, kdy si kávu dáte a také kolik kávy za den vypijete.
- Obecně se zmiňuje, že více než tři až čtyři šálky kávy denně by se pít neměly.[10]
- Kofein může způsobit závislost, takže všeho s mírou.
Typy kávových nápojů
Nyní vám představím základní druhy kávových nápojů, které vás jako mávnutím kouzelného proutku přenesou do baristického světa.
Espresso
Ani velké, ani malé. Mělo by obsahovat 30 ml poctivé kávy v šálku o objemu 60-90 ml.
Doppio
Tento typ nabírá na popularitě. Doppio, také známé pod názvem „double shot“ je vlastně dvojité espresso. Konkrétně obsahuje dvojnásobné množství kávy.
Ristretto
Ačkoliv se ristretto připravuje ze stejného množství kávy jako espresso, je ho méně, pouze 20 ml.
Lungo
Nebo také „prodloužené espresso“. Obsahuje stejné množství kávy a dvojnásobné množství vody.
Americano
Jedná se o espresso doplněné horkou vodou v poměru 1:5. Je možné ho připravit dvěma způsoby: můžete dolít espresso vodou, nebo ho připravit přímo do horké vody.
Espresso macchiato
Jedná se o klasické espresso s kapkou mléčné pěny.
Cappuccino
Asi nejoblíbenější druh kávového nápoje vůbec. Jeho základem je 30 ml espressa, které je doplněné teplým, napěněným mlékem. Celkový objem nápoje je 150 až 180 ml.
Caffe latte
Základem je opět espresso, ale obsahuje více mléka než již zmíněné cappuccino. Do sklenice se nejprve nalije napěněné mléko a až poté espresso.
Flat white
Základem jsou 2 espressa, která se dolévají našlehaným teplým mlékem.
AeroPress
AeroPress vám zajistí opravdu vynikající kávu plnou různorodých chutí. Do AeroPressu dáte čerstvě namletou kávu a zalijete horkou vodou. Poté jej stlačíte a vyprázdníte tím celý obsah kávy do hrnku.
Džezva
Do džezvy vlijete studenou vodu, nasypete malé množství cukru a jemně namletou kávu. Džezvu necháte na mírném plameni zahřát a zpěnit. Poté odstavte pryč, voda by se v žádném případě neměla vařit.
French press
Do skleněné nádoby, která je součástí French pressu, nasypte hrubě namletou kávu, zalijte ji horkou vodou, která by měla mít cca 93 °C, promíchejte a přiklopte sítkem s víčkem. Takto připravené káva se extrahuje cca 3 minuty.
Chemex
Velmi moderní záležitost. Chemex funguje podobně jako klasický překapávač. Do horní části skleněné nádoby se vloží speciální papírový filtr, který se nejprve propláchne horkou vodou. Poté se do něj nasype jemně namletá káva, která se postupně zalévá horkou vodou.
Jiné metody filtrované kávy jsou například: vacuum pot, cold brew, V60 a další.
Jak si vybrat kávu na doma?
Je to na vás – na vašich chutích a preferencích. Někdo má rád klasické espresso, takže kupuje zrna – v tomto případě určitě volte kvalitní výběrovou kávu. Někdo je zase příznivce filtrované kávy a pokud vlastníte dobrý mlýnek, taktéž vybírejte kvalitní zrnka, která doma namelte na vámi požadovanou hrubost. Ať tak či onak, vždy radši volte kvalitní kávu z pražíren než tu ze supermarketů.
1. místo
NaturalProtein Zrnková káva
Proč je zrnková káva od NaturalProtein na 1. místě?
První místo jsem se rozhodla věnovat kávě od sympatické české značky NaturalProtein. Tuhle kávu si totiž vychutnáte až do dna! Jedná se o čerstvě praženou zrnkovou směs ze tří druhů prémiových arabic – první pochází z Nicaraguy, druhá se pěstuje na Kostarice a třetí v Kolumbii. Zrnka, která v této kávě najdete, jsou navíc pečlivě vybírána a pražena jen lehce, aby si i po zpracování zachovala všechny chuťové nuance.
Uživatelské recenze
Pokud se chystáte nakoupit na e-shopu naturalprotein.cz, myslím, že určitě uděláte jenom dobře. Jde o ověřený a příjemný internetový obchod, což ostatně dokládají i nezávislé srovnávače. Na Heurece si lidé chválí například to, že je zboží dodáváno rychle, a líbí se jim i pěkné balení, ve kterém jsou zdravé doplňky doručovány. Mimo to v komentářích zaznívá, že jsou produkty od NaturalProteinu kvalitní, a protože se značka rozrůstá, máte k dispozici čím dál víc zajímavých výrobků. Spokojenost zákazníci hlásí i přímo na stránkách prodejce.
Více informací
A jaké chuťové odstíny můžete od této kávy čekat?
- Arabica původem z Nicaraguy je jemně kyselá a ukrývá v sobě tóny citrusových plodů.
- Kostarická kávová zrna chutnají po čokoládě s oříšky.
- A arabica pěstovaná v Kolumbii nápoji propůjčuje nasládlé tóny karamelu.
Za tuto kávu zaplatíte cca 350 Kč za balení (300 g).
2. místo
Ethiopia Nensebo Refisa 100% Arabica
Proč je DARK ROAST zrnková tmavě pražená biokáva od značky Cafézia na 2. místě?
Na druhou příčku jsem umístila tmavou praženou kávu od značky Cafézia, protože se jedná o unikátní směs kávových zrn (100% BIO arabica) s bylinkami. Výhodou bylinné příměsi je, že sníží kyselost kávy a zároveň mírně vyrovná účinky kofeinu. Jejich chuť ale v kávě až tak neucítíte. Bylinky jsou totiž na kávová zrna nastříkána ve formě aerosolu a ve společnosti intenzivního kávového aromatu spíše zaniknou.
Tato káva je pražena do tmava, proto je intenzivní a ukrývá v sobě tóny karamelu a hořké čokolády.
Uživatelské recenze
Na Heurece si tato káva vede skutečně dobře a píše se tu o ní, že je to jednoduše „fantazie“ a že jde o kávový nápoj šetrný k žaludku. A pokud se rozhodnete pro nákup na stránkách puravia.cz, určitě neváhejte. Tento e-shop má totiž skvělá hodnocení jak na stránkách heureka.cz, tak na zbozi.cz – v obou dvou případech se obchod procentuálně blíží ke stovce. Zákazníci hojně vyzdvihují rychlost dodávky zboží, dále pak zajímavý sortiment a co je podle mě úplně nejdůležitější – pochvalují si i kvalitu zboží. Celkem dost zákazníků také tvrdí, že na tomto místě nakupují opakovaně, což určitě považuji za známku důvěryhodnosti.
Dále o produktu
V této směsi se tedy vyskytují i bylinky. Zajímá vás, které to jsou? Inu, jedná se o svízel, yzop a o povzbuzující rostlinku známou jako yerba maté. Produkt se vyrábí v Ontariu (v Kanadě), ale původ kávových zrn je třeba hledat v Hondurasu a v Peru.
250 g této prvotřídní kávy vás bude stát cca 400 Kč.
3. místo
Blendea Supercoffee
Proč je Supercoffee od Blendea na 3. místě?
Třetí místo u mě patří produktu Supercoffee od značky Blendea. Tohle je totiž skutečně unikátní směs, ve které figuruje nejen káva (konkrétně arabica s robustou), ale i funkční čínské houby, cejlonská skořice a kořen čekanky. Jedná se o skutečně zajímavý a povzbuzující nápoj, který vás po ránu zaručeně nakopne.
Uživatelské recenze
Máte obavy, zda vám bude chutnat nezvyklá kombinace kávy s houbami? V tom případě vás mohu uklidnit, protože dost lidí v recenzích píše, že je výborná a dá se na ni bez problému zvyknout. A kdyby ne, tak na stránkách prodejce (blendea.cz) jedna slečna radí, že nápoj mnohem lépe chutná s citrónovou šťávou. Takže to klidně zkuste, pokud byste měli problém se na tuhle netradiční chuť naladit! Také se tu dočtete, že káva nedráždí žaludek a zároveň patřičně nakopne.
Skvělé recenze má pak produkt i na portálech zbozi.cz a heureka.cz – na obou místech se průměrné hodnocení nápoje pohybuje mezi 90-100 %. A i tady se mimochodem píše, že Supercoffee nezatěžuje žaludek.
Další informace
Kromě povzbuzujících účinků má tento nápoj i další přednosti – podpoří imunitní systém, oběhovou a trávicí soustavu. A mimo to pomáhá udržovat v normě hladinu cholesterolu.
A které houby tady najdete? Jednak lesklokorku lesklou (= reishi), rezavec šikmý (= chaga) a dále pak korálovec ježatý (= hericium).
Cena kávy se pohybuje okolo 550 Kč za 100gramové balení.
4. místo
Woseba Bio Organic zrnková káva
Proč jsem vybrala BIO zrnkovou kávu od značky Woseba?
Protože Woseba je výborná zrnková káva v BIO kvalitě. Je to středně silná 100% arabica, která má harmonickou a jemnou chuť. A také nese certifikáty, které zaručují, že pochází z ekologických severoamerických plantáží a její pěstování neovlivňuje ekosystém.
Tuto kávu je možné používat tradiční metodou, v kávovaru, v kávovaru na espresso s filtrem, v kávovaru na espresso i ve French pressu.
A jaká je její cena? Cca 600 korun za 1000 g.
5. místo
Dennree Káva pražená zrnková BIO
Čím mě zaujala pražená zrnková káva od Dennree?
Pokud hledáte cenově dostupnou, certifikovanou BIO kávu, která je aromatická a univerzální, Dennree je trefa do černého. Jedná se o klasickou zrnkovou kávu s výraznou, aromatickou chutí, která potěší milovníky tradičního espressa i filtrované kávy. Díky pečlivě vybraným BIO kávovým zrnům si můžete vychutnat nápoj bez pesticidů, syntetických hnojiv či GMO.
Značka Dennree je německou stálicí v oblasti biopotravin už od roku 1974, takže se můžete spolehnout na kvalitu i etický přístup k výrobě. Velké balení o hmotnosti 1 kg je ideální pro domácnosti, kde se káva připravuje denně, a cenovka 650 Kč je velmi příznivá – vzhledem k BIO kvalitě a velikosti balení jde o jednu z nejdostupnějších prémiových voleb na trhu. Chuťově se hodí jak na jemné cappuccino, tak na silné ristretto a ocení ji ti, kteří chtějí kávu intenzivní, ale přitom vyváženou a ne hořkou.
6. místo
Destination Káva zrnková Selection BIO
Proč jsem vybrala kávu od značky Destination?
Jelikož je to čistá 100% arabika s jemně vyváženou, středně silnou chutí, která potěší každého, kdo si chce vychutnat kvalitní kávu bez hořkosti a přepražených tónů. Francouzská značka Destination se od roku 1999 specializuje na eticky získávanou kávu, jejíž zrnka osobně vybírá přímo na plantážích v Africe, Asii a Latinské Americe. Velký důraz kladou na férový přístup k pěstitelům a šetrné ekologické zemědělství – žádné pesticidy, herbicidy ani syntetická hnojiva. Zrnk jsou pražena pomalu při nižší teplotě, což zachovává jejich přirozené aroma i jemné chuťové nuance. Výsledkem je káva, která je příjemně aromatická, jemná a vhodná jak pro přípravu espressa, tak do moka konvičky či french pressu.
Cena 560 Kč za 1 kg balení je více než přátelská – v poměru k BIO kvalitě a ručnímu výběru zrn jde o výhodnou volbu pro každodenní pití. Skvěle se hodí pro ty, kdo preferují středně praženou kávu s čistým chuťovým profilem.
7. místo
Tapio Nordic Imuno káva s Chagou
Čím mě oslovila Imuno káva s Chagou od Tapio Nordic?
Imuno káva s Chagou od Tapio Nordic je opravdovou specialitou pro všechny, kdo chtějí spojit požitek z kávy s benefity funkčních hub. Tento nápoj je založen na 100% BIO instantní arabice fair trade kvality, což zaručuje čistou, výraznou a plnou kávovou chuť. Káva je obohacena o finskou BIO chagu – léčivou houbu ručně sbíranou v severských lesích, která je bohatá na betaglukany, antioxidanty a adaptogeny podporující přirozenou obranyschopnost. Další složkou je šípkový prášek, který přispívá ke zdravému trávení a pokožce.
Instantní forma kávy tu není zvolená náhodně – příprava nápoje totiž nevyžaduje příliš horkou vodu, díky čemuž zůstávají zachované aktivní látky z chagy i šípku. Kávu si můžete vychutnat jak teplou, tak jako osvěžující ledovou variantu nebo ji přidat do jogurtu či dezertu, kde vyniknou její jemné oříškové tóny.
Cena 400 Kč za 90 g se může zdát vyšší než u běžné kávy, ale jde o funkční nápoj se špičkovými ingrediencemi, laboratorně testovaný a certifikovaný, takže plně odpovídá své kvalitě. Je ideální pro ty, kteří hledají kávový rituál s přidanou hodnotou pro zdraví i imunitu.
8. místo
Cafédirect Káva zrnková Machu Picchu SCA
Z jakých důvodů jsem zvolila kávu od Cafédirect?
Cafédirect Machu Picchu je vynikající zrnková 100% arabica, která vás přenese až na svahy peruánských And, kde jsou kávové třešně pěstovány v nadmořské výšce přes 1 000 metrů. Díky tomuto prostředí má káva plné tělo a výrazný chuťový profil s tóny hořké čokolády, které potěší zejména milovníky výraznější, mírně hořké chuti.
Cafédirect je první značkou, která začala nabízet kávu s oficiální certifikací Fairtrade, a její přístup k přímé spolupráci s pěstiteli je obdivuhodný – farmáři dostávají spravedlivou odměnu a značka s nimi sdílí část zisku, což podporuje udržitelnost i rozvoj lokálních komunit. Káva je pěstována v režimu ekologického zemědělství, bez použití pesticidů či syntetických hnojiv, a pražena pomalu, aby si uchovala své aroma i jemné chuťové nuance.
Cena 240 Kč za 200 g je velmi příznivá vzhledem k BIO kvalitě a etickému původu, takže si můžete dopřát poctivý šálek kávy a mít dobrý pocit, že podporujete férový obchod. Hodí se na espresso, do moka konvičky i filtru, takže si na ní pochutnáte bez ohledu na způsob přípravy.
9. místo
Rapunzel Káva zrnková Guatemala BIO
Proč jsem do srovnání zrnkovou kávu Guatemala od značky Rapunzel?
Protože je skvělou volbou pro ty, kdo hledají jemnou, ale výraznou kávu s minimální kyselostí. Tato jednodruhová 100% arabica z Guatemaly nabízí vyvážený chuťový profil s tóny čokolády a karamelu, což z ní dělá ideální kávu pro pomalé ranní probuzení i odpolední šálek v klidu.
Zrna pocházejí od farmářů zapojených do fair trade projektu HAND IN HAND, který podporuje férové pracovní podmínky a šetrné hospodaření. Káva se pěstuje v systému smíšených kultur a ve stínu stromů, což prospívá biodiverzitě a zároveň zlepšuje kvalitu zrn. Pražení probíhá pomalu a při nízkých teplotách, aby se naplno rozvinulo aroma a zůstala zachována přirozená chuť. Rapunzel patří mezi průkopníky evropských biopotravin – už od roku 1974 dbá na to, aby každý produkt byl ekologický a eticky vyrobený. Cena 230 Kč za 250 g je férová za kvalitní, BIO a eticky vypěstovanou kávu, která uspokojí i náročnější milovníky. Hodí se do moka konvičky, filtru i jako jemné espresso.
10. místo
BrainMax Coffee Káva Peru Grade 1 BIO
Proč jsem vybrala kávu Peru Grade z e-shopu BrainMax?
Protože tato výběrová káva je v BIO kvalitě, středně silná 100% arabica s chutí hořké čokolády a s aromatem květin. Pěstují ji drobní zemědělci ze skupiny CENFROCAFE se zahradami ve výškách nad 1 200 m n. m. v lesních oblastech regionu Cajamarca. Káva se třídí ručně a do nejvyšší jakostní třídy Gr. 1 jsou vybírána ta nejlepší zrna bez příměsi.
A cena? Cca 750 korun za 1000 g.
Závěr
Pití kávy je rituál, proto si pro ten svůj vybírejte opravdu kvalitní zrnka. Zkoušejte a experimentujte s různými druhy a objevte tu pravou kávu, která pohladí vaše chuťové pohárky. Rozhodně nekupujte žádné laciné náhražky.
Abych vám usnadnila hledání kvalitní kávy, připravila jsem pro vás výše uvedené srovnání deseti káv, které dle mého názoru opravdu stojí za vyzkoušení. Například je to NaturalProtein zrnková káva, kterou tvoří směs tří arabic z Nicaraguy, Kostariky a Kolumbie, jejichž zrna jsou pouze lehce pražená, aby se zachovala jejich výjimečná chuť. Za zmínku stojí také Cafézia Dark Roast, což je zrnková BIO káva, obohacená o BIO bylinky, které jí propůjčují extra blahodárné účinky, aniž byste je v bohaté chuti s čokoládovými a karamelovými tóny zaznamenali. A pokud byste chtěli vyzkoušet skutečnou „superkávu“, sáhněte po Blendea Supercoffee, která kromě směsi instantní arabicy a robusty obsahuje i BIO funkční houby, prebiotickou vlákninu a skořici, jenž nápoji propůjčuje lahodnou chuť.
Nakonec ještě musím dodat, že k pití kávy je určitě dobré přistupovat s ohledem na zdraví a dávat pozor, abyste nepřekročili maximum, které je doporučováno denně vypít.
Užitečné odkazy ✓důvěryhodné:
[11] Wikipedie (CZ): Káva
[12] Wikiskripta (CZ): Kávovník
[13] Healthline (ENG): How Long Does Coffee Last? Ground, Brewed, Cold Brew, and More
[14] Healthline (ENG): 9 Impressive Benefits of Cold-Brew Coffee (Plus How to Make It)
[15] PubMed Central (ENG): Coffee and its consumption: benefits and risks
[16] PubMed Central (ENG): The sources and mechanisms of bioactive ingredients in coffee