11 tipů na nejlepší kombuchu a kde ji koupit?

Shrnutí: Hledáte zdravou alternativu slazených limonád? Pak si dobře zapamatujte slůvko kombucha. To je totiž sladký perlivý nápoj plný probiotik a dalších blahodárných látek. A dobrou zprávou je, že na trhu najdete celou řadu kvalitních kombuch, jejichž srovnání jsem pro vás připravila v tomto článku. Které jsou ty nejlepší?

  • První příčku jsem udělila NaturalProtein kombuchám ve třech příchutích (zelený čaj, meduňka, kočičí dráp), které jsou BIO, nepasterizované a bez jakýchkoli přidaných látek.
  • Na 2. místo jsem vybrala Stevikom heřmánkovou kombuchu, která je rovněž prvotřídní kvality a navíc v cenově výhodném dvoulitrovém balení.
  • A 3. místo u mě mají kombuchy Bacilli, které vynikají poctivou fermentací, BIO kvalitou a naprosto čistým složením bez přidaného cukru – jejich sladkost pochází jen z jablečné šťávy.

V článku se dále dozvíte:

Co je kombucha,[1] odkud pochází a jak se toto zajímavé slovíčko vyslovuje. Dále vám prozradím, ze jakých surovin a jak se kombucha vyrábí,[2] představím vám druhy i zdravotní benefity kombuchy.[3] A také se dozvíte, kdo by se její konzumaci měl raději vyhnout.[8]

TOP  1. místo

NaturalProtein Kombucha

Orientační cena: 80 Kč
Proč 1. místo?

Jelikož BIO kombucha od NaturalProteinu není pasterizovaná a má blahodárné zdravotní účinky. Kromě toho oceníte osvěžující chuť nápoje a to, že si ho můžete vychutnat ve třech provedeních – základem může být zelený čaj, meduňka nebo kočičí dráp.

2. místo

Stevikom
Kombucha heřmánek

Orientační cena: 90 Kč
Proč 2. místo?

Protože se jedná o chutný perlivý kombuchový nápoj z heřmánku a ze zeleného čaje, který pohladí osvěžující chutí, a kromě toho tělu poskytne řadu zdravotních benefitů. Tuto kombuchu navíc koupíte v cenově výhodném balení, které má dva litry.

3. místo

Bacilli
kombucha

Orientační cena: 60 Kč
Proč 3. místo?

Neboť se jedná o kombuchu od české značky s naprosto jednoduchým složením bez přidaného cukru, doslazenou pouze jablečnou šťávou. Není tak sladká jako některé „komerčnější“ kombuchy, což je plus. K dispozici je varianta Jasmín a Maté.

Jedenáctkrát nejlepší kombucha

Co je to kombucha?

Kombucha je nápoj vyrobený z čaje, cukru, kultury živých kvasinek a bakterií (ta se dá popsat i jako rosolovitá kolonie symbiotických bakterií a kvasinek ve tvaru lívance). Ohledně jejího přesného původu koluje celá řada pověstí z různých koutů a zemí světa. Nejstarší zmínka pochází nejspíše z Číny,[1] pak tu máme ruskou legendu z oblasti Kargasok, kde se lidé „těšili skvělému zdraví díky zvláštnímu zkvašenému čaji”, a dále víme, že kombuchu prý někdy v 5. století předepsal nemocnému japonskému císaři lékař z Koreje jménem Kombu. Ať už je to tak či tak, postupem času se kombucha stala velmi populární, v 19. a 20. století se rozšířila do Evropy i Severní Ameriky, a dnes si ji můžete dopřát doslova na každém kontinentu.

Kombucha má svůj specifický vzhled i chuť. Od čiré až mírně nazelenalé barvy, až po mírně kyselou a perlivou chuť. Někdy může obsahovat malé vzduchové bubliny, které jsou výsledkem fermentačního procesu. Přesná chuť kombuchy se pak liší podle použitého druhu čaje a dalších přísad – bývá doplněná ovocnými, kořeněnými nebo bylinnými přísadami.[2] Oblíbená je například kombucha s příchutí jablek, grepu, máty a limetky, jahod atd. Některé kombuchy mohou mít také lehce hořkou nebo sladkou chuť. Vliv má samozřejmě také zdroj kombuchy a metoda její výroby.

Vyslovování názvu kombucha může být různé a závisí na zemi a kultuře. Někde se vyslovuje jako „kom-bů-cha“. Každopádně my bychom se v Česku měli dle Ústavu pro jazyk český měli držet vyslovování „kombuča“.

Z čeho a jak se kombucha vyrábí?

Výroba kombuchy je opravdu velmi jednoduchý proces, který vyžaduje jen několik základních surovin a nástrojů. Jak zmiňujeme výše, kombucha je vyrobená z čaje, cukru a živé kultury kvasinek a bakterií. Při její výrobě se postupuje následovně:

Základem kombuchy je čaj, obvykle se používá zelený nebo černý. Čaj se připraví obvyklým způsobem a nechá se vychladnout na pokojovou teplotu.

Do čaje se přidá cukr a pečlivě se rozmíchá, aby se úplně rozpustil. Cukr poslouží coby potrava pro kvasinky a bakterie při fermentaci.

Do čaje přidáme kvasinky a bakterie, vše důkladně promícháme. Výslednou směs umístíme do skleněné nádoby, zakryjeme utěrkou nebo plátnem a umístíme na teplé a tmavé místo.

Směs se nechá fermentovat po dobu 7 až 10 dní. Během této doby dochází k vytváření kvasinek a bakterií, které konzumují cukr a produkují kyseliny, etanol a další složky, které ovlivňují výslednou chuť a vzhled kombuchy.

Po fermentaci se kombucha filtruje a nalévá do lahví. Tyto lahve se uchovávají v lednici a kombucha se může pít až po dalších 24 hodinách.

Druhy kombuchy

Kombuchu pak můžeme podle jejích druhů rozdělit do několika kategorií:

Kombucha se vyrábí z různých druhů čajů – zeleného, černého, oolongu nebo bílého. Každý z těchto čajů dodá kombuše jinou chuť a barvu.

Kombucha může být dochucována různými přísadami, jako jsou ovoce, bylinky, koření a další. Tyto příchutě se mohou lišit od sladkých a ovocných po kyselé a kořeněné.

Některé druhy kombuchy obsahují i speciální přísady, jako je gingo biloba nebo ženšen.

Kombucha se vyrábí po celém světě a může se lišit v závislosti na regionálních tradicích a použitých surovinách.

Benefity kombuchy

Kombucha je známá a populární i pro své zdravotní benefity. Nejčastěji se zmiňují například tyto:

Kombucha obsahuje živé kultury kvasinek a bakterií, které podporují zdravou střevní mikroflóru. Díky tomu vám mohou pomoci se správným fungováním trávicího systému a posílení imunity.[3]

Kombucha obsahuje spoustu antioxidantů, které pomáhají chránit naše buňky před poškozením volnými radikály. Tyto antioxidanty také mohou pomoci snižovat riziko vzniku některých druhů rakoviny a dalších onemocnění.[4]

Kombucha obsahuje kyselinu kojovou, která může pomoci snižovat stres a přispívat k dobrému a kvalitnímu spánku.[5]

Má se za to, že kombucha pomáhá s detoxikací, díky čemuž přispívá ke snížení pocitů únavy a ke zlepšení celkového fungování našeho těla.[6]

Kombucha obsahuje spoustu vitaminu C, kyselinu křemičitou a další látky, které podporují naší imunitu a chrání nás před vznikem infekcí.[7]

Kdo by se měl kombuše raději vyhnout a jaká jsou její možná negativa?

I když má kombucha celou řadu skvělých přínosů pro naše zdraví, je zde i pár negativ, na které je dobré dát si pozor:

  • Obsah alkoholu: Kvůli procesu fermentace může kombucha obsahovat malé množství alkoholu (obvykle kolem 1 %), což může být problém pro těhotné ženy, děti, řidiče a osoby, které nemohou pít alkohol.
  • Interakce s léky: Kombucha může interagovat s určitými léky, jako jsou antikoagulancia, antitrombotika, léky na ředění krve a další. Pokud některé z nich užíváte, je třeba se před konzumací kombuchy poradit se svým lékařem.
  • Nekontrolovaná výroba: Kombucha se často vyrábí doma, a pokud není vyráběna za dodržení správných postupů, může se v ní objevit plíseň nebo bakterie, které našemu zdraví určitě prospívat nebudou. Proto je dobré koupit si kombuchu od ověřených a spolehlivých výrobců.


Je tedy důležité vzít všechny tyto informace na vědomí a kombuchu v určitých případech konzumovat s opatrností. Celkově lze říci, že konzumaci kombuchy by se tedy měly vyhnout těhotné a kojící ženy, a dále osoby s nízkým krevním tlakem, lidé s jaterními  nebo ledvinovými problémy a také osoby s alergií na houby.[8]

Počítejte také s tím, že při počátečním užívání kombuchy mohou některé osoby pociťovat nevolnost, bolesti břicha nebo jiné obdobné nepříjemné příznaky. Tyto průvodní jevy způsobují změny v mikroflóře střeva, kdy se tělo přizpůsobuje novým kulturám kvasinek a bakterií, které kombucha obsahuje. Dané nežádoucí účinky obvykle trvají jen několik dní až týdnů. Z toho důvodu se doporučuje kombuchu zpočátku pít po malých a pravidelných dávkách, které budete postupně zvyšovat tak, aby si váš trávicí systém na kombuchu zvykl a přizpůsobil se jí.

Ekologická domácnost je trendem poslední doby – má to ovšem pádný důvod: být EKO pomáhá jak našemu životu, tak i naší planetě. Potřebujete-li inspiraci pro váš dům či vaše zdraví, mrkněte do některého z následujících článků:

Kde kombuchu koupit?

Pokud si chcete kombuchu dopřát a užít si její zdravotní benefity, nemusíte si ji vařit sami doma. Bez problému ji koupíte v obchodech s biopotravinami a e-shopech se zdravou výživou. Určitě je dobré se před nákupem kombuchy vždy podívat na složení výrobku, abyste měli jistotu, že je skutečně přírodní a neobsahuje jen umělé příchutě a konzervanty.

1. místo

NaturalProtein Kombucha

Osvěžující BIO kombucha dostupná ve třech chuťových variantách – zelený čaj, meduňka a kočičí dráp.

Orientační cena: 80 Kč

Proč je kombucha od NaturalProtein na 1. místě?

První místo jsem se rozhodla věnovat fermentovanému čaji kombucha od NaturalProteinu, který je 100% BIO a vyrábí se ve třech variacích: ze zeleného čaje, meduňky a výluhu z peruánské byliny známé jako kočičí dráp. Předností těchto nápojů je jejich pozitivní vliv na imunitní systém, dále pak skutečnost, že nejsou pasterizované, a v neposlední řadě nesmím zapomenout zmínit jejich osvěžující chuť.

Uživatelské recenze

Výrobce naturalprotein.cz je skvělý e-shop, který mají zákazníci rádi. Jedná se o českou značku, jež se zákazníky hezky komunikuje, balíčky s náloží zdravého papání a mlsání odesílá prakticky ihned, a kromě toho lidé v recenzích hodně vyzdvihují, že jsou výrobky pěkně zabalené. Občas vás uvnitř překvapí i malý dáreček, což je rozhodně milé zpestření každé objednávky.

Všechny tyto informace jsem si jednak ověřila osobně, a jednak se mnou podobné zkušenost sdílí i mnoho dalších zákazníků, o čemž svědčí recenze na Heurece nebo přímo na stránkách e-shopu naturalprotein.cz. Je to zkrátka prima obchod, na který se můžete spolehnout, tak jejich kombuchu určitě zkuste.

Více informací

Kombucha je skvělý perlivý čaj, který posiluje obranyschopnost organismu a příjemně vás nakopne. A v případě NaturalProteinu se navíc můžete zcela spolehnout na kvalitu ingrediencí, ze kterých se vyrábí. Plus – produkt není pasterizovaný a neobsahuje žádná nežádoucí aditiva.

Výrobce doporučuje pít jednu lahvičku kombuchy za den, která vás v tomto případě bude stát cca 80 Kč (350 ml).

2. místo

Stevikom Kombucha heřmánek

Lahodná, zdravotně prospěšná kombucha vyrobená z heřmánku.

Orientační cena: 100 Kč

Proč je heřmánková kombucha od značky Stevikom na 2. místě?

Druhou příčku u mě obsadil produkt od Stevikomu. Také tato značka totiž nabízí kombuchu vyráběnou z odvaru z heřmánku, výluhu ze zeleného čaje a bílého řepného cukru. Výsledkem je pak lahodný a osvěžující nápoj, který si můžete doma dopřát i vy a svému tělu tak dodat celou řadu zdravotních benefitů. Tato kombucha je navíc oproti produktům výše cenově výhodnější, neboť ji koupíte ve 2l balení, jež vás vyjde na přibližně 100 Kč.

Uživatelské recenze

Hezké recenze na tento kvašený heřmánkový produkt se objevily například na Heurece, kde o něm zákazníci píší, že je chutný a osvěžující. Lidé taktéž oceňují, že je jeho chuť jemná, přirozená, a v jednom případě se tu dokonce píše, že si tohle pití připomínající mošt oblíbily i děti. Mimo to zde zaznívá spokojenost s cenou výrobku. 

Výborné skóre si produkt vysloužil i na srovnávači zbozi.cz, kde zákazníci hodnotí především chuť kombuchy – ta je dle zkušeností „skvělá“ a „vynikající“.

Další informace

Pro zajímavost – konzumace kombuchy rozhodně není záležitostí posledních let. V Japonsku ji začali používat už v 5. století, v Číně byla dokonce ctěna coby božský dar a v průběhu následujících staletí se její věhlas rozšířil přes Japonsko a Rusko až do Evropy a poté do celého světa.

Kombuchu si můžete bez obav dopřávat každý den, jen nepřekračujte dávkování doporučené výrobcem.

3. místo

Cidrani kombucha

Skvělá česká kombucha v biokvalitě, bez přidaného cukru, s jemně kyselou a přirozenou chutí.

Orientační cena: 60 Kč

Proč je kombucha od Bacilli na 3. místě?

Kombuchy od značky Bacilli se vyrábějí ručně v malých šaržích v Česku a mají jednoduché a čisté složení složení: kvalitní bio čaje, čistá voda, jablečná šťáva a kultura kombuchy. Nic navíc – žádné koncentráty, žádná aromata, žádný přidaný cukr po fermentaci. To je cítit i v chuti. Jasmínová varianta má lehkou květovou vůni a příjemnou sladkokyselou rovnováhu, která působí velmi jemně a uklidňující. Verze Maté je naopak více povzbuzující a lehce zemitá, ideální pro dopolední „nakopnutí“ místo kávy. Díky živým kulturám jsou obě kombuchy skvělou volbou pro podporu střevní mikroflóry, trávení a celkové vitality. Jsou méně sladké, přirozeně nakyslé – prostě takové, jak kombucha má chutnat.

Uživatelské recenze

Econea, kde tuto inovativní kombuchu seženete, je sympatický e-shop, který si okamžitě oblíbíte. Stejně jako spousta dalších zákazníků, kteří své dojmy z nákupu sdíleli na nezávislých srovnávačích heureka.cz a zbozi.cz. Podle zdejších komentářů se jedná o maximálně  spolehlivý obchod, se kterým je radost komunikovat, zboží odsud přichází rychle a najdete tu široký sortiment kvalitního zboží. Někteří ze zákazníků také oceňují blog tohoto prodejce, na kterém se najde spoustu zajímavých a přínosných informací, a body k dobru lidé prodejci připisují i za jejich ekologický přístup. A procenta? Ta se tady pohybují na úplném topu, tj. kolem stovky.

Další informace

Za značkou Bacilli stojí český tým, který se dlouhodobě věnuje fermentaci v té nejčistší podobě. Kombuchy vznikají z kvalitních bio čajů (jasmínový zelený čaj nebo yerba maté), které se nechávají pomalu a přirozeně fermentovat. Jemná sladkost pochází pouze z bio jablečné šťávy, což udržuje nápoj lehký a svěží. Díky tomu je ideální pro každodenní pití, nepůsobí těžce na žaludek a je vhodný i při citlivějším trávení.

Obě kombuchy jsou živé, nepasterizované a bez konzervantů – proto je ideální je po otevření uchovávat v lednici a vypít do pár dnů.

4. místo

Salvia Paradise Kombucha násada

Orientační cena: 200 Kč

Proč jsem vybrala násadu na výrobu kombuchy od Salvia Paradise?

Chcete si kombuchu připravit sami? S násadou od SALVIA PARADISE to doma zvládnete raz dva. Jedný se o vysoce kvalitní produkt pro výrobu tohoto známého kvašeného nápoje, který si doslova zamilujete. 

Celé balení obsahuje násadu vhodnou pro přípravu 5 l čaje, kterou jde ovšem dál neomezeně množit. Pamatujte na to, že při výrobě kombuchy je třeba dbát na správnou hygienu a používat jen a pouze čisté nádobí, pořádně umyté vodou tak, aby neobsahovalo zbytky saponátů a dalších čistících prostředků. Při přípravě kombuchy se držte návodu od výrobce, který vás celým procesem provede hezky krok za krokem.

Až budete mít kombuchu připravenou, dopřejte si jednu skleničku hned ráno na lačný žaludek a potom nejlépe další dvě v průběhu, a to před jídlem. Je možné, že zpočátku budete pociťovat při konzumaci kombuchy mírnou nevolnost, ale nebojte se, jedná se pouze o dočasný stav. I když je kombucha velmi zdravá, nedoporučuje se konzumovat dětmi do 3 let věku, a dále by se jí kvůli nízkému obsahu alkoholu měly vyhnout i těhotné a kojící ženy.

5. místo

Stevikom Kombucha kopřiva

Orientační cena: 100 Kč

Čím mě zaujala kopřivová kombucha od Stevikom?

V této verzi oblíbeného perlivého nápoje na vás čeká kombucha připravená z bílého řepného cukru, odvaru ze zeleného čaje a kopřivy, která ke známým zdravotním benefitům kombuchy přidává i ty své. O jaké se jedná? Kopřiva je velmi léčivá rostlina skvělá na pročištění krve a krvetvorbu jako takovou. Dále má pozitivní vliv na slinivku břišní, snížení obsahu cukru v krvi, a je také výbornou pomocnicí při potížích s močovými cestami – především s jejich nemocemi a záněty. 

Aby vám kombucha s kopřivou vydržela co nejdéle, skladujte ji po otevření v lednici, kde vám vydrží přibližně po dobu 10 dní.

6. místo

Stevikom Kombucha černá

Orientační cena: 100 Kč

A proč jsem od Stevikomu vybrala také černou kombuchu?

Z čeho je vyrobená černá kombucha od společnosti STEVIKOM? Z vody, černého čaje a bílého řepného cukru. Výsledkem je lahodný a osvěžující nápoj, který si můžete doma dopřát i vy a svému tělu tak přinést celou řadu zdravotních benefitů, pro které je kombucha známá a oblíbená doslova po celém světě. A rozhodně to není záležitost posledních let. V Japonsku kombuchu začali používat už v 5. století, v Číně byla kombucha dokonce ctěna coby božský dar, a v průběhu následujících staletí se její věhlas rozšířil přes Japonsko a Rusko až do Evropy a poté do celého světa.

Kombuchu si pak bez obav můžete dopřávat každý den, jen nepřekračujte doporučené dávkování od výrobce.

7. místo

Country Life Kombucha zelená BIO

Orientační cena: 120 Kč

Proč jsem do srovnání zařadila zelenou BIO kombuchu od Country Life?

Pochutnejte si na vynikajícím nápoji připraveném fermentací ze zeleného čaje s pomocí čajové houby kombucha, který chutná obdobně jako jablečný mošt. Získá si vás svou příjemnou perlivosti a svěžestí. Vzhledem k tomu, že v průběhu fermentace kombucha spotřebuje většinu obsaženého cukru, není tento nápoj příliš sladký, ale má naopak velmi příjemnou povzbuzující chuť.

8. místo

Captain Kombucha Bio Kombucha Zázvor & Citron

Orientační cena: 110 Kč

Proč jsem vybrala zázvorovo-citronovou kombuchu od Captain Kombucha?

Tuhle kombuchu jsem vybrala hlavně díky čistému složení v biokvalitě, jemné perlivosti a příjemně vyvážené chuti – svěží citron dodává lehkost a šťavnatost, zatímco zázvor přináší hřejivý, jemně pikantní dozvuk. Nápoj vzniká tradiční fermentací zeleného čaje pomocí kombuchové kultury), díky čemuž obsahuje přirozené enzymy, organické kyseliny a antioxidanty, které mohou podpořit trávení i rovnováhu střevního mikrobiomu. Captain Kombucha se při výrobě drží původní receptury a nepoužívá konzervanty ani umělá sladidla.

Pokud s kombuchou začínáte, právě tato zázvorovo-citronová varianta je velmi přístupná a ne příliš kyselá, prostě příjemně osvěžující. Litrové balení vás vyjde na cca 110 korun.

9. místo

Country Life Kombucha meduňka BIO

Orientační cena: 120 Kč

Čím mě zaujala meduňková BIO kombucha od Country Life?

Kombucha a uklidňující meduňka? To je zkrátka další skvělá kombinace tohoto známého fermentovaného čaje a bylinek.

Příjemně osvěžující a perlivou kombuchu v této variantě doplňuje velmi oblíbená meduňka, kterou si rádi dopřáváme například před spaním, při střevních bolestech, nadýmání, průjmových stavech nebo při bolestivé menstruaci. A právě všechny tyto své benefity propůjčuje meduňka i kombuše.

Kombuchu s meduňkou si můžete dopřát hned několikrát za den. Nepřekračujte ale doporučené denní dávkování od výrobce. A máme pro vás i malý tip – pokud kombucha neperlí, nechejte ji trochu pracovat při pokojové teplotě, kdy se opět probudí k životu a získá svou typickou jiskru.

10. místo

Country Life Kombucha bancha s příchutí citron BIO

Orientační cena: 120 Kč

Čím mě zaujala kombucha bancha s citronovou příchutí v BIO kvalitě od Country Life?

Jestli jste zastánci klasických chutí a milovníci citronu, je pro vás tahle kombucha jasnou volbou. V každém perlivém doušku kombuchy si tak vychutnáte vysoce kvalitní fermentovaný zelený čaj bancha, který skvěle doplňuje příjemný, osvěžující a povzbuzující citron.

Aby vám kombucha vydržela co nejdéle, skladujte ji před otevřením do 24 °C mimo dosah slunečních paprsků. A po otevření ji dejte do lednice, kde vám vydrží přibližně 10 dní. Jestli ovšem máte pocit, že kombucha ztratila něco ze své perlivosti, nechejte ji venku při pokojové teplotě do přibližně 20 °C trochu pracovat a uvidíte, že se jí jiskra brzy zase vrátí.

11. místo

Nupreme Kombucha zelený čaj BIO

Orientační cena: 60 Kč

Proč jsem vybrala BIO kombuchu ze zeleného čaje od Nupreme?

Kombucha ze zeleného čaje od NUPREME je v BIO kvalitě, nealkoholická, lehce perlivá a vhodná i pro vegany a diabetiky. Bez obav ji také mohou konzumovat osoby s intolerancí na lepek a laktózu. I přes všechny své skvělé benefity na lidské zdraví se ale její konzumace nedoporučuje pít dětmi do 3 let.

A čím nám vlastně její pití může prospět? Pozitivní vliv má především na zdraví naší střevní mikroflóry, takže pozitivně působí nejen na trávicí systém lidského těla, ale také na naši imunitu. Kromě toho kombucha obsahuje spoustu antioxidantů, které chrání buňky před poškozením volnými radikály, a dále pomáhá zlepšovat i kvalitu spánku.

Závěr

Kombucha je zkrátka skvělá nejen pro svou osvěžující a perlivou chuť, ale také pro zdravotní benefity, které v některých jejich variantách účinně doplňují i oblíbené bylinky, koření nebo ovoce. Jedná se tedy o perfektního náhradníka za klasické limonády i účinného pomocníka v cestě za zdravým životním stylem. Proto neváhejte a vyzkoušejte některé z mnou doporučených kombuch, protože opravdu stojí za vyzkoušení.

Osobně mi úplně nejlepší připadají kombuchy NaturalProtein, mezi nimiž si můžete vybrat kombuchu se zeleným čajem, meduňkou nebo s bylinkou zvanou Kočičí dráp. Všechny tři jsou BIO, nepasterizované a bez jakýchkoli přidaných látek. Pokud vám kombucha chutná a chcete jí hodně za dobrou cenu, Stevikom heřmánková kombucha je to pravé, protože celé dva litry stojí ani ne sto korun. A skvělé jsou také kombuchy Bacilli, protože jsou opravdu živé, plné přirozené chuti a ideální pro každodenní podporu trávení a střevní mikrobiomu, a přitom nezatěžují tělo zbytečným cukrem ani aromaty.

Užitečné odkazy ✓důvěryhodné:

[9] Wikipedie (CZ): Kombucha

[10] Wikipedie (CZ): Kvašení

[11] Healthline (ENG): 8 Evidence-Based Health Benefits of Kombucha

[12] Healthline (ENG): So, Does Kombucha Have Caffeine?

[13] PubMed Central (ENG): Kombucha tea fermentation: Microbial and biochemical dynamics

[14] PubMed Central (ENG): The yeast spectrum of the ‚tea fungus Kombucha‘

4.7/5 (Počet hlasů: 14)

Autor článku:

Autor článku:

Více o autorech, nebo o webu najdete v sekci o nás. Chcete vědět jak vybíráme produkty?

Kam dál?

Vybírání produktů a sestavování žebříčků je pro nás důležitý proces, který děláme kvalitně. Produkty procházejí několika kontrolami, důkladným průzkumem a na každém srovnání se podílí minimálně 2 lidé. Můžete si tak vždy být jisti nezávislostí a kvalitou srovnání. Zajímá vás více? Přečtěte si detailní popis toho, jak produkty vybíráme »