10 nejlepších bezkofeinových káv – tipy a recenze

Shrnutí: Káva je skvělý nakopávač a pro někoho také symbol odpolední relaxace, když si po práci vychutná zasloužený šálek plný sametové chuti. Jenže odpoledne a večer není ze zdravotních důvodů dobré to s kávou plnou kofeinu přehánět. A od toho tu je bezkofeinová káva, jejíž chuť může být při správném výběru téměř k nerozeznání od klasického „kafe“. V tomto článku jsem pro vás připravila hned deset kvalitních tipů na kávy bez kofeinu:

  • První místo u mě získala Lobodis Mletá káva bez kofeinu, která je výběrová, středně tmavě pražená a v BIO kvalitě. Pochází z Francii a nabízí kvalitu za dostupnou cenu.
  • Na 2. místo jsem vybrala Destination Bio 100% arabiku bez kofeinu, která zaujme vyváženou chutí a plným aroma. Díky šetrné dekofeinizaci vodní párou si zachovává charakter kvalitní arabiky.
  • A na 3. místo jsem posadila trochu jiné bezkofeinové Pampeliškové BIO kafe Sonnetor, ve kterém kávu nahrzuje pražený kořen pampelišky bio s blahodárnými účinky a jemně nahořklou chutí podobnou pravé kávě.

Co se v článku dále dozvíte?

Co to je káva,[1] kofein[3] a jak se liší bezkofeinová kává od té „kofeinové“.[4] Prozradím vám něco málo o tom, jak bezkofeinová káva vznikla, jak se vyrábí, jaké jsou její plusy a mínusy a hlavně – jak vybrat tu pravou kávu bez kofeinu na doma.

TOP  1. místo

Lobodis Mletá výběrová káva bez kofeinu BIO

Orientační cena: 330 Kč
Proč 1. místo?

Neboť se jedná o mletou bezkofeinovou kávu se silným aromatem, která je 100% BIO. Koupí tohoto produktu navíc podpoříte myšlenku Fair Trade a handicapované osoby, jež tato značka ve své pražírně zaměstnává.

2. místo

Destination Bio
100% arabika bez kofeinu

Orientační cena: 250 Kč
Proč 2. místo?

Protože chutná plně, jemně a přirozeně. Kofein je z ní odstraněný šetrně vodní párou a je pomalu řemeslně pražená, které z arabiky dostane maximum chuti. Navíc nabízí velmi příznivý poměr ceny a BIO kvality.

3. místo

Sonnentor
Pampeliškové kafe BIO

Orientační cena: 300 Kč
Proč 3. místo?

Jelikož jde o šikovnou alternativu kávy, která nejen chutná, ale má i četné zdravotní benefity. Příznivý vliv má například na normální stav jater. Tento nápoj se vyrábí z kořene pampelišek, sladce voní a chuťové pohárky pohladí nahořklou chutí.

Deset nejlepších káv bez kofeinu

Káva je pro mnoho lidí symbol ranního rituálu, gurmánský zážitek a synonymum pro chvíle pohody a klidu. Tento nápoj údajně pochází z oblasti, kde se dnes nachází Etiopie. Odtud se v průběhu 17. století dostala až k nám do Evropy.[1]

Na kávě si můžeme pochutnat díky rostlině zvané kávovník. Jedná se o stálezelený strom či keř, který se dnes pěstuje téměř po celém světě. Pravděpodobně největší objem produkce kávy mají země Střední a Jižní Ameriky, Afriky, Indie nebo Karibiku. Kávovník produkuje plody zvané peckovice, které obsahují jedno nebo dvě kávová zrnka. Ta jsou ukryta v dužinovém obalu, kterému se říká kávová třešeň. Z usušených kávových třešní se vyrábí nápoj zvaný Cascara,[2] který se chutí více podobá čaji než kávě. Ale zpátky ke kávovým zrnům. Ta se sklízejí pomocí speciální česacích strojů anebo tradičně – ručně.

Co je kofein?

Jedná se druh stimulantu,[3] který je obsažený nejen v kávě, ale i v čaji, limonádách nebo v čokoládě. Často se používá k podpoře lepšího fyzického výkonu, například u sportovců.

  • A jak se chová kofein v lidském těle? Velmi dobře se vstřebává v žaludku a poté v tenkém střevě. Má prokazatelně povzbudivé účinky a aktivně působí na centrální nervovou soustavu. Dále také zvyšuje krevní tlak, takže se může použít jako podpůrná léčba u osob, které bojují s jeho nízkými hodnotami. Mimo jiné i zrychluje puls, zlepšuje využití tukových zásob a může i zrychlovat metabolismus.
  • Ačkoliv má kofein v nízkém množství poměrně benefitní účinky, lze se s ním snadno předávkovat a vytvořit si na něm závislost. Negativum je, že kofein ovlivňuje vodní rovnováhu v organismu, tělesnou teplotu a může poměrně snadno způsobit dehydrataci. Občas má za následek žaludeční křeče, průjem nebo migrény.

Ekologická domácnost je trendem poslední doby – má to ovšem pádný důvod: být EKO pomáhá jak našemu životu, tak i naší planetě. Potřebujete-li inspiraci pro váš dům či vaše zdraví, mrkněte do některého z následujících článků:

Káva versus bezkofeinová káva

Když se řekne káva, mnoho lidí si pod tímto pojmem představí lahodnou chuť, ničím nerušený odpočinek nebo kulinářský zážitek. A ať už je káva s kofeinem či bez, dokáže navodit příjemnou atmosféru, zklidnit mysl i zlepšit náladu.

Jaký je tedy rozdíl mezi kofeinovou a bezkofeinovou kávou?

Tento typ tvoří cca jen 10 % z celkové spotřeby kávy na světě. Ačkoliv se tato káva prodává jako bezkofeinová, malé množství této látky přece jen obsahuje. V průměru cca 2-12 mg v jednom šálku.[4]

Mnoho baristů tvrdí, že kávu bez kofeinu vždy bezpodmínečně poznají, protože není tak krémová a má vodnatou konzistenci. Běžní konzumenti kávy rozdíl poznají jen minimálně.

Klasická káva obsahuje v jednom šálku cca 100 a více mg kofeinu. Aby vynikla správná chuť, vždy záleží na konkrétním druhu i přípravě kávy.

Historie vzniku bezkofeinové kávy

Možná vás to překvapí, ale bezkofeinová káva sahá poměrně daleko do historie. Jako první patentoval výrobu bezkofeinové kávy Ludwig Roselius v roce 1906. Nicméně nebyl jediný, který se o to pokoušel. Před ním se o oddělování kofeinu od kávových zrn zabýval Friedlieb Ferdinand Runge a to již v roce 1820. Rungemu se sice podařilo izolovat sloučeninu, ale poznání již dále nepokračovalo. Oproti tomu právě Ludwig Roselius došel podstatně dále, i když vlastně náhodou. Říkáte si, jak je to možné? Stalo se to, když se náklad s jeho kávou namočil do mořské vody a tím ztratil velké množství kofeinu i chuti.

  • V České republice byla technologická příprava bezkofeinové kávy patentována v roce 1962 panu Zdeňku Žáčkovi.

Jak se bezkofeinová káva vyrábí?

Dalo by se říci, že bezkofeinová káva je ve ve své podstatě totožná s tou klasickou s kofeinem. Liší se pouze v tom, že se z ní odstraňuje cca 97 % kofeinu. A existuje několik způsobů, jak na to:

Nepražená káva se cíleně namáčí ve vodě a bezprostředně po tom, co se rozevře zelené zrno, se promývá v chemikálii zvané methylenchlorid, který slouží k urychlení celého procesu. Následně se káva ještě jednou promyje a vysuší. Zachovává se jak chuť, tak vůně kávy.

Tato metoda se děje bez použití chemické reakce. Kofein se odstraňuje za použití horké vody a páry. Káva se vylouhuje jak v horké vodě, tak i v páře a následně se kofein odstraňuje za pomoci filtrů s obsahem aktivního uhlíku. Poté se kávové boby máčí do bezkofeinového roztoku. Tím, jak tento roztok nasávají, dostanou opět kávovou chuť a aroma. Ve finále se zrna suší a praží.

Metoda pomocí oxidu uhličitého funguje tak, že se zelená káva napaří a poté se za asistence vysoké teploty vystaví proudu tohoto plynu. Do oxidu uhličitého se ale vylouhuje jen kofein, ostatní látky zůstávají uvnitř.

Výhody bezkofeinové kávy

  • Bezkofeinová káva se bezesporu hodí hlavně pro těhotné a kojící ženy nebo pro lidi trpící kardiovaskulárními chorobami.[5][6] Je vhodná ale i pro ty, kterým kofein nedělá z jakéhokoliv jiného důvodu dobře a i přes to si nechtějí kávu odepřít.
  • Často se uvádí, že střídmá konzumace kávy bez kofeinu může snižovat riziko vzniku cukrovku druhého typu.[7]
  • Tvrdí se také, že pití bezkofeinové kávy snižuje hladiny jaterních enzymů. Také má údajně pozitivní vliv na psychiku a může předcházet vzniku neurodegenerativních onemocnění.[8]
  • Její velký benefit je také to, že nezpůsobuje pálení žáhy.[9]
  • Uvádí se, že konzumace minimálně dvou šálků bezkofeinové kávy denně snižuje riziko vzniku rakoviny konečníku.[10]
  • Jelikož bezkofeinová káva obsahuje minimální množství kofeinu, můžete ji bez problému pít i v pozdějších hodinách a nemělo by to mít vliv na kvalitu a sílu spánku.[11]
  • U této kávy navíc nejsou známé žádné vedlejší účinky.
  • Někomu může vadit její chuť. Tvrdí se, že je vodnatější a méně krémová.
  • Chemické odstraňování kofeinu může ve výsledném nápoji zanechat určitou pachuť.
  • Káva zbavená kofeinu zcela bez chemie může být výrazně dražší. Je ale mnohem kvalitnější.

Jak vybrat opravdu kvalitní kávu bez kofeinu?

  • Zaměřte se na proces, kterým byla káva vyrobená. Uvádí se, že pokud byl použit takzvaný švýcarský způsob, je káva výrazně chutnější. 
  • Doporučuje se volit jemněji praženou kávu, protože mívá bohatší chuť.
  • Vždy ale záleží na osobních preferencích a je důležité si uvědomit, že každému může chutnat něco jiného.

1. místo

Lobodis Mletá výběrová káva bez kofeinu BIO

Mletá bezkofeinová káva ve 100% bio kvalitě. Středně tmavě pražená káva.

Orientační cena: 330 Kč

Proč je BIO káva bez kofeinu od značky Lobodis na 1. místě?

Jedničkou na poli bezkofeinových káv se pro mě stala tato od značky Lobodis. Hlavně proto, že je 100% bio, pochází z úrodné Francie a je balena ihned po upražení, díky čemuž si uchovává čerstvost a silné aroma. Za výhodu dále považuju i to, že je tato mletá káva vhodná pro většinu kávovarů.

Uživatelské recenze

Skvělé recenze na kafíčko od Lobodisu jsem našla na Heurece i na zbozi.cz. Na obou těchto nezávislých srovnávačích si produkt získal vysoká procenta, na Heurece pak i slovní hodnocení, která zdůrazňují příjemnou chuť nápoje. Ta je dle zákaznických zkušeností výrazná a aromatická. V jedné recenzi se sice píše, že byl chuťový odstín kávy příliš kyselý – to však může každý cítit jinak a hodně záleží na vašich preferencích. Dále zde zaznívá spokojenost ohledně jedné z klíčových vlastností tohoto nápoje, a sice, že neobsahuje kofein.

Dále o produktu

Výběrová bezkofeinová Fair Trade káva od značky Lobodis se vyrábí ve francouzské pražírně Notre Avenir v Bain-de-Bretagne, která zaměstnává handicapované osoby. Volbou této kávy proto pomáháte naplnit základní myšlenku Fair Trade: lidé na celém světě si za svou poctivou práci zaslouží férovou odměnu.

Za 250g balení této bezkofeinové kávy zaplatíte cca 330 korun.

2. místo

Destination Bio 100% arabika bez kofeinu

Vyvážená BIO bezkofeinová arabika s jemnou chutí, ideální na každodenní pití.

Orientační cena: 250 Kč

Proč je 100% Bio arabika bez kofeinu od Destination na 2. místě?

Destination dlouhodobě patří mezi značky, které dokazují, že bezkofeinová káva nemusí znamenat ústupek v chuti ani kvalitě. Tato 100% arabika je zbavena kofeinu šetrnou metodou pomocí vodní páry, díky které si zachovává svou přirozenou sladkost, aroma i jemnost. Pomalé pražení při nižších teplotách pomáhá rozvinout chuťový profil bez hořkosti a ostrých tónů, což oceníte jak při ranním šálku, tak i odpoledne či večer.

Velkým plusem je BIO původ zrn, pěstovaných bez pesticidů, herbicidů a syntetických hnojiv, i férový přístup značky k pěstitelům. Za cenu kolem 250 Kč za 250 g jde o velmi dostupnou volbu pro každodenní pití, která chutná přirozeně a čistě.

Uživatelské recenze

Tato káva má velmi pozitivní ohlasy od uživatelů na portálu Heureka. Zákazníci si nejčastěji chválí především to, že káva není kyselá, má příjemnou, vyváženou chuť a podle mnohých by vůbec nepoznali, že se jedná o variantu bez kofeinu. V recenzích se opakuje spokojenost s tím, že jde o BIO 100% arabiku, která nedráždí žaludek a dá se bez problémů pít i večer. Někteří uživatelé zmiňují, že ji kupují pravidelně právě proto, že jim klasická káva s kofeinem nedělá dobře, ale chuť této varianty jim plně vyhovuje. Objevuje se také hodnocení, že jde o poctivě středně praženou kávu, která je jemná a dobře stravitelná.

Další informace

Káva je pražena ve Francii, samotná kávová zrna pocházejí z různých oblastí světa, kde Destination dlouhodobě spolupracuje s drobnými pěstiteli. Díky 100% arabice má káva jemnější charakter a je vhodná jak do automatických kávovarů, tak do pákových strojů, moka konvičky nebo na filtr – záleží jen na preferované hrubosti mletí. BIO certifikace FR-BIO-01 potvrzuje ekologický původ surovin i šetrné zpracování.

3. místo

Sonnentor Pampeliškové kafe BIO

Bezkofeinová alternativa kávy, která se vyrábí z pampeliškového kořene.

Orientační cena: 300 Kč

Proč je pampeliškové kafe od Sonnentoru na 3. místě?

Třetí místo u mě obsadil netradiční bezkofeinový produkt, který se, pravda, nevyrábí přímo z kávových zrn. Ale pokud si občas rádi dopřejete nějakou tu decaf alternativu, stojí za toho vzít v úvahu. Tohle kafe od značky Sonnentor se vyrábí z pampeliškového kořene a zaujme nasládlým aromatem a jemně nahořklou chutí. Nápoj je navíc 100% BIO a vychutnáte si ho kdykoliv během dne.

Uživatelské recenze

Na pampeliškovou kávu od značky Sonnentor jsem našla výborná hodnocení na Heurece, kde se procenta téměř dotýkají stovky. Zákazníci tady píšou, že jde o perfektní alternativu – během ranního rituálu prý klasickou kávu skvěle zastoupí. Také jsem si v komentářích přečetla, že nápoj pomáhá zlepšovat trávení a už vůbec nedráždí žaludek tak, jako to občas běžné kafe dělá. Chuť pampeliškového drinku lidé popisují jako lahodnou, lehce nahořklou, minimálně ve dvou případech ji zákazníci dokonce přirovnávají k chuti pravé kávy. Zdravotní benefity a kvalitu produktu oceňují i lidé na zbozi.cz. A i tam si výrobek vede mimořádně dobře.

Další informace

Kromě zajímavé chuti pampelišková káva od Sonnentoru přispívá k přirozenému čištění jater a pomáhá zpracovávat cukry.

A jak si ji připravit? Nasypte 1-2 lžičky základu do čajového filtru a 10 minut povařte ve vroucí vodě. Poté si můžete nápoj v klidu vychutnávat. Pampelišková kávička výborně vynikne jak samotná, tak i v kombinaci s rostlinným mlékem, které její přirozené chuťové tóny krásně zjemní.

Za pampeliškové kafíčko od Sonnentoru zaplatíte cca 300 Kč za 75 g.

4. místo

Father's Káva výběrová zrnková Decaf Atunkaa na filtr či espresso

Proč jsem vybrala kávu bez kofeinu na filtr a espresso od Father's?

Protože jde o výběrovou kolumbijskou kávu, která si i po šetrném odstranění kofeinu zachovává plnou chuť, aroma a charakter. Díky přírodní metodě sugar cane decaf (zbavení kofeinu pomocí výtažku z cukrové třtiny) zůstává chuť přirozeně sladká, jemná a čistá – bez plochosti či nepříjemné hořkosti.

V šálku se objevují tóny pomerančového koláče, třtinového cukru a bílého čaje, což z ní dělá ideální kávu na večer, pomalé ráno nebo chvíle, kdy si chcete vychutnat kávu bez stimulace. Varianta na filtr i espresso potěší milovníky obou příprav, přičemž cena 400 Kč za 250 g odpovídá kvalitě výběrové kávy s jasným původem, etickým přesahem a promyšleným zpracováním. Tohle je skvělá volba, pokud hledáte bezkofeinovou kávu, která chutná jako opravdová káva.

5. místo

Lázeňská káva - Guatemala - Finca El Hato bezkofeinová káva CO₂

Orientační cena: 640 Kč

Čím mě zaujala bezkofeinová káva z Guatemaly od Lázeňské kávy?

Protože je důkazem, že i bezkofeinová káva může mít plné tělo, vrstevnatou chuť a charakter typický pro kvalitní espresso. Guatemala Finca El Hato je 100% arabika z jediné farmy s dlouhou tradicí, zpracovaná šetrnou CO₂ dekofeinizací, která zachovává přirozené aroma i chuťové nuance.

V šálku se krásně rozvíjejí tóny mandarinky, čokolády a oříšků, díky nimž káva nepůsobí ploše ani „prázdně“, jak to u bezkofeinových káv někdy bývá. Střední pražení je ideální především na espresso, ale skvěle funguje i v moka konvičce nebo džezvě. Tato káva má transparentní původ, je čerstvě pražená a větší 500g balení vychází cenově velmi rozumně (stojí 640 korun), ale k dispozici je i balení po 125 a 250 gramech, nebo rovnou kilo za cca 1230 korun.

6. místo

Destination Káva instantní Bio bez kofeinu

Orientační cena: 330 Kč

A proč jsem vybrala také instantní bezkofeinovou kávu od Destination?

Značka Destination používá do této instantní kávy 100% arabiku v BIO kvalitě od drobných pěstitelů, pěstovanou bez chemie a s respektem k přírodě. Kofein je ze zelených zrn odstraňován šetrně pomocí vodní páry, takže si káva zachovává svou přirozenou jemnost, aroma i sladké tóny.

Chuť je vyvážená, hladká a nepůsobí „instantně prázdně“, naopak příjemně překvapí svou plností a střední intenzitou. Velkým plusem je i řemeslné, pomalé pražení při nižších teplotách, které pomáhá rozvinout chuť bez hořkosti. Cena 330 Kč za 100 g odpovídá BIO kvalitě, šetrnému zpracování i filozofii značky, která dlouhodobě sází na férovost a udržitelnost.

7. místo

Cafédirect Káva instantní bez kofeinu Machu Picchu SCA

Orientační cena: 320 Kč

Z jakého důvodu jsem zvolila instantní bez kofeinu Machu Picchu od Cafédirect?

Protože se jedná o výjimečně kvalitní bezkofeinovou kávu v instantní podobě. Je to 100% arabika z peruánských And, pěstovaná v nadmořské výšce až 1900 m n. m., s typickými tóny hořké čokolády a oříšků a bez rušivé kyselosti. Velkým plusem je mrazové sušení (freeze drying), díky kterému si káva zachovává aroma i chuť mnohem lépe než běžné instantní kávy sušené horkem. 

Cením si i Fairtrade původu a dlouhodobé přímé spolupráci s družstvem HUADQUINA, kam značka Cafédirect vrací významnou část zisků. Příprava této kávy je maximálně jednoduchá – stačí zalít horkou vodou – a přesto je výsledkem poctivý šálek bez kofeinu, ideální na večer, do práce nebo na cesty. Cena 320 Kč za 100 g odpovídá kvalitě, původu i etickému přesahu značky.

8. místo

Corsini Pure Arabica Decaffeinato

Orientační cena: 300 Kč

Proč jsem do srovnání zařadili bezkofeinovou kávu od Corsini?

Corsini je mletá káva bez kofeinu, původem z Itálie. Jedná se o 100% arabicu a je to káva, která se hodí pro každého, kdo má rád plnou kávovou chuť, ale nelibuje si v kofeinu.

Káva je veganská, bez lepku a laktózy.

A jaká je cena? 250 g stojí cca 300 korun.

9. místo

Cafédirect Machu Picchu bez kofeinu

Orientační cena: 270 Kč

Proč jsem vybrala kávu Machu Picchu bez kofeinu od Cafédirect?

Tato středně pražená káva bez kofeinu oslní jedmnou chutí, plným aroma a pomerančovými tóny v zakončení. Hedvábné tóny této kávy vznikly díky charakeristickému minerálnímu složení podloží, na kterém kávovník vyrostl.

A jak tuto kávu připravovat? Doporučuje se nadávkovat minimálně 7 g kávových zrn na jeden šálek. Podle hrubosti mletí je tato káva vhodná pro přípravu espressa i filtrované kávy.

A kolik stojí? Cca 270 korun za 200 g.

10. místo

Schweitzer Instantní káva bez kofeinu

Orientační cena: 240 Kč

Čím mě oslovila instantní káva bez kofeinu od značky Cafédirect?

Instantní bezkofeinová káva Schweitzer mě zaujala především kombinací kvalitní 100% arabiky, BIO původu a fair trade filozofie značky. Jde o mrazem sušenou rozpustnou kávu, která si i bez kofeinu zachovává plnou chuť a aroma.

Je ideální volbou pro ty, kteří si chtějí dopřát šálek kávy kdykoliv během dne, aniž by zatěžovali nervový systém nebo spánek. Oceňuji také čisté složení bez lepku, laktózy a palmového oleje, díky čemuž je vhodná pro vegany i diabetiky. Fairtrade certifikace navíc zaručuje, že káva pochází z etických zdrojů a podporuje spravedlivé odměňování pěstitelů. Příprava je velmi jednoduchá a rychlá – stačí zalít horkou (ne vroucí) vodou a vychutnat si jemnou, vyváženou kávu bez kofeinu a bez výčitek.

Závěr

S kofeinem či bez? Toť otázka! V podstatě ani tak nezáleží na tom, zda káva kofein obsahuje či ne, ale jakým způsobem byla zpracována. Příležitostní kávomilci pravděpodobně rozdíl nepoznají, zkušení konzumenti a baristé ano. Nicméně, kávy bez kofeinu se nemusíte bát. I z ní můžete vykouzlit lahodné espresso, cappuccino, latté, ledovou kávu nebo filtr. Vybírejte však pečlivě jak značku, tak i místo původu a způsob jejího zpracování.

Abyste našli rychleji tu pravou kávu bez kofeinu, výše v článku jsem pro vás srovnala deset kvalitních bezkofeinových káv, z nichž úplně nejlepší z hlediska cena/kvalita/výkon mi připadá Lobodis výběrová káva bez kofeinu BIO, která pochází z Francie, je již mletá, středně tmavě pražená a nabízí lahodné chuťové tóny sušeného ovoce a medu. Výborná je také Destination Bio 100% arabika bez kofeinu, která vyniká čistým BIO složením, vyváženou chutí a velmi příjemným poměrem ceny a kvality. Díky šetrnému odstranění kofeinu a pomalému pražení nabízí plnohodnotný chuťový zážitek. A pokud hledáte bezkofeinovou alternativu kávu, určitě velice doporučuji i Sonnentor Pampeliškové kafe v BIO kvalitě, které netvoří mletá kávová zrna, ale mletý pražený kořen pampelišky, který je chuťově velmi podobný kávě a navíc velmi blahodárně působí na lidský organismus.

Užitečné odkazy ✓důvěryhodné:

[12] Wikipedie (CZ): Káva

[13] Wikiskripta (CZ): Kofein

[14] Healthline (ENG): How Much Caffeine Is in Decaf Coffee?

[15] Healthline (ENG): Can You Drink Decaf Coffee During Pregnancy?

[16] PubMed Central (ENG): Caffeine content of decaffeinated coffee

[17] PubMed Central (ENG): Caffeine in coffee: its removal. Why and how?

4.8/5 (Počet hlasů: 14)

Autor článku:

Autor článku:

Více o autorech, nebo o webu najdete v sekci o nás. Chcete vědět jak vybíráme produkty?

Kam dál?

Vybírání produktů a sestavování žebříčků je pro nás důležitý proces, který děláme kvalitně. Produkty procházejí několika kontrolami, důkladným průzkumem a na každém srovnání se podílí minimálně 2 lidé. Můžete si tak vždy být jisti nezávislostí a kvalitou srovnání. Zajímá vás více? Přečtěte si detailní popis toho, jak produkty vybíráme »