Zdravé potraviny

Zdravé potraviny jsou trendem moderní doby. Samozřejmě je to dobře, jíst zdravě by mělo být automatické pro každého z nás, ale přes tu míru informací, které kolem sebe můžeme vidět už kolikrát nevíme, co vlastně zdravé je a co ne. Jaké potraviny bychom tedy jíst měli? Na co se při výběru zaměřit?

Co jsou to zdravé potraviny

Definovat zdravé potraviny není až tak jednoduché. Zdravých potravin je totiž mnoho a zároveň – potraviny, které při určitých situacích můžeme nazvat zdravé mohou v jiných situacích figurovat jako nezdravé.

Co se tím snažíme říct je: záleží velmi na množství (všeho moc škodí), na úpravě potraviny, nebo třeba i na kombinaci potraviny s jinou.

Vesměs jsou to ale potraviny, které nám více prospívají, než škodí, obsahují mnoho vitaminů, minerálních látek, nebo třeba vlákniny, zdravých tuků a bílkovin.

Zdravé potraviny nejsou potraviny, které obsahují ztužené tuky, transmastné kyseliny, rychlé cukry (ale to je také spekulativní, rychlé cukry jsou i v ovoci a to zdravé je, ale znovu – všeho s mírou) a zkrátka nekvalitní složky, po kterých přibíráme, nebo ničíme své tělo.


Jaké potraviny nakupovat online

Existuje mnoho potravin, které bychom vám doporučovali nakupovat online, v eshopech a ve větším. Samozřejmě, ne všechny, chléb si samozřejmě objednávat nebudete. Ale je velmi výhodné využít možností dnešní doby a jídlo u kterého to dává smysl nakupovat online.

Takovými potravinami jsou například obiloviny, luštěniny, ořechy, semínka, vločky, čaje, kávy a spousty dalších.


Kde nakupovat potraviny online

Rozhodně doporučujeme obchod prozdravi.cz. Jeho sortiment se specializuje na skutečně zdravé potraviny a mají velmi hezké ceny. Obchod je zodpovědný, mají rychlou dobu dodání a web je neskutečně přehledný a intuitivní.


Jak potraviny vybírat – na co se zaměřit

A nyní už bychom Vám chtěli poradit, na co se při výběru zdravých potravin zaměřit.


Obsah sacharidů

Sacharidy jako takové nejsou zlá složka. Ale sacharidy jsou ve zkratce cukry, škroby a vláknina. Cukry se dále dělí na rychlé a pomalé. No a za nejméně zdravé jsou právě rychlé cukry.

Rychlé cukry se totiž v žaludku rozloží a zpracují velmi rychle – vaše tělo pak dostane šok energie, se kterou neví jak naložit. A tak energii, kterou nezvládne využít ukládá do tuků. Naopak pomalé sacharidy se zpracovávají dlouho a dodávají do těla energii postupně.

Při výběru potravin se tedy dívejte na sacharidy, kolik z nich tvoří cukry, vybírejte spíše takové jídlo, které příliš cukru neobsahuje. Jestliže se o sacharidech chcete dozvědět více, doporučujeme si přečíst náš článek.


Obsah tuků

Tuk je také jednou ze třech hlavních složek potravin. Proto ho ani náhodou nemůžeme nazvat špatnou potravinou. Ale s tukem opatrně. má mnoho vlastností a druhů, dobrých i špatných. Jednoduše se tuk rozděluje na nasycený a nenasycený. Ten nasycený je většinou ten nejhorší (hlavně polynasycený), naopak nenasycené (poly a mono) jsou tuky, kteé bychom měli vyhledávat. Znovu se tedy při výběru potraviny podívejte na obsah tuků, bývá tam napsáno “z toho nasycené tuky” – pokud jich je přemíra, sáhněte raději po podobné potravině s jejich menším obsahem. Pokud jste co se týče tuků zmatení, doporučujeme si přečíst náš článek, kde najdete celé rozdělení, co to tuky jsou a k čemu nám slouží.


Obsah bílkovin

Bílkovina je třetí makroživina, ze které je veškeré jídlo složené. Bílkoviny nám slouží ke tvorbě a udržování svalstva, k regeneraci a celkově k tělesné stavbě a růstu. Bílkovina je velmi zdravá, má samozřejmě také mnoho druhů, ale nemá vyloženě “špatný” druh, kterému by bylo vhodné se vyhnout. Sahejte proto po potravinách, které bílkovin obsahují co nejvíce. Pokud nejste například sportovec a nepřijímáte protein, není důvod se bát přemíry bílkoviny. Doporučená denní dávka bílkovin je od 1 do 2 gramů na 1 kg tělesné hmotnosti. Bílkovin máme dva základní druhy – rostlinné a živočišné. Zpravidla jsou “lepší” ty živočišné, jelikož jich tělo využije větší procento.


Obsah vitaminů a minerálních látek

Zde je to velmi jednoduché. Vitaminy a minerální látky jsou pro naše tělo nesmírně důležité. A mnohdy se stává, že jich máme nedostatek. Proto je vhodné, abychom jich přijímali co nejvíce. Při výběru potravin se dívejte na látky, které obsahují. A pokud se ve vitaminech nevyznáte, mrkněte na náš článek.


Základní seznam zdravých potravin

Zdravé přílohy

RýžeBramboryQuinoaBulgurPohankaCous-cous

Jáhly

Vyvarujte se: těstovinám a pokud chcete hubnout tak i přemíře brambor


Zdravé pečivo a mouka

CelozrnnéKukuřičnéŠpaldové

Rýžové


Luštěniny

ČočkaFazoleHráchCizrna

Sója


Maso a živočišné produkty

VejceDrůbežRybyMořské plodyMlékoJogurt (bílý)Některé druhy sýrů (cottage, mozarella)

Tvaroh

Vyvarujte se přemíře tučného masa (může být vepřové, hovězí), tučných sýrů, smetaně, nebo třeba přemíry másla


Ovoce

Ovoce je zdravé téměř všechno, pozor ale na jeho přemíru. V ovoci je mnoho cukrů, proto když si denně vymačkáte deset pomerančů a vypijete je s dojmem, že přijímáte vhodnou alternativu tekutin, jako zdravý přírodní džus, tak vás chceme vyvést z omylu. Ano, ovoce obsahuje mnoho vitaminů, to ho dělá zdravým. Ale také obsahuje mnoho cukru a tak při jeho přemíře můžeme jednoduše přibrat.

Ovoce obsahující nejvíce cukrů je například banán, hrozny, jablka, kiwi, třešně, nebo pomeranče. Naopak málo cukru mají citrony, grap, meloun, nebo třeba jahody.


Zelenina

U zeleniny se není čeho bát. Snad veškeré její druhy jsou zdravé a plné vitaminů. Se zeleninou tedy nešetřete a přidávejte ji klidně ke každému jídlu. Jen snad avokádo bychom měli zmínit, obsahuje mnoho kilokalorií, kvůli vysokému obsahu tuků. Jsou to ovšem ty nejlepší z nejlepších druhů tuků a tak se ani jeho nemusíte bát. Mimo jiné obsahuje znovu spousty vitaminů.


Ořechy

Ořechy jsou velmi zdravé, ale pozor, obsahují spoustu (zdravých) tuků.


Napsat komentář

four × 4 =