11 nejlepších vitamínů K2 – zdroj, recenze a diskuze

Shrnutí: Vitamín K2 neboli menachinon je prvek, který hraje důležitou roli (nejen) při distribuci vápníku v těle a při srážení krve. Lidské tělo si jej neumí samo vytvořit, takže ho může získat ze stravy nebo suplementů. A právě srovnání jedenácti kvalitních doplňků stravy s vitamínem K2 jsem pro vás připravila v tomto článku.

  • První místo u mě má Biomin Vitamín K2 SOLO, který pomáhá udržet zdravé kosti díky obsahu 60 mikrogramů vitamínu K2 na jednu kapsli (denní dávka jsou 2 kapsle).
  • Na 2. místo jsem vybrala WoldoHealth vitamín K2 rozpuštěný v kvalitním MCT oleji, která má výbornou vstřebatelnost. Skvělá volba také pro vegetariány!
  • Třetí místo jsem udělila suplementu K2D3 ADVANCE, což je synergická kombinace vitamínů K2 a D3, vápníku a rybího oleje pro zdravé kosti, svaly, zuby, imunitu a srážlivost krve.

A co se v článku dozvíte dále?

Co je vitamín K2[1] – jaké má formy (včetně vitamínu K2 MK7), jaké má vitamín K2 účinky,[3] proč je dobré ho užívat společně s vitamínem D3[8] a ve kterých potravinách ho lze najít.[10]

TOP  1. místo

Biomin Vitamin K2 SOLO

Orientační cena: 500 Kč
Proč 1. místo?

Jelikož se jedná o vysoce kvalitní doplněk stravy, který je mimo jiné vhodný i pro vegetariány a vegany. Jedna kapsle obsahuje 60 mcg vitaminu K2.

2. místo

WoldoHealth Vitamín K2

Orientační cena: 750 Kč
Proč 2. místo?

Neboť jediná kapka tohoto MCT oleje vám dodá 200 mikrogramů vitamínu K2 v patentované formě MK7. Produkt navíc vyniká vysokou vstřebatelností.

3. místo

ADVANCE nutrition K2D3

Orientační cena: 330 Kč
Proč 3. místo?

Protože jde o doplněk kombinující vitamin K2, D3, vápník a rybí olej, které zaručují maximální synergický efekt. Jedna kapsle obsahuje 90 μg vitaminu K2 v účinné formě MK7.

Jedenáct nejlepších vitamínů K2

  1. Biomin Vitamin K2 SOLO 500 Kč (60 kapslí)
  2. WoldoHealth Vitamín K2 750 Kč (50 ml)
  3. ADVANCE nutraceutics K2D3 330 Kč (60 tablet)
  4. Vitamin Code Vitamín K 740 Kč (60 kapslí)
  5. Viridian Nutrition Vitamin K 440 Kč (30 kapslí)
  6. Generica Vitamin K2 450 Kč (90 kapslí)
  7. Life Extension Super K 700 Kč (90 kapslí)
  8. Terranova Health Vitamin K2 760 Kč (50 kapslí)
  9. Epigemic Vitamin K2 410 Kč (60 kapslí)
  10. Life Extension Vitamín K2 500 Kč (90 kapslí)
  11. Trime Vitamín K2 600 Kč (90 kapslí)

Co je vitamín K2?

Vitamin K[1] není mezi vitamíny příliš známý, jedná se však o velmi prospěšný prvek v našem těle. Příznivě působí zejména na srdce, svaly a kosti. Vitamín K patří do skupiny vitamínů, které jsou rozpustné v tucích. Objeven byl náhodně na počátku 20. století zubařem Westonem Pricem, který cestoval po světě a studoval vztah mezi stravou a nemocemi u různých populací. Zjistil, že neprůmyslová strava měla vysoký obsah neznámých živin, které poskytovaly ochranu proti zubnímu kazu a chronickým onemocněním. Nazval tuto záhadnou živinu jako aktivátor X. Nyní už víme, že to byl vitamín K2.

  • Ačkoliv existuje několik různých typů vitamínů K, dva nejčastěji se vyskytující v lidské stravě jsou vitamin K1 a vitamín K2.
  • Vitamín K2 se nachází zejména ve fermentovaných potravinách, živočišných produktech[2] a je také produkován střevními bakteriemi v našem těle.

Vitaminy, minerály, stopové prvky, mikroživiny, nutrienty a podobné další názvy – to vše shrnuje tuto kategorii. Každý takový prvek je pro naše tělo důležitým a to pokaždé z jiného důvodu. Je dobré o nic něco málo vědět a tak jsme pro vás připravili seznam podobných nutrientů, o kterých je vhodné něco vědět:

Formy vitamínu K2

Existuje několik forem vitamínu K2. Označují se písmeny MK a po nich následuje číslovka (např. MK-7). Tyto formy nazýváme názvem menachinon. Nejčastější z nich je vitamín K2-MK4, který dokáže vytvořit střevní bakterie v našem těle. Toto vytvořené množství je však velmi zanedbatelné.

  • Nejúčinnější je vitamín K2 s označením MK-7. Tento vitamín K2 MK-7 je zapotřebí při tvorbě kostí, proti osteoporóze a velice nápomocný je zejména v období menopauzy.[3] Vitamín K2 MK-7 v porovnání s ostatními zůstává v těle nejdelší dobu, jelikož jeho poločas rozpadu je až 72 hodin. Díky tomu se hladina vitamínu v organismu udržuje dlouhodobě, bez výrazných výkyvů.

Jaké jsou účinky a benefity vitamínu K2?

Kromě zásadní role při srážení krve a hojení ran má vitamín K2 řadu dalších zdravotních výhod. Mezi ty nejvýznamnější patří:

Vitamín K-2 může snížit riziko kardiovaskulárního poškození a zlepšit celkové zdraví srdce. Vitamín K-2 aktivuje protein, který zabraňuje tvorbě usazenin vápníku a tím může snížit riziko ischemické choroby srdeční.[4]

Vitamín K-2 podporuje zdravou minerální hustotu kostí karboxylací osteokalcinu neboli proteinu, který váže vápník na kosti. Jsou prokázané účinky užívání doplňků vitamínu K2 MK-4 u žen po menopauze,[5] které prodělaly zlomeniny kyčle nebo obratle. Výzkumníci dospěli k závěru, že pravidelné užívání doplňku vitamínu K2 ve formě MK-4 snížilo hladiny osteokalcinu na úroveň „typickou pro zdravé, premenopauzální ženy“.

Vysoké hladiny glukózy v krvi mohou zvýšit riziko rozvoje deprese, úzkosti a kognitivních poruch. V těchto případech mohou účinky vitamínu K-2 pomoci normalizovat hladinu glukózy v krvi a snížit příznaky úzkosti a deprese.[6]

Vitamin K-2 má antioxidační vlastnosti, které mohou pomoci chránit (potlačovat genetické procesy, které vedou k růstu nádoru) před rizikem některých rakovinových onemocnění.[7]

Proč je vhodné K2 kombinovat s vitamínem D3?

Pokud se rozhodnete doplňovat vitamín K2, je velmi vhodné k němu připojit také vitamín D3.[8]

  • Vitamin D3[9] podporuje imunitu a zajišťuje ukládání vápníku do kostí. S vyšším příjmem vitamínu D3 může však docházet k hromadění vápníku v cévách (tzv. kalcifikace cév).
  • Z tohoto důvodu je vhodné kombinovat ho s vitamínem K2, který cévy od vápníku zbavuje, a naopak je pomáhá ukládat zpátky do kostí, které jsou důležité pro celkové zdraví.
  • Co se týče suplementace těchto dvou esenciálních vitamínů, vitamín D3 získáváme v letních měsících ze slunečního záření a v zimních měsících je vhodné ho zařadit ve formě suplementů.
  • Vitamín K2 můžeme přijímat pouze ze stravy, kde ho je však velmi malé množství, proto je vhodné ho doplnit ve formě doplňků stravy.

V jakých potravinách najdeme vitamín K2?

Jak jsem zmínila, vitamín K2 můžeme získat z živočišných a fermentovaných potravin. Jako nejlepší živočišný zdroj pro doplnění vitamínu K2 můžeme zvolit mléčné výrobky, žloutky, játra, nebo kysané zelí.

  • Měli byste však myslet na to, že Vitamin K je rozpustný v tucích. Proto v tomto případě zvolme mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku, ideálně z krav krmených trávou. V nízkotučných živočišných produktech z vitamínu K2 mnoho nezískáte.
  • Pokud zrovna neholdujete tučným sýrům, nebo nekonzumujete mléčné produkty, můžete sáhnout po oblíbeném japonském jídlu zvaném Natto. Natto je vyrobeno z fermentovaných sojových bobů a má obzvláště vysoký obsah vitamínu K2 skupiny MK-7.[10]
  • natto, tradiční japonský pokrm z fermentovaných sójových bobů,
  • kysané zelí,
  • mléčné výrobky, zejména tvrdé sýry,
  • játra a jiná orgánová masa,
  • hovězí,
  • vepřové maso,
  • žloutky,
  • kuře,
  • tučné ryby, jako je losos.

Jak vitamín K2 užívat a na co si dát pozor?

Většina na trhu dostupných doplňků stravy s vitamínem K obsahuje vitamín K1. Lidé, kteří chtějí užívat vitamín K2, by měli pečlivě sledovat etikety produktů a vyhýbat se přípravkům, které obsahují blíže nespecifikovaný typ vitamínu K.

  • V současné době není jasně dané, jaká dávka vitamínu K2 je nejúčinnější pro udržování zdraví kostí, nicméně vždy je na místě se nejdříve informovat u lékaře, či jiné kvalifikované osoby.
  • Některé etikety produktů mohou vitamín K2 uvádět jako „menatetrenon“. V tomto případě se jedná o formu MK-4 vitaminu K2.

1. místo

Biomin Vitamin K2 SOLO

Vysoce kvalitní kapsle s 60 mcg vitaminu K2 v jedné tabletě.

Orientační cena: 500 Kč

Proč je Vitamin K2 SOLO d Biomin na 1. místě?

První místo jsem věnovala vitaminu K2 SOLO od slovenské farmaceutické společnosti BIOMIN a.s., protože jde suplement vysoké kvality. Tento výrobek neobsahuje žádné chemické a pomocné látky, které by při pravidelném užívání mohly negativně ovlivňovat lidský organismus. Zajímavostí je, že společnost Biomin jako jediná na světě ve svých suplementech využívá jako zdroj vápníku vaječné skořápky.

Uživatelské recenze

Pozitivní recenze na tento vitaminový suplement jsem našla jak na stránkách heureka.cz, tak i na zbozi.cz. Za pozitivum určitě považuju jednu podstatnou věc: v některých komentářích lidé tvrdí, že jim právě tento doplněk stravy doporučil lékař. Stranou ale samozřejmě nezůstávají ani hodnocení, v nichž lidé potvrzují jeho účinky, které v pár případech dokonce označují za „prokazatelné“. Někteří zákazníci také vyzdvihují příznivou cenu výrobku, jeho dostupnost a oceňují, že kapsle neobsahují nežádoucí aditiva.

Více informací

Nakonec bych ještě ráda zmínila, že někteří lidé po roce užívání na doporučení lékaře pozorovali zlepšení stavu jejich kostní tkáně.

Díky tomu, že ve složení výrobku nenajdete žádný cukr, lepek, nebo laktózu, je vhodný také pro diabetiky, vegany a vegetariány. Balení se 60 kapslemi stojí necelých 500 korun.

2. místo

WoldoHealth Vitamín K2

Vitamin K2 rozpuštěný v MCT oleji – tedy ve formě, která má vynikající vstřebatelnost v těle.

Orientační cena: 750 Kč

Proč je vitamin K2 od značky WoldoHealth na 2. místě?

Druhým nejlépe hodnoceným suplementem s vitamínem K2 se pro mě stal vegetariánský produkt německé značky WoldoHealth. Tento produkt byl vyroben a testován ve farmaceutických centrech v Německu. Ve srovnání s jinými produkty vyniká zvýšenou aktivitou v lidském těle a stabilitou při vysokých teplotách.

Co se týče vstřebatelnosti, také zde je vitamín K2 na výši. Tajemství tkví v MCT tuku z kokosové dužiny, který napomáhá správnému vstřebání a funkci vitaminu K2 v lidském organismu. Dalšími rostlinnými surovinami při extrahování je geraniol a farnesol, které pocházejí z růží a citronové trávy.

Uživatelské recenze

Pro recenze na tento produkt jsem zamířila na stránky zbozi.cz, na kterých jsem se dočetla, že jsou s doplňkem zákazníci velice spokojení. To ostatně dokládá i procentuální skóre, které se tady téměř dotýká 100 %. Lidé v komentářích píší, že ho používají především v zimě, často v kombinaci s vitaminem D3. Další uživatelé pak vyzdvihují tekutou formu doplňku, přírodní složení, snadnou aplikaci a stranou nenechávají ani fakt, že jde o formu s vysokou vstřebatelností v těle. Perfektní hodnocení na tento produkt i na stránkách prodejce (woldoshop.cz).

Další informace

Stejně jako u produktu na pomyslné první příčce ani zde nenajdeme žádné přísady, GMO, želatinu, laktózu, umělé příchutě, barviva, či stabilizátory. Kromě toho výrobek spadá do skupiny potravin a doplňků s označením bez lepku. 

Co se týče balení, produkt vám dorazí v lahvičce z jantarového skla, které nepropouští světlo a chrání tak tekutý obsah před vnějšími vlivy. Nechybí ani pipeta z přírodního kaučuku.

Jedno balení těchto vitamínových kapek vás vyjde na cca 750 Kč.

3. místo

ADVANCE nutraceutics K2D3

Kvalitní doplněk stravy obsahující čtveřici synergicky působících látek – K2, D3, vápník a rybí olej.

Orientační cena: 330 Kč

Proč je doplněk stravy K2D3 od značky ADVANCE nutraceutics na 3. místě?

Na třetí příčku jsem umístila vitaminový doplněk od značky ADVANCE nutraceutics především proto, že obsahuje synergicky působící dvojici vitaminů K2 a D3. Kromě těchto dvou prvků pak ve složení najdete užitečný vápník a blahodárný rybí olej. Výhodou také je, že vitamin K2 je zde obsažen ve vysoce účinné formě, tj. MK7 menachinonu.

Uživatelské recenze

Podle uživatelských recenzí na stránkách prodejce (nutraceutics.cz) se jedná o skvělou vitaminovou kombinaci posilující klouby a kosti. Jeden zákazník tady dokonce podotýká, že přípravek užívá opakovaně. Spokojenost s produktem pak vyjadřují i lidé na pilulce.cz a na zbozi.cz, kde jsem se dočetla, že některým lidem doplněk pomáhá s imunitou, jiní oceňují jeho sofistikované složení; konkrétně to, že jde o synergickou kombinaci látek a že se zde vitamín K2 nachází ve formě MK7.

Dále o produktu

Tento doplněk stravy přispívá k udržení dobrého stavu opěrné soustavy, podporuje imunitní systém, krevní srážlivost. Užívat by se měl po jedné tabletě za den, vždy je nutné zapíjet dostatečným množstvím vody.

Výrobek neobsahuje mléčnou bílkovinu, laktózu ani lepek a za balení se 60 tabletammi zaplatíte přibližně 330 korun.

4. místo

Vitamin Code Vitamín K

Orientační cena: 740 Kč

Proč jsem vybrala Vitamin Code vitamín K od Garden of Life?

Jelikož je od výrobce Garden of Life, který se řídí filosofií propojení toho nejlepšího z přírody a vědy. Tato firma čerpá pouze z celistvých potravin, zaručuje výrobky v BIO kvalitě, které putují přímo z farem a poté je čeká šetrná úprava v RAW kvalitě. Vzniká tak RAW obsah s výjimečně využitelnou formulí vitamínu K MK-7. Ten je poté extrahován z fermentovaného Bacillus subtilis Natto. Nezbytné omega 3 mastné kyseliny zajišťuje za studena lisovaný olej ze lnu a chia semen. Je veganský, bezlepkový, bez laktózy, bez syntetických pojiv a plniv.

Balení se 60 kapslemi koupíte za necelých 740 korun.

5. místo

Viridian Nutrition Vitamin K

Orientační cena: 440 Kč

Čím mě zaujal vitamín K od Viridian Nutrition?

Značka Viridian Nutrition při výrobě vitaminu K využila specifickou technologii, při které z fermentovaných sójových bobů natto vznikla nejefektivnější forma vitaminu K – menachinon-7. Složení tohoto suplementu nezatěžují žádné nadbytečné látky. Co se týče balení, Viridian šetří životní prostředí a používá lahvičky ze skla tzv. amber glass, které zabraňuje propuštění slunečních paprsků či působení tepla z vnějšího okolí. Víčko je vyrobeno ze 100% recyklovatelného hliníku. Zákazník tak může obal recyklovat, nebo využít znova.

Lahvička se 30 kapslemi vás vyjde na cca 440 korun.

6. místo

Generica Vitamin K2

Orientační cena: 450 Kč

Z jakého důvodu jsem zvolila vitamin K2 od Generica?

Výrobce Generica zvolila pro svůj produkt Vitamin K2 ve formě MK-7. Tato forma zůstává v těle nejdelší dobu, jelikož její poločas rozpadu je až 72 hodin. Takto se hladina vitamínu v organismu udržuje dlouhodobě, bez výraznějších výkyvů a je tak pro tělo snadným a efektivním zdrojem. Nasvědčuje tomu i zpětná vazba zákazníků, kteří si po dlouhodobém užívání tohoto výrobku pochvalují kvalitu a pozitivní vliv na tělo. Slovenská společnost Generica má tradici od roku 1995 a díky svým úspěchům jsou její produkty oblíbené i v zahraničí.

Za toto balení s 90 kapslemi zaplatíte okolo 450 korun.

7. místo

Life Extension Super K

Orientační cena: 700 Kč

Čím mě zaujal suplement Super K od Life Extension?

Čím se může produkt Life Extension Super K, Vitamin K1, K2 pyšnit? Je to zejména obsah obou forem vitamínu K2. Konkrétně jde o formy MK-4 a MK-7 (více o formách vitamínu K2 se dozvíte v článku výše). S dodatečným vitamínem C se jedná o dokonale efektivní souhru prospěšných látek pro tělo. Navíc je do složení zařazen také extra panenský olivový olej, který umožní vysoce efektivní vstřebatelnost. Společnost Life Extension působí na trhu již více než 40 let a její receptury prochází podrobným klinickým výzkumem. Zakládají si v ní na zdokonalování metod výroby, na těch nejkvalitnějších surovinách a důsledně ověřují ingredience každého produktu prostřednictvím nezávislých laboratorních testů.

Balení s 60 softgelovými kapslemi stojí cca 700 korun.

8. místo

Terranova Health Vitamin K2

Orientační cena: 760 Kč

Proč jsem vybrala vitamin K2 od Terranova Health?

Kromě Vitaminu K2 najdete v produktu od značky Terranova Health i skupinu superpotravin. Jedná se o výtažky z bylinek sušených mrazem, konkrétně z listů koriandru a špenátu. Navíc jsou zde také triglyceridy rovněž rostlinného původu. Výrobce Terranova Health využívá vlastní synergický komplex superpotravin tzv. Magnifood. Jedná se o rostlinné potraviny s vysokým podílem daného vitamínu. To zajišťuje spolehlivou vstřebatelnost do našeho těla. V samotných kapslích nenajdete želatinu, ani jiné živočišného složky. Díky tomu se jedná o produkt vhodný pro vegetariány, i vegany. 

A kolik stojí balení se s 50 kapslemi? Cca 760 korun.

9. místo

Epigemic Vitamin K2

Orientační cena: 410 Kč

Proč jsem do srovnání zařadila vitamín K2 od Epigemic?

Vitamin K2 je jedním z doplňků stravy z řady Epigemic, která spadá pod společnost Blue step spol. s.r.o. Tato společnost se inspiruje znalostmi starověkých kultur a vnáší jejich moudrost do dnešní technicky pokročilé doby, a tak vznikají tradicí ověřené léčivé suplementy. Vitamin K2 od této norské značky je získán jako výsledek fermentačního procesu ze sójových bobů pomocí bakterie Bacillus subtilis natto nebo Bacillus licheniformis. Vitamin K2 se zde nachází v té nejvyužitelnější formě přírodního menachinonu MK-7. Efektivita a funkčnost výrobku je podložená klinickými studiemi a mezinárodními patenty.

Balení se 60 kapslemi vás vyjde na cca 410 korun.

10. místo

Life Extension Vitamín K2

Orientační cena: 500 Kč

Z jakých důvodů jsem zvolila vitamin K2 od Life Extenstion?

Vitamín K2 (menachinon MK7) je produktem značky Life Extension, která se může pyšnit prémiovou kvalitou v oblasti doplňků stravy. Při vývoji jejich produktů se drží tří základních pravidel, kterými jsou kvalita, účinnost a čistota. Tyto přednosti ocenila i NSF International (nezávislá organizace, poskytující standardy pro výrobu a testování produktů pro veřejné zdraví a životní prostředí). Co se týče složení, lze Life Extension bez váhání zařadit mezi ty nejlepší značky, které trh nabízí. Tato společnost má již nyní přes 500 produktů, které dokáží zahrnout širokou škálu vitamínů, minerálů až po produkty řešící specifické zdravotní obtíže. Když jsem nahlédla do hodnocení zákazníků, všimla jsem si zpětné vazby na kombinaci vitamínu K2 s vitamínem D, kdy produkt dle slov zákazníka „projevil pozitivní účinnost na vysoký tlak“.

11. místo

Trime Vitamín K2

Orientační cena: 600 Kč

A proč tu nesmí chybět ani vitamín K2 od Trime?

Vitamín K-2 od české firmy Trime se vyznačuje svojí složkovou transparentností a jedním z nejvytříbenějších složení mezi výrobky stejného druhu. Ve výrobku nejsou použita žádná plniva, pojiva, barviva a další neaktivní pomocné látky, které kromě toho, že neplní žádnou nutriční službu, mohou mít navíc při dlouhodobém užívání nepříznivý vliv na organismus. V případě vybraného vitamínu K-2 se jedná o biologicky nejaktivnější formu MK-7 (Menaquinone-7), která je výjimečná právě tím, že její přítomnost v krevním řečišti je o mnoho delší, než u jiných forem. Tato vlastnost propůjčuje vitamínu MK-7 schopnost vysoké vstřebatelnosti a většího biologického využití. Produkt obsahuje vitamín K2 MK-7 získaný patentovaným procesem přírodní fermentace geneticky neupraveného kmene Bacillus subtilis natto. Co se týče spokojenosti kupujících, objevují se tu pozitivní ohlasy v souvislosti se zlepšením stavu pleti. Za zmínku rozhodně stojí i vegan friendly složení, včetně 100% rostlinné kapsle. Samozřejmostí je také absence jakéhokoliv alergenu.

Závěr

Sečteno a podtrženo – vitamín K je skupina živin rozdělená na vitamíny K1 a K2. Já jsem se v tomto článku zaměřila na vitamín K2, který prospívá zdraví kostí a srdce. Nachází se hlavně v určitých živočišných a fermentovaných potravinách. Najdete ho v mléčných výrobcích s vysokým obsahem tuku, ve vaječném žloutku a obsahují ho také játra nebo japonské natto. Vitamín K2 hraje zásadní roli ve fungování lidského organismu a perfektně spolupracuje s vitamínem D3. Doplněním těchto esenciálních vitamínů, ať už ve formě pestré stravy nebo suplementů, podpoříte optimální fungování našeho těla.

Pokud přemýšlíte, že si vitamín K2 pořídíte ve formě doplňku stravy, doporučila bych vám zejména Biomin Vitamin K2 SOLO s obsahem 120 mikrogramů vitamínu K2 (v kvalitní formě MK7) na dvě kapsle, které odpovídají denní dávce. Skvělý je také WoldoHealth Vitamín K2 ve formě kapek, kde je rozpuštěný v MCT oleji, jenž zajišťuje výbornou vstřebatelnost. Kromě toho se jedná o vegetariánský produkt vyrobený v Německu. Za vyzkoušení stojí i ADVANCE K2D3, kde je vitamín K2 doplněný o vitamín D3, vápník a rybí olej s omega 3, které společně působí na zdraví kostí, zubů, svalů, srážení krve a imunitu obecně.

Užitečné odkazy ✓důvěryhodné:

[1] Wikipedie (CZ): Vitamín K2

[2] Wikiskripta (CZ): Vitamin K

[3] Healthline (ENG): Vitamin K2: Everything You Need to Know

[4] Healthline (ENG): Vitamin K1 vs K2: What’s the Difference?

[5] PubMed Central (ENG): The role of menaquinones (vitamin K₂) in human health

[6] PubMed Central (ENG): Vitamin K: Double Bonds beyond Coagulation Insights into Differences between Vitamin K1 and K2 in Health and Disease

4.7/5 (Počet hlasů: 16)

Autor článku:

Autor článku:

Více o autorech, nebo o webu najdete v sekci o nás. Chcete vědět jak vybíráme produkty?

Kam dál?

Vybírání produktů a sestavování žebříčků je pro nás důležitý proces, který děláme kvalitně. Produkty procházejí několika kontrolami, důkladným průzkumem a na každém srovnání se podílí minimálně 2 lidé. Můžete si tak vždy být jisti nezávislostí a kvalitou srovnání. Zajímá vás více? Přečtěte si detailní popis toho, jak produkty vybíráme »