12 nejlepších mastí na opruzeniny – recenze

Shrnutí: Opruzeniny zná asi každý a zejména ten, kdo má děti. Je to velmi častý problém, který se dá naštěstí moc dobře řešit. Důležitý je určitě vhodný krém nebo mast na opruzeniny – a právě srovnání dvanácti takových produktů jsem pro vás připravila.

Co si v mém článku můžete ještě přečíst?

Co jsou to opruzeniny a jaké jsou jejich druhy?[1] Co může způsobovat opruzeniny u dětí a co u dospělých?[5] Jak jim předcházet a léčit je?[6] Plus tipy na domácí recepty proti opruzeninám.

TOP  1. místo

Nobilis Tilia Zklidňující krém na opruzeniny Eda

Orientační cena: 250 Kč
Proč 1. místo?

Protože se jedná o velmi kvalitní certifikovaný produkt s přírodním složením od české značky Nobilis Tilia, který opruzený dětský zadeček doslova pohladí. Produkt obsahuje například včelí vosk, oxid zinečnatý, levandulový olej či výtažek z lilie.

2. místo

Měsíčkový kojenecký krém na zadeček

Orientační cena: 200 Kč
Proč 2. místo?

Jde totiž o kvalitní krém vhodný i pro nejcitlivější dětskou pokožku, který obsahuje hned několik blahodárných bylin – měsíček, mandlový a sezamový olej nebo oxid zinečnatý. Krém pomáhá opruzeninám předcházet a dokáže hojit ty stávající.

3. místo

Purity Vision
Zinková mast s měsíčkem

Orientační cena: 200 Kč
Proč 3. místo?

Neboť tahle zinková mastička je multifukčním parťákem, který pomáhá hned na několika frontách. A mimo jiné si skvěle poradí právě i s podrážděnou pokožkou miminek. Obsahuje oxid zinečnatý, macerát z měsíčku lékařského, heřmánku, levandule a vanilky.

Dvanáct nejlepších krémů proti opruzeninám

Co jsou to opruzeniny?

Jedná se o nepříjemný a bolestivý zánět kůže, který vzniká nejčastěji v tělesných záhybech a ve vlhkém prostředí.[1] U miminek je to oblast, kde nosí plenky.[2]

  • Problémy s opruzeninami vznikají hlavně v letních měsících, protože se tělo logicky víc potí a vlhká kůže se snáze zapaří.
  • Uvádí se, že až  50 % dětí, které nosí plenky, má alespoň jednou za plenkové období opruzeniny, přičemž nejčastější výskyt této vyrážky je nejčastější mezi 9. a 12. měsícem věku.
  • Opruzeniny nepřehlédnete, což je vlastně dobře, protože můžete začít jednat téměř okamžitě. Kůže je podrážděná, zarudlá a velmi citlivá na dotek. Opruzení pálí, svědí a může opravdu bolet. V závažnějších případech může dojít až k mokvání nebo krvácení.
  • Tyto nepříjemnosti se objevují zejména v tříslech, vnitřních stranách stehen, v podpaží, pod prsy, v oblasti intimních partií a podobně. Kromě miminek na ně mohou trpět i osoby s nadváhou, lidé se sedavým zaměstnáním jako jsou řidiči dálkových tratí, dlouhodobě ležící pacienti a další.
  • Ke vzniku opruzenin může neblaze přispět i nevhodné oblečení jako jsou punčochy, těsné spodní prádlo či například legíny z umělého materiálu.

Formy opruzenin

Jedná se o ohraničené, červené, místy mokvající plochy, které vznikají v důsledku mechanického tření kůže, špatnými hygienickými návyky či pocením.[3]

To je obecné název pro opruzeniny, které mají miminka.[4] Plenková dermatitida je většinou větší plocha zánětlivého ložiska, která velmi bolí a miminko při ní bývá hodně plačtivé. Může vznikat z několika důvodů – tření mezi plenou a zadečkem, zapaření stolice v plence, špatná hygiena či například nevhodně zvolené plenky a dětská kosmetika.

Opruzeniny u dětí a u dospělých

Jak jsem psala výše, opruzeniny nejsou jen problém miminek a dětí, ale mohou značně potrápit i dospělou populaci.

Děti mají mnohem tenčí a náchylnější pokožku než dospělí lidé. U těch nejmenších vznikají opruzeniny na vlhkých a teplých místech, protože se zde pokožka velmi snadno zapaří a na problém je rázem zaděláno. Postižená místa jsou hlavně zadeček, třísla či přímo rozkrok. 

Jak tomu co nejlépe předcházet? 

  • Měnit plenky co nejčastěji.
  • Nechat miminko často bez plenky, takzvaně „větrat“.
  • Používat jednorázové plenky.
  • Používat kvalitní, ideálně přírodní kosmetiku.

Za dětské opruzeniny mohou převážně plenky, u dospělých je mnohem více příčin.[5] U žen se objevují hlavně v období těhotenství, v období menstruace z vložek nebo pod prsy. Muži na ně trpí v důsledku sedavého zaměstnání, obezity nebo jako následek některých sportů jako je například cyklistika.

A jaké jsou další příčiny jejich vzniku u dospělých?

  • Nadměrné pocení
  • Neprodyšné oblečení
  • Plísně
  • Kvasinky
  • Špatná osobní hygiena
  • Dlouhé sezení, například v autě
  • Obezita
  • Cukrovka
  • Dlahy, ortézy, sádry
  • Dlouhá onemocnění, která upoutají člověka na lůžko.

Jak opruzeninám předcházet?

Bohužel u miminek to jde občas špatně, nicméně vsaďte na kvalitní kosmetiku a jednorázové plenky, miminko často nechte jen tak „volně“ a samozřejmě důsledně dodržujte hygienu.

Obecně spočívá tedy prevence v eliminaci faktorů, které opruzeniny nebo lidově „vlka“ způsobují. 

Zde je pár tipů, jak na to:

  • Zkuste zabránit nadměrnému pocení. Pomáhá na to například šalvějový čaj.[6]
  • Noste kvalitní oblečení a eliminujte syntetiku.
  • Dodržujte zásady správné hygieny – sprcha či koupel jednou za den, ale nepřehánějte to, protože přílišnou hygienou z kůže odstraňujete ochranný film, což tělu také nesvědčí.
  • Po koupeli pleť hydratujte vhodnými prostředky.
  • Hodně choďte a žijte aktivně.
  • Zdravý životní styl – jezte kvalitní potraviny, eliminujte průmyslově zpracované věci a hodně pijte čistou vodu.

Jak opruzeniny léčit?

Většinou opravdu stačí zásady správné hygieny a vhodně zvolené kosmetické přípravky. Můžete ale vyzkoušet i různé bylinky, které se při léčbě opruzenin osvědčily.

Zkuste:

  • Studených obklady z výluhu měsíčku nebo řepíku lékařského.
  • Levandulový olej nebo voda.
  • Obklad z šalvěje.
  • Obklad z přesličky.

Domácí bylinkové recepty na opruzeniny

Co budete potřebovat? 

  • 1 polévkovou lžíci sušeného řepíku 
  • Vodu

Recept je jednoduchý. Sušený řepík, který můžete zakoupit například v lékárně, nechte cca 2 minuty přejít varem. Poté sejměte z plamene a nechte louhovat ještě čtvrt hodiny. Po této době zceďte byliny a jemně omývejte opruzeninové ranky na kůže cca 2× za den.

Co budete potřebovat?

  • Sušený řepík
  • Kokosový tuk
  • Včelí vosk

Kokosový tuk je ideální, protože nebude miminko dráždit. Nezapomeňte ale, že až budete mast na pokožku natírat, musí být lehce navlhčená, protože olej jinak vysušuje. Dejte cca 3 polévkové lžíce oleje do hrnce a pomalu rozehřívejte. Po chvilce přidejte hrst bylinek, aby byly pod hladinou tuku. Zhruba 15 minut udržujte tuto směs při cca 80 stupních. Potom odstavte z plamene a nechte zchladnout při pokojové teplotě. Druhý den přeceďte přes plátýnko a přidejte lžičku včelího vosku. Míchejte, dokud se nerozpustí. Tuto mast uchovávejte v chladu a potírejte vždy po koupeli nebo dle potřeby.

Co budete potřebovat?

  • Kokosový tuk
  • Sušený nebo čerstvý měsíček
  • Včelí vosk

Zhruba tři lžíce kokosového tuku rozehřejte na mírném plameni a přidejte hrstku bylinky. Tuto směs udržujte asi 15 minut na 80 stupňů. Poté sejměte z plamene a nechte odstát. Druhý den přijdete lžičku včelího vosku a rozmíchejte dohladka. Mast uchovávejte v chladu a potírejte dle potřeby.

Když problémy přetrvávají delší dobu a kůže začne mokvat či krvácet, raději navštivte lékaře. Bohužel se do těla může dostat zánět a to už není opravdu legrace.

1. místo

Nobilis Tilia Zklidňující krém na opruzeniny Eda

Certifikovaný přírodní krém se včelím voskem. Výborný na opruzeniny i zcela čerstvě narozených miminek.

Orientační cena: 250 Kč

Proč je krém Eda od značky Nobilis Tilia na 1. místě?

První místo u mě obsadil zklidňující krém na opruzeniny od české značky Nobilis Tilia, protože si perfektně poradí se začervenalou pokožkou citlivého dětského zadečku, kterou navíc zvláční a vyživí. Kromě toho je tento krém příjemně voňavý. Ve složení produktu mimo jiné figuruje i včelí vosk, oxid zinečnatý, levandulový olej nebo výtažek z lilie.

Za významné plus dále považuju i to, že je výrobek nositelem certifikátu CPK BIO.

Uživatelské recenze

Na zbozi.cz se objevila spousta pozitivních recenzí. Podle komentářů se krém dobře roztírá, hezky voní po levanduli a jako prevence proti opruzeninám také funguje. Mimo to zákaznice oceňují balení výrobku, které se dá snadno sbalit na cesty. Spokojené komentáře se pak najdou třeba na stránkách bety.cz (a že je jich hodně) a vysoké skóre si produkt drží i na Heurece.

Dále o produktu

Produkt seženete v praktickém balení (s pumpičkou) a bude se hodit i tehdy, pokud se rozhodnete praktikovat bezplenkovou metodu. Krém se doporučuje nanášet na citlivá místa pod plenkami při každém přebalování a po koupání.

Cena za tento výrobek se pohybuje okolo 250 Kč.

2. místo

WELEDA Měsíčkový kojenecký krém na zadeček

Hojivý kojenecký krém s měsíčkem lékařským a dalšími blahodárnými přírodními složkami. Ideální na citlivou pokožku dětského zadečku.

Orientační cena: 200 Kč

Proč je kojenecký krém na zadeček od Weledy na 2. místě?

Druhé místo jsem věnovala měsíčkovému kojeneckému krému od značky Weleda, protože i ten dokáže velice dobře chránit dětskou pokožku před zčervenáním a podrážděním. A již vzniklé opruzeninky pomáhá efektivně hojit.

Tento krém obsahuje především měsíček lékařský, který podporuje regeneraci pokožky, dále pak jemný mandlový olej, sezamový olej, lanolin a (stejně jako předchozí produkt) oxid zinečnatý.

Uživatelské recenze

Líbí se mi, že účinky krému dokládá opravdu spoustu recenzí na Heurece, podle kterých výrobek skutečně pomáhá. Působí podle nich jak preventivně, tak na již existující opruzeniny. A výborné skóre má tento přípravek i na srovnávači zbozi.cz, na kterém si maminky hodně chválí i konzistenci krému a přírodní složení.

Více informací

Na tomto krému je ještě skvělé to, že ho dobře snáší i citlivá dětská pokožka, což mimochodem prokázaly i dermatologické testy. Ingredience, které tento výrobek obsahuje, jsou vysoce kvalitní a pokožku nijak nezatěžují.

Cenově se tento krém pohybuje okolo 200 Kč/75 ml.

3. místo

Purity Vision Zinková mast

Multifunkční zinková mast s obsahem měsíčku lékařského, heřmánku, levandule a vanilky. Perfektní na opruzeniny a další kožní problémy.

Orientační cena: 200 Kč

Proč je zinková mast od Purity Vision na 3. místě?

Třetí místo v žebříčku u mě obsadila multifunkční mastička od české značky Purity Vision, která se hodí nejen na podrážděnou pokožku miminek a dětí, ale funguje i na akné a drobné záněty na kůži. Obsahuje totiž hojivý macerát z měsíčku lékařského, heřmánku, levandule a vanilky. A hlavní ingrediencí je tady samozřejmě oxid zinečnatý, který má antiseptické účinky.

Uživatelské recenze

Krém od Purity Vision sklízí na stránkách zbozi.cz jednu pochvalnou recenzi na druhou a potvrzuje se tu, že na opruzený zadeček je tohle skutečně účinné řešení. V některých komentářích se také píše, že i vůně mastičky je velice příjemná. V podobném duchu se pak k výrobku vyjadřují lidé i na Heurece, kde rovněž silně převládá spokojenost, a hezká hodnocení se objevila i na webu modrykonik.cz.

Další informace

Tato mast dětskou pokožku hezky zklidní a příjemně zchladí. 

A jak ji používat? Naberte ji na prst a rozetřete na postižené nebo náchylné místo. Pak ji lehce vmasírujte do pokožky a nechte působit.

Cenově se tento krém pohybuje okolo 200 Kč za 70 ml.

Fotografie produktu

4. místo

ALMA heřmánková péče

Orientační cena: 370 Kč

Proč jsem vybrala mast Heřmánková péče se zinkem od značky Alma?

Jelikož heřmánková péče se zinkem od české botanické značky Alma je jemně našlehaný krém, který obsahuje rostlinné oleje, extrakty a másla jako je například mangové, podporující regeneraci a hojení pokožky. Mírní projevy opruzenin, ekzémů, podráždění svědění a pálení. Je vhodný pro citlivou dětskou pokožku. Krém kůži hydratuje a zjemňuje.

Produkt obsahuje non-nano zinek, který absorbuje přebytečnou vlhkost, pachy a zabraňuje množení bakterií. 

A jak používat? Naneste malé množství a krouživými pohyby jemně vmasírujte. 

Krém stojí cca 370 korun.

5. místo

Kvitok Zinkový balzám na opruzeniny Jemné pohlazení

Orientační cena: 250 Kč

Čím mě zaujal zinkový balzám na opruzeniny od Kvitok?

Tento přírodní zinkový balzám od slovenské značky Kvitok je totiž extrajemný a zároveň chrání citlivou dětskou pokožku. Hodí se pro miminka od narození nebo od hmotnosti 3 kila. 

Přijde mi důležité zmínit, že je potřeba dbát na instrukce k správnému skladování tohoto produktu – při skladování balzámu ve větším teple se může roztopit, ale nebojte – vliv na kvalitu to nemá. Pouze by vám mohl někde omylem vytéct, tak na to myslete.

A jak balzám používat? Malé množství naneste v tenké vrstvě na čistou a vysušenou pokožku.

50 ml balzámu vás vyjde na cca 250 korun.

6. místo

Inlight Bio Soothing balzám na podrážděnou pokožku

Orientační cena: 900 Kč

Proč jsem do srovnání zařadila balzám na podrážděnou pokožku od Inlight?

Protože se jedná o 100% přírodní a BIO produkt od britské značky přírodní kosmetiky, který je vhodný nejen na opruzenou pokožku, ale také na popraskané bradavky a mokvající ekzém.

S pokožkou pečuje díky obsahu rostlinných výtažků, jako je měsíček lékařský, pupečník asijský, výtažek z mrkve, včelí vosk, růžový olej z damašské růže a další blahodárné oleje (olivový, slunečnicový, kokosový, levandulový).

Líbí se mi, že balzám je vhodný opravdu pro jakoukoli věkovou kategorii, včetné té nejmladší, tedy kojenců.

Balení o velikosti 45 ml stojí cca 900 korun (produktu však stačí opravdu málo, takže vám i mini balení vydrží poměrně dlouho).

7. místo

WELEDA Baby kojenecký krém

Orientační cena: 250 Kč

Z jakých důvodů jsem zvolila kojenecký krém Weleda Baby?

Švýcarská kosmetika Weleda vyvinula pro ty nejmenší z nás zklidňující pleťový, krém který chrání jejich pokožku před podrážděním a vznikem opruzenin. Produkt obsahuje oxid zinečnatý a množství rostlinných olejů, jako je kokosový, mandlový či sezamový. Dále pak extrakty z proskurníku, brutnáku a violky trojbarevné. Tyto bylinky mají skvělé harmonizační účinky, eliminují svědění i zarudnutí. Krém dětskou kůži krásně zklidní, zjemní, chrání před dehydratací a navíc působí protizánětlivě.  

A jak používat? Výrobce doporučuje krém aplikovat v silnější vrstvě na čistou osušenou pokožku zadečku při každém přebalování.

A cena? 50 ml stojí cca 250 korun.

8. místo

Ochranný krém proti opruzeninám

Orientační cena: 400 Kč

Proč jsem vybrala krém proti opruzeninám od WoodenSpoon?

Jelikož krém proti opruzeninám od značky WoodenSpoon je vyrobený z organických olejů a másel, non-Nano oxidu zinečnatého a jemného heřmánku. V produktu nenajdete chemické a konzervační látky, syntetické přísady, GMO, ropné přísady a alergeny.

Super podle mě je, že se jedná o z 99 % organický a ze 100 % přírodní produkt.

Jak krém používat? Jemně ho naneste na čistou pokožku.

Cena za 100 ml je cca 400 korun.

9. místo

Attitude Baby leaves

Orientační cena: 240 Kč

Proč jsem vybrala krém proti opruzeninám od Attitude?

Protože tento krém proti opruzeninám je vyrobený ze 100% bezpečných složek získaných z rostlin a minerálů. Obsahuje složky jako jsou extrakt z heřmánku, listů borůvky a bambucké máslo. Všechny tyto ingredience zklidňují, chrání a hydratují dětskou citlivou pokožku.

Attitude krém má certifikaci EcoLogo, která potvrzuje šetrnost k životnímu prostředí. A navíc má 100% recyklovatelný obal. 

A na kolik vás krém vyjde? 75 ml stojí cca 240 korun.

10. místo

Martina Gebhardt calendula

Orientační cena: 600 Kč

Čím mě zaujal dětský krém na opruzeniny Martina Gebhardt?

Dětský krém na opruzeniny od německé značky Martina Gebhardt totiž skvěle chrání jemnou pokožku a umí předcházet vzniku opruzenin a podráždění. V produktu je vysoký obsah lanolinu, olivový olej či včelí vosk. Dále pak výtažek z růže a měsíčku lékařského společně s protizánětlivou třezalkou a léčivou arnikou. Krém má hutnější konzistenci, ale přesto se velmi dobře roztírá. 

Jak ho aplikovat? Krém aplikujte v silnější vrstvě na čistou osušenou pokožku.

100 ml krému stojí cca 600 korun.

11. místo

HempTouch Terapeutický balzám CBD

Orientační cena: 950 Kč

Proč jsem vybrala terapeutický balzám s CBD od Hemptouch?

Terapeutický CBD balzám značky HempTouch je totiž určený na problematickou pokožku. Je skvělou volbou pro různé kožní potíže, jako je dermatitida, lupénka či ekzém. Je dobře snášený také hypersenzitivní pletí. Balzám je účinný také při akné, napomáhá regulovat nadměrnou produkci mazu a mírnit lokální začervenání.

Balzám obsahuje konopný olej, mangové a bambucké máslo, které citlivou pokožku zklidňují, regenerují a vyživují. Právě proto jr vhodný také na opruzeniny, při hemoroidech nebo k ošetření míst poštípaných hmyzem.

Balzám je přírodní a šetrný a tak se ho nemusíte bát používat ani dlouhodobě.

A jak ho používat? Výrobce doporučuje rozehřát malé množství krému v ruce a poté ho vmasírovat do pokožky.

A cena? 50 ml stojí cca 950 korun.

12. místo

Urtekram Něžná zinková mast

Orientační cena: 250 Kč

A proč srovnání zakončuji něžnou zinkovou mastí od Urtekramu?

Protože dánská značka Urtekram vyvinula 100% přírodní zinkovou mast, která obsahuje aloe vera, bambucké máslo či pupalkový olej a březový cukr i zinkem. Je skvělá nejen pro miminka, ale určitě najde své místo v každé rodinné lékárničce, ulevuje totiž i při drobných podráždění pokožky a zklidňuje nepříjemné oděrky.

Produkt je bez parfemace a výrobce garantuje nulový obsah potenciálních alergenů, které se mohou vyskytovat i v přírodní parfemaci. 

75ml mastička stojí cca 250 korun.

Závěr

Opruzeniny jsou běžná věc. Bohužel se s nimi za život setká téměř každý z nás. Dodržujte dostatečně hygienu, vybírejte si pečlivě materiály oblečení a ideálně preferujte 100% bavlnu, protože syntetika může přispět k zapaření pokožky a tím pádem ke vzniku opruzenin. Noste kvalitní spodní prádlo, klidně o trošku volnější – je to mnohem lepší, než příliš těsné. Pokud máte miminko, vybírejte ideálně ekoplenky a často je měňte. Klasické opruzeniny pravděpodobně dokážete vyléčit z pohodlí domova pomocí výše zmíněných rad a kosmetických produktů, které jsem pro vás pečlivě prozkoumala.

Jako ideální volba na opruzeniny mi přijde zklidňující a hydratační krém na opruzeniny Eda od české značky Nobilis Tilia, který se hodí i pro právě narozená děťátka. Hojně uživatelsky chválení je také WELEDA Baby Měsíčkový kojenecký krém na zadeček, který je často zabalený do plenek – funguje jako prevence před opruzeninami, ale pomáhá ulevit od těch, které už vznikly. A pokud vaše miminko (nebo i vy) kromě opruzenin trpíte i na ekzém (především ten mokvající), doporučila bych vám zinkovou mast s měsíčkem od Purity Vision, která je opravu multifunkční a hodí se na opruzeniny, ekzém a ostatní zánětlivé problémy kůže.

Užitečné odkazy ✓důvěryhodné:

[7] Wikipedie (CZ): Intertrigo

[8] Wikiskripta (CZ): Intertrigo

[9] Healthline (ENG): How to Spot and Take Care of Your Baby’s Rash

[10] PubMed Central (ENG): Intertrigo

[11] PubMed Central (ENG): Recurrent candidal intertrigo: challenges and solutions

4.3/5 (Počet hlasů: 9)

Autor článku:

Autor článku:

Více o autorech, nebo o webu najdete v sekci o nás. Chcete vědět jak vybíráme produkty?

Kam dál?

Vybírání produktů a sestavování žebříčků je pro nás důležitý proces, který děláme kvalitně. Produkty procházejí několika kontrolami, důkladným průzkumem a na každém srovnání se podílí minimálně 2 lidé. Můžete si tak vždy být jisti nezávislostí a kvalitou srovnání. Zajímá vás více? Přečtěte si detailní popis toho, jak produkty vybíráme »