Zkušenosti s keto dietou – Renča

Štíhlý a fit chce být každý a keto dieta rozhodně může být způsob, jak se k tomuto cíli dostat.

Ve zkratce: Co to keto dieta je?

Jedná se o styl stravování. Takzvaná keto dieta nese spoustu názvů, jako ketogenní dieta, ketonová dieta, low carb dieta a podobně. Je to dieta, ve které z jídelníčku vysazujeme sacharidy za účelem ketózy. Taková dieta samozřejmě nemusí sedět každému. Proto jsme pro vás přichystali rozhovory s těmi, kteří ketogenní dietu absolvovali, ať už s výživovými poradci, produkty, nebo jen tak po domácku.

Renča nám poskytla nějaké informace o svém průběhu. Pojďme se tady podívat, jak se keto dieta vyvíjela u ní:

Jak dlouho jste ketogenní dietu držela?

Keto jsem držela max 2 měsíce v kuse. Vždy 2x do roka. Poctivě. To se nedá ošidit, hlavně když člověk vidí 1. výsledky už po týdnu, je to šílená motivace! Po ukončení jsem už měla v hlavě úplně jiný životní styl, takže jsem nešla zpátky ke knedlíkům a hamburgerům, to totiž udělá jen idiot, který to nepochopil a nepochopí, co je Jojo efekt a můj jídelníček už je 3 roky nízkosacharidový. Takže jsem neměla roky pečivo, přílohy a alkohol nepiju, strašne z nej přibírám a je to můj spouštěcí moment, začít jíst hlouposti. Takže nepiju. 1x do roka a to je s maminkou na Vánoce doma. Potom se trápím 3 dny, takže mi to nechybí. Bez zeleniny, masa a vajíček si nedokážu představit žít!

Co vás nejvíce motivovalo se do diety pustit?

Bylo mi 29 let a vážila jsem 110 kg. Neměla jsem přítele, sex, byla jsem nešťastná, odporná. Veškerý stres a problémy, jsem proste zajídala jídlem. Málo jsem spala, jela jsem 3 roky v kuse dvě práce, na 200% – ráno fabrika, v noci v baru. Hrůza.

Jak těžké pro vás bylo dostat se do ketózy? Jak jste vnímala nárazový výpadek sacharidů?

Víte, tohle mi nedělalo absolutně žádný problém. Ano, bolela mě 2-3 dny hlava, ale dá se to zvládnout. Po týdnu jsem pustila 6 kg a to stálo za to jít dál. U mě byl problem, vzdát se alkoholu. Nejen kvůli práci barmanky, ale celkově mi alkohol chutná – i když nejsem alkoholik 😀 ráda si dám umíchaný koktejl, víno prostě dobré pití. Ještě aby ne, když jsem v tom pracovala 15 let.

Jaké výsledky u vás dieta nesla?

1. rok jsem šla na ze 110kg na 90kg.

2. rok jsem šla z 90kg na 75kg.

Teď jsem již v novém tělu na váze 75 kg začala jsem běhat, denně 5 kilometrů, ráda chodím do fitka a všude chodím pěšky. Už 3. rokem jedu stále nizkosacharidově, miluju to, dělá mi to dobře, a na návštěvách u přátel piju kávu, čaj nebo minerálku. Nejen, že už si zvykli, ale jsem i jejich osobní taxík z party domů.

Váhu si držíte? Vyhla jste se jojo efektu?

Jojo efekt neexistuje, pokud nejsi hlupák a nevrátíš se tam, odkud jsi přišla. Jednoduché, logické. Samozřejmě, že pokud bych teď začala pít alkohol, snídat 4 krajíce chleba s marmeládou, vysočinou, nebo taveným sýrem jako kdysi, garantuju Vám, te moje tělo je zpátky na 110 kg do roka! Je to volba.

Stravujete se i nadále low carb?

Stravuji se low carb, ano, už 3 roky. A nezměním to, sacharidy mi nedělají dobře. Když jsem loni snědla bílý rohlík, myslela jsem, ze si budu volat sanitku. Bolest, křeče, slzy. Nechci děkuju.

Jak dietu hodnotíte, doporučila byste ji ostatním, nebo spíš ne?

Pytlíky (zakoupené diety) jsou velmi drahé. Není to správná cesta, ale je jednodušší, a rychlejší. Já jsem jim vděčná. Dostat se ze 110 kg na 75 kg během 2 let s přestávkami je výhra. Moje výhra. Nestydím se za to. Teď už pytlíky nekupuju, už je nepotřebuju. Hodně čtu, koukám videa, zajímám se. Teď už jen zdravě jím a jde to. Pomalu ale jde.

Máte nějaké tipy pro začátečníky, nebo třeba nějaké specifické zážitky týkající se ketogenní diety?

Začátečníci,… Víte, za svou cestu jsem poznala spoustu nešťastných, tlustých žen, které se mě denně ptaly, co dělám. Ze začátku mého nadšení, kdy jsem toho byla plná, jsem mluvila a mluvila a radila a radila. Dnes? Už to nedělám. Proč? Ti lidé nechtěli a nechtějí tak, jako já. Nemají v pořádku hlavu. Nemají vůli. Takže svou energii už nikomu nedávám. 

Všechno se odehrává v hlavě. Prostě si dám brokolici a maso, než pizzu a Coca Colu. Tohle lidi nechápou. Takže – vše se odehrává v hlavě. Pokud nemáš hlavu v pořádku nikdy nedojdeš do cíle. Nikdy. Já mám před sebou ještě 15 kg špeku, a bojuju a chci vyhrát. Jsem mladá, chytrá, silná, cílevědomá žena a denně si jdu za svým snem. 60 kg je má vysněná váha a já k ní dojdu. Vím to, přeji si to, dělám pro to maximum. Každá z nás, chce byt krásná a ta co ne, lže!

Foto před a po:

3/5 (Počet hlasů: 2)

Autor článku:

Autor článku:

Více o autorech, nebo o webu najdete v sekci o nás. Chcete vědět jak vybíráme produkty?

Kam dál?

Vybírání produktů a sestavování žebříčků je pro nás důležitý proces, který děláme kvalitně. Produkty procházejí několika kontrolami, důkladným průzkumem a na každém srovnání se podílí minimálně 2 lidé. Můžete si tak vždy být jisti nezávislostí a kvalitou srovnání. Zajímá vás více? Přečtěte si detailní popis toho, jak produkty vybíráme »